Αντιδρούν όλοι απέναντι στη Διαμαντοπούλου
Αυτό συμβαίνει γιατί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ακολουθήσει μια πρωτόγνωρη πρακτική διαλόγου, όπου συζητά με όλους, όλα τα θέματα, ακόμη και μετά την επεξεργασία στην επιτροπή της Βουλής, αλλά κανείς δεν ξέρει τελικά τι έχει αποφασιστεί και ποιες παρατηρήσεις θα γίνουν δεκτές. Η Άννα Διαμαντοπούλου βρέθηκε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία, όπου όλοι οι πολιτικοί και ακαδημαϊκοί παράγοντες αναγνώριζαν την ανάγκη να γίνουν αμέσως θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όμως οι χειρισμοί που έγιναν, κυρίως τον τελευταίο μήνα, έχουν οδηγήσει την κυβερνητική πρωτοβουλία στα όρια της αποτυχίας. Και επιπλέον, λίγες μέρες πριν από τη συζήτηση στην ολομέλεια, η ίδια η Άννα Διαμαντοπούλου κατηγορείται από ακαδημαϊκούς και πολιτικούς ως αναξιόπιστη! Πέραν όσων προηγήθηκαν, αφορμή για τη στάση αυτή απέναντι στην υπουργό Παιδείας απετέλεσε η ασυνέπεια που έδειξε, όπως λένε, τις τελευταίες ημέρες. Ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα έδινε στις 18 Αυγούστου το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου στους βουλευτές (αλλά και σε πολύ ενδιαφερόμενους εσωκομματικούς παίχτες), μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι δεν είχε ανακοινώσει τις τελικές ρυθμίσεις. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην Αριστεράς) τηρούν στάση αναμονής μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς μαθαίνουμε ότι η υπουργός τόσο μέσα στη Βουλή όσο και επικοινωνώντας απευθείας με ηγετικά στελέχη και βουλευτές πολλών κομμάτων διαβεβαίωνε ότι οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις τους θα συμπεριλαμβάνονταν στο τελικό κείμενο. Ωστόσο είναι σαφές ότι αν αυτό αποτελεί απλή τακτική της Άννας Διαμαντοπούλου (όπως πολλοί πιστεύουν) η αντίδραση εντός και εκτός Βουλής θα είναι μεγάλη. Ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι όλοι οι βουλευτές πεπεισμένοι, ακόμη, ότι οι επιλογές της Άννας Διαμαντοπούλου είναι οι καλύτερες δυνατές. Τέτοιες αντιρρήσεις έχουν προβάλει πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πιο δυναμική την αντιπαράθεση του Κώστα Καρτάλη. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή ο Σπύρος Βούγιας κατέθεσε επτά τροπολογίες στο νομοσχέδιο του υπουργείου, οι οποίες αφορούν και το κομβικό ζήτημα του μοντέλου διοίκησης.
Αντιδράσεις
στο νομοσχέδιο
Η Νέα Δημοκρατία έχει εντοπίσει τα προβλήματα που δημιουργεί το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου, έχει κάνει τις προτάσεις και παρατηρήσεις της και αναμένει την τελική απόφαση της κυβέρνησης. Αν η «συναίνεση» που πρεσβεύει η κυβέρνηση αποδειχτεί στην πράξη, θα υπερψηφίσει αρκετές διατάξεις. Αν η κυβέρνηση επιμείνει σε ανεφάρμοστες προτάσεις, όπως λένε οι γαλάζιοι και πιστεύουν οι περισσότεροι, τότε και θα καταψηφίσουν και θα κλιμακώσουν την κριτική. Από πλευράς Αριστεράς η αντίθεση είναι συνολική. Με παραπλήσιο σκεπτικό, αλλά τελείως ξεχωριστή θέση, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν κάθετα στις αλλαγές και θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Από πλευράς ΔΗΜΣΥΜ το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί επί της αρχής, αλλά θα καταψηφίσουν συγκεκριμένες διατάξεις, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά αντιδρά σε αρκετές προβλέψεις και το Άρμα Πολιτών απορρίπτει τις αλλαγές. Πέρα από τα κόμματα, η σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ, η σύνοδος των πρυτάνεων από Δευτέρα και όλες οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες θα βρίσκονται σε θέση μάχης, με συνεχείς συνεδριάσεις και προγραμματισμένες ή έκτακτες δημόσιες παρεμβάσεις.
Νεολαίες εν αναμονή
Δεδομένου ότι ο νέος νόμος πλαίσιο για ΑΕΙ – ΤΕΙ είναι «παιχνίδι για μεγάλα παιδιά», όλες οι φοιτητικές παρατάξεις είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον κομματικό τους φορέα και τις νεολαίες τους, από τις οποίες περιμένουμε τις επίσημες αντιδράσεις. Όσον αφορά τις δύο μεγάλες (ΟΝΝΕΔ και Νεολαία ΠΑΣΟΚ), ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες και σκεπτικό, έχουν επιλέξει έναν «δρόμο ευθύνης», όπως λένε, καταθέτοντας προτάσεις και παρατηρήσεις (με διαφορετικό τρόπο η καθεμία) και αναμένοντας την τελική μορφή του νομοσχεδίου πριν από την τελική τους τοποθέτηση. Η τοποθέτηση τόσο της ΚΝΕ όσο και της Νεολαίας ΣΥΝ είναι σαφώς αρνητική. Η ΚΝΕ μάλιστα είναι η πρώτη που θα σύρει τον χορό των κινητοποιήσεων, καθώς το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το ΠΑΜΕ έχουν ήδη προγραμματίσει συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο για την Τετάρτη το απόγευμα, ημέρα ψήφισης από την ολομέλεια, με σημείο εκκίνησης την Ομόνοια. Από πλευράς ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προγραμματιστεί κάτι ανεξάρτητο, αλλά θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος «ενάντια στο Μνημόνιο και τις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία». Η θέση και οι κινήσεις των μικρότερων νεολαιών (Νεολαία ΛΑΟΣ, Νεολαία ΔΗΜΣΥΜ κ.λπ.) ακόμη αναζητούνται, καθώς καλύπτονται πίσω από δηλώσεις των πολιτικών τους φορέων… Άλλωστε τα στελέχη όλων των παρατάξεων τονίζουν (με νόημα) ότι το νομοσχέδιο δεν θα κριθεί μόνο στη Βουλή, αλλά κυρίως μέσα στα ιδρύματα από τον Σεπτέμβρη και στην εφαρμογή του από τον Γενάρη. Συγκεκριμένοι κύκλοι μάλιστα των παρατάξεων τονίζουν ότι είναι πολύ πιθανό τα πανεπιστήμια να αποτελέσουν την κοιτίδα ενός νέου και πολυπληθέστερου κινήματος αγανακτισμένων…
Μερικές αλήθειες
για ΑΕΙ-ΤΕΙ
Αφού φτάσαμε στην τελική ευθεία για την ψήφιση του νέου νόμου πλαισίου για ΑΕΙ και ΤΕΙ, οφείλουμε να γράψουμε και ορισμένες αλήθειες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που δεν θα δείτε εύκολα να σημειώνονται από τις γραφίδες του εκπαιδευτικού και πολιτικού ρεπορτάζ. Και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να έχετε ακριβή εικόνα για όσα οι πολιτικοί μας συζητούν, πολλές φορές με συνθήματα αντί με επιχειρήματα. Κατά πρώτον είναι πλέον μύθος, από την ψήφιση του νόμου Γιαννάκου και μετά, ότι οι φοιτητές και οι παρατάξεις εμπλέκονται στα θέματα εξέλιξης των καθηγητών ή σε ακαδημαϊκά θέματα. Για την ανάδειξη οργάνων ψηφίζουν για εκλογή πρύτανη, όπως όλοι οι ακαδημαϊκοί παράγοντες, και μάλιστα με καθολική ψηφοφορία και όχι μέσω εκπροσώπων. Όσον αφορά το θέμα του ασύλου, κατηγορούνται και πάλι συλλήβδην οι φοιτητές και οι εκπρόσωποί τους, όταν την ευθύνη βασικά φέρουν από τη μία συγκεκριμένες φοιτητικές (και μη) οργανώσεις και από την άλλη οι πρυτανικές αρχές των ιδρυμάτων. Επιπλέον, για παράδειγμα, ως κύριο κέντρο ανομίας και κατάχρησης του θεσμού του ασύλου στα ΑΕΙ αναφέρεται το ΕΜΠ, γεγονός όμως που δεν το εμποδίζει να είναι το πρώτο ελληνικό ίδρυμα σε κάθε ουσιαστική συγκριτική αξιολόγηση που έχει γίνει. Όσον αφορά το φαινόμενο των αιώνιων φοιτητών, όλοι ξεχνούν ότι μετά το έκτο έτος σπουδών δεν επιβαρύνουν οικονομικά σε τίποτε τα ιδρύματα, καθώς δεν δικαιούνται εδώ και πολλά χρόνια καμία φοιτητική παροχή. Επίσης οι υπέρμαχοι των μεταρρυθμίσεων δεν αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών εργάζεται, είτε νόμιμα είτε παράνομα, για να ανταποκριθεί στο κόστος σπουδών και ζωής, γεγονός που τους απορροφά σημαντικό χρόνο από τη μελέτη τους και τους οδηγεί να μην τελειώνουν στον προβλεπόμενο χρόνο τις σπουδές τους. Ειδικά τώρα, που το υπουργείο προκρίνει την κατάργηση της «πτυχιακής εξεταστικής», αυτοί οι φοιτητές θα χάνουν, χωρίς ουσιαστικό λόγο, επιπλέον χρόνο. Όσον αφορά το μοντέλο διοίκησης, τα μειονεκτήματα του νομοσχεδίου έχουν αναλυθεί από όλους, όπως και του υφιστάμενου μοντέλου που έφερε το ΠΑΣΟΚ το 1982. Κανείς ωστόσο δεν έχει εξηγήσει επαρκώς γιατί μέσα στο ίδιο, τόσο «κακό», σύστημα υπάρχουν φοιτητές, καθηγητές και ερευνητικές ομάδες που σε αντίθεση με άλλους προκόβουν, θριαμβεύουν διεθνώς και είναι περιζήτητοι. Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι αν προκριθεί η πρόταση του υπουργείου για εισαγωγή των πρωτοετών σε σχολή και ακολούθως, σε επόμενο έτος, σε συγκεκριμένο τμήμα, ανοίγει μεγάλη πόρτα για μικροδιαφθορά και αλισβερίσι μεταξύ φοιτητών και πανεπιστημιακών αρχών, αφού δεν θα υπάρχει η εγγύηση αδιάβλητης διαδικασίας που έχει ο θεσμός των πανελλήνιων εξετάσεων.
****
Απάντηση
σε δημοσίευμα
Εκ μέρους της ΟΝΝΕΔ, και ειδικότερα του αρμόδιου μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου Νίκου Σωτηρόπουλου, λάβαμε απάντηση σε σχόλιό μας της προηγούμενης εβδομάδας. Στο σχόλιο ρωτούσαμε τους λόγους που δεν περιέλαβε η ΟΝΝΕΔ στις προτάσεις της για τις θεσμικές αλλαγές το θέμα των δημοψηφισμάτων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, ιδιαίτερα επειδή ήταν ψηλά στις προτιμήσεις στον διαδικτυακό διάλογο που είχε προηγηθεί. Για αυτό το σχόλιο-ερώτησή μας, ο αρμόδιος «τομεάρχης» της γαλάζιας νεολαίας μας γράφει ότι η απάντηση είναι απλή και ο λόγος έχει ήδη γραφτεί δημοσίως από τον ίδιο, στο μπλογκ του εισηγητή της, Γιάννη Πήλιουρα, ο οποίος είχε εκφράσει μάλιστα σχετικό παράπονο. Σύμφωνα με τον Νίκο Σωτηρόπουλο, η πρόταση δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό κείμενο της ΟΝΝΕΔ διότι κατ’ αρχάς επιδίωξαν να υπάρχουν προτάσεις εφαρμόσιμες αμέσως. Δηλαδή, προτάσεις που για να γίνουν πράξη, δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Η θέση, όμως, για τοπικά δημοψηφίσματα, πιστεύουν ότι απαιτεί αναθεώρηση. Άλλωστε, μόνο στην τρίτη υποπερίπτωση μιας εκ των τελικών προτάσεων της ΟΝΝΕΔ υπάρχει αναγκαιότητα αναθεώρησης. Πρόκειται για την εξίσωση του χρόνου παραγραφής που ισχύει για τα μέλη κυβερνήσεων με εκείνον που ισχύει για όλους τους πολίτες. Αυτό μπορεί αφενός να επιτευχθεί μονάχα με συνταγματική αναθεώρηση και κυρίως δεν πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη πρόταση, αλλά τυγχάνει ήδη πάνδημης συναίνεσης, σύμφωνα με τους γαλάζιους.
Στρατολογικά
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναγνώρισε ότι συζητά ήδη, σε υπηρεσιακό ακόμη επίπεδο (όπως λέει), το ενδεχόμενο να αυξηθεί η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας. Παρατηρείται εδώ και μήνες άλλωστε πρόβλημα επάνδρωσης σε στρατιωτικές μονάδες. Ο βασικός λόγος είναι ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα δεν έχουν επιτρέψει την απαιτούμενη αύξηση των επαγγελματιών οπλιτών, αλλά ούτε την επιτυχία του θεσμού των οπλιτών βραχείας ανακατάταξης. Επιπλέον το αριθμητικό πρόβλημα επάνδρωσης των ενόπλων δυνάμεων οξύνεται από τον μειωμένο αριθμό όσων τελικά παρουσιάζονται για να υπηρετήσουν. Όπως λένε στο ΥΠΕΘΑ για το θέμα, «κάθε πέρυσι και καλύτερα», καθώς οι νέοι προς κατάταξη λιγοστεύουν λόγω σπουδών. Θυμίζουμε ότι πολλοί επιλέγουν το εξωτερικό, όπου συνδυάζουν σπουδές και εργασία, ενώ ήδη χορηγούνται αναβολές σπουδών και σε όσους σπουδάζουν σε κολέγια που λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Παρότι η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ ότι έκανε μείωση θητείας για μικροπολιτικούς λόγους χωρίς μελέτη, εμείς σας υπενθυμίζουμε ότι η μειωμένη θητεία αποτελεί προγραμματική δέσμευση και του ΠΑΣΟΚ. Επίσης θυμίζουμε στο ΥΠΕΘΑ ότι σε όλες τις προηγούμενες συζητήσεις για τη διάρκεια της θητείας, το υπουργείο ζητούσε τη γνώμη των πολιτικών νεολαιών και των οργανώσεων νέων. Θα το πράξει και τώρα που προτείνει αύξηση; Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, το ΥΠΕΘΑ ανακοίνωσε ότι πλέον το έγγραφο πρόσκλησης κατάταξης των στρατευσίμων δεν θα έρχεται σε έντυπη μορφή, αλλά θα διατίθεται μόνο μέσω διαδικτύου (στο stratologia.gr) και με τη βοήθεια των ΚΕΠ.
Ψήφος στα 16
Υπό το πρίσμα των συνεχών επεισοδίων και εξεγέρσεων νέων σε πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, αξίζει να σημειώσουμε ότι η ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε πρόσφατα να δοθεί δικαίωμα ψήφου από τα 16 έτη. Υπερψηφίζοντας την έκθεση του σέρβου βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Μίλος Αλίγκρουντιτς, η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε όλα τα κράτη μέλη του οργανισμού να εξετάσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου και για όλα τα είδη των εκλογών σε νέους και νέες άνω των 16 ετών. Στο ψήφισμά της η Συνέλευση επισημαίνει ότι από τη μία η συνεχιζόμενη γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού οδηγεί στην αύξηση της περιθωριοποίησης των νέων στην πολιτική διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα σημειώνεται όλο και πιο χαμηλή συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες σ’ όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα των νέων ηλικίας 18-24 ετών. Αυτές οι εξελίξεις, υπογραμμίζεται στο ψήφισμα, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Δημοκρατίας στην Ευρώπη σε μια εποχή που η κοινωνική συνοχή είναι πιο σημαντική και πιο απαραίτητη από ποτέ. Ως παραδείγματα προς μίμηση αναφέρονται η Αυστρία, όπου από το 2007 καθιερώθηκε το δικαίωμα ψήφου στα 16 έτη σε όλες τις δημοτικές, πολιτειακές και εθνικές εκλογές, η Γερμανία, όπου μειώθηκε η ηλικία δικαιώματος ψήφου σ’ ορισμένα από τα ομόσπονδα κράτη της, και το καντόνι Γκλαρούς της Ελβετίας, όπου επίσης δικαίωμα ψήφου για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές έχουν όλοι και όλες από τα 16 έτη. Η Συνέλευση υπογραμμίζει ότι οι νέοι και νέες ηλικίας 16 και 17 ετών έχουν ήδη ευθύνες μέσα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ενώ δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Την ίδια στιγμή αναγνωρίζεται ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντιπροσωπευτικότητα των εκλεγμένων. Σκοπός λοιπόν είναι να αυξηθεί όχι μόνο ο αριθμός των συμμετεχόντων στη δημοκρατική διαδικασία, αλλά και να εκφράζονται οι ανησυχίες των νέων.
*****
Γαλάζιες κινήσεις
Τα περισσότερα στελέχη της ΟΝΝΕΔ, όσα έχουν τουλάχιστον επιστρέψει από τις διακοπές τους, ασχολούνται μάλλον με τα θέματα Παιδείας και το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου, παρά με κάτι άλλο. Πέρα από όσα αναφέρουμε παραπάνω, στο ζήτημα του νομοσχεδίου οι γαλάζιοι τονίζουν ότι δεν θα δεχθούν «να κάνουν πολιτικά παιχνίδια οι πρυτάνεις στην πλάτη των φοιτητών», αναφέροντας για παράδειγμα ότι ο πρύτανης του ΑΠΘ λέει σε συνεντεύξεις του ότι από πλευράς καθηγητών το ΑΕΙ θα μείνει ανοιχτό, αλλά θα το κλείσουν οι φοιτητές. Φαίνεται ότι, αν πάμε σε κινητοποιήσεις από Σεπτέμβρη, οι γαλάζιοι θα ζητήσουν οι αποφάσεις συγκεκριμένων κινήσεων διαμαρτυρίας να ληφθούν από τη Σύγκλητο κάθε ιδρύματος, ώστε καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Πέρα από τα θέματα Παιδείας, η ΟΝΝΕΔ έχει ήδη προγραμματίσει ορισμένες κινήσεις. Κατ’ αρχάς θα ολοκληρώσει την παρουσίαση της οικονομικής της πρότασης με τίτλο «πληρώνω δίκαια», ξεκινώντας από την Κρήτη και συνεχίζοντας σε 2-3 άλλες περιοχές της χώρας. Εν τω μεταξύ σκοπεύει να προχωρήσει την επεξεργασία της πρότασής της για τα ναρκωτικά, ώστε να είναι έτοιμη όταν εκφραστεί η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία άλλωστε «πρόλαβε» την κίνηση διαβούλευσης για το θέμα που είχε προγραμματίσει η ΟΝΝΕΔ. Τέλος μαθαίνουμε ότι στη Μεσογείων είναι έτοιμη η πρόταση που θα κάνουν για τη στρατιωτική θητεία, την οποία δεν αφήνουν ακόμη να διαρρεύσει, αλλά σίγουρα δεν θα περιορίζεται στο ζήτημα της διάρκειας.
****
Εξελίξεις
Παρά τις φήμες που κυκλοφορούν ευρέως στους πολιτικούς διαδρόμους ότι το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη δεν θα φτάσει μέχρι τις κάλπες, η νεολαία της ΔΗΜΣΥΜ προχωρά την οργανωτική της συγκρότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένουμε εντός των επόμενων ημερών τη συγκρότηση της (κεντρικής) γραμματείας της Νεολαίας, η οποία, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, θα περιλαμβάνει περίπου 20 στελέχη. Γραμματέας της Νεολαίας παραμένει ο Βασίλης Τσιατσιάμης, ενώ αναπληρωτής γραμματέας φέρεται να αναλαμβάνει ο Ν. Δημητρόπουλος. Στον οργανωτικό τομέα (που θα έχει ξεχωριστό επικεφαλής) θα υπάγονται οι υπεύθυνοι Κινητοποίησης, Λεκανοπεδίου, Επαρχιακού, Α΄ Αθηνών, Β΄ Αθηνών, Υπολοίπου Αττικής και αργότερα άλλοι περιφερειακοί τομεάρχες. Στην Κεντρική Γραμματεία θα υπάρχουν άλλοι οκτώ, τουλάχιστον, τομείς αρμοδιοτήτων. Σε αυτούς τους τελευταίους ακούμε ότι η προέλευσή τους είναι 4-5 από τη ΔΑΠ, 2 από τη νεολαία ΛΑΟΣ και 1-2 μη ενταγμένοι κατά το παρελθόν. Περιμένουμε τις οριστικές αποφάσεις και ανακοινώσεις, οπότε θα επανέλθουμε…
**
Αρμοδιότητες
Η Γραμματεία των Νέων της Δημοκρατικής Αριστεράς, για τη συγκρότηση και διεύρυνση της οποίας σας γράψαμε, μάθαμε ότι προχώρησε και σε ανάθεση αρμοδιοτήτων στα μέλη της. Πιο συγκεκριμένα, συγκροτήθηκαν υποσύνολα με βάση τις δραστηριότητες των νέων του κόμματος και τα μέτωπα στον χώρο της νεολαίας. Σύμφωνα με τις αρχικές αποφάσεις (αναμένονται βελτιώσεις στην πορεία) τα φοιτητικά αναλαμβάνει ο Θάνος Αγγελίδης μαζί με τη Χριστίνα Μελά. Με το οργανωτικό κομμάτι θα ασχοληθούν οι Δημήτρης Αθηνάκης, Χρόνης Διαμαντόπουλος, Γιώργος Αποστολίδης, Ζωή-Άστριντ Όκλαντ, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Θοδωρής Τριανταφύλου. Το Γραφείο Τύπου αναλαμβάνουν παράλληλα οι Κική Πετρίτη και Χρόνης Διαμαντόπουλος. Τα θέματα Οικολογίας θα χειρίζονται οι Κυριτσάκας Γρηγόρης και Παναγιωτόπουλος Νίκος, ενώ τα θέματα Πολιτισμού οι Αθηνάκης (μαζί με τα Κοινωνικά Δικαιώματα) και Τριανταφύλλου. Τα κοινωνικά δίκτυα, το ιστολόγιο της Γραμματείας και το διαδικτυακό τους ραδιόφωνο θα «τρέχουν» οι Κυριτσάκας, Μελά, Όκλαντ, Παλαμίδης, Πετρίτη, με τους δύο τελευταίους σε βασικό ρόλο.
****
ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες
Ανησυχίες
Η έρευνα που ανακοίνωσε το ΣΔΟΕ ότι ξεκίνησε σε ορισμένα πανεπιστήμια έχει ανησυχήσει πολλούς και όχι μόνο ακαδημαϊκούς, κυρίως λόγω των «υψηλού κύρους» επιστημονικών και πολιτικών διασυνδέσεων. Λέγεται ότι κυρίως παλαιότερα στελέχη των παρατάξεων (μεγάλων και μικρών), αλλά και άλλων «ομάδων», έχουν ανοίγματα και εκκρεμότητες από συμμετοχές τους σε ερευνητικά προγράμματα. Λέτε να βγουν λαβράκια, ιδιαίτερα αν το ΣΔΟΕ ψάξει μεγάλα και κεντρικά πανεπιστήμια;
Λαβράκια
Έχουμε ακόμη μία απορία, η οποία για τους γνώστες των πανεπιστημιακών δρώμενων είναι σχετική με το ανωτέρω. Έχει ψάξει κάποια δημόσια αρχή πώς φαίνονται (αν φαίνονται) φορολογικά τα διάφορα πάρτι που γίνονται από παρατάξεις και απίθανες «ομάδες» φοιτητών; Φαίνονται πουθενά οι σχετικές αμοιβές προς τους φοιτητοπαράγοντες; Αν όχι, οι καταθέσεις κάποιων θα πείσουν τις φορολογικές αρχές…
Παιχνίδια
Πόσοι και ποιοι πρυτάνεις φαίνεται να λένε άλλα πράγματα στην υπουργό Παιδείας και άλλα δημόσια, άλλα στους συναδέλφους τους και άλλα στους εκπροσώπους των φοιτητών;
Προβλήματα
Αληθεύει ότι βασικό πρόβλημα των καθυστερήσεων και της ασυνεννοησίας που όλοι βλέπουν από πλευράς υπουργείου Παιδείας για τον νέο νόμο πλαίσιο, οφείλεται στην «ανάγκη» έγκρισης των τελικών χειρισμών και διατάξεων από τον πρωθυπουργικό σύμβουλο και πρώην υφυπουργό; Ή μήπως αυτό θέλουν, επίτηδες, να πιστέψουμε;
Φήμες
Λέτε από Σεπτέμβρη τα «τραπεζάκια» των «Αγανακτισμένων» σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να είναι περισσότερα από εκείνα των παρατάξεων; Αν συμβεί αυτό, είμαστε σίγουροι ότι τα τραπεζάκια θα τα κρατάνε «άλλοι» φοιτητές;
Μνήμη Ι
Την επέτειο της δολοφονίας των Ισαάκ και Σολωμού θυμήθηκαν, φυσικά, τα παιδιά της Νεολαίας του ΛΑΟΣ. Περιέργως, τη θυμήθηκε και η ΟΝΝΕΔ Παλαιού Φαλήρου.
Μνήμη ΙΙ
Το ερώτημα γνωστών ακραίων κύκλων αν η ΟΝΝΕΔ (και η ΝΔ) θα παραβρεθεί στις «γιορτές» στο Βίτσι και τον Γράμμο έχει από καιρό λάβει αρνητική απάντηση, την οποία οι ίδιοι κύκλοι, φυσικά, στηλιτεύουν…
Κακίες
Επίθεση στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ (τον οποίο αποκαλούν… Καρατζαφύρερ!) εξαπέλυσαν γαλάζιοι, μετά την ανακοίνωση της προσχώρησης Κιλτίδη. Επικαλούμενοι τη δήλωσή του ότι «τα αστικά κόμματα έδωσαν εξετάσεις και απέτυχαν», σημείωναν ότι ήταν εύστοχη, αφού ταυτίζει το κόμμα του με το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή, που δεν είναι αστικά κόμματα…
Γαλάζιος γκουρού
Σε ποιο νεαρό αλλά ιστορικό γαλάζιο στέλεχος απευθύνθηκαν τα γαλάζια παιδιά για να μάθουν αν, ιστορικά, υπάρχει παράδειγμα άλλου βουλευτή που να έχει αλλάξει μέσα σε μία χρονιά τρία κόμματα, όπως ο Κώστας Κιλτίδης; Το στέλεχος φέρει το προσωνύμιο «γκουρού της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας»…
Αναβάθμιση
Χάθηκε η ζωντανή μετάδοση του προγράμματος του yooradio, του γαλάζιου διαδικτυακού ραδιοφώνου που «εκπέμπει» από τη Μεσογείων. Σύμφωνα με τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ θα επανέλθουν από Σεπτέμβρη, διότι αναβαθμίζουν τους servers εικόνας και ήχου… Μήπως να κάνετε και κάτι με το προφίλ του σταθμού, που δεν καταλαβαίνουμε πλέον τι, διαφορετικό από άλλα, πρεσβεύει;
Ιστορία
Σε σχέση με το έντονο διαδικτυακό προφίλ που έχει καλλιεργήσει τελευταία η ΟΝΝΕΔ, εντυπωσιάζει η λιτή παρουσίαση της γαλάζιας νεολαίας στη Βικιπαίδεια, την ελληνική έκδοση της γνωστής συμμετοχικής διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia. Να φανταστείτε ότι δεν υπάρχει καν ολοκληρωμένη η παράθεση των ονομάτων των πρώην προέδρων της ΟΝΝΕΔ, ούτε φυσικά αναφορά στα παλαιά Εκτελεστικά Γραφεία. Σημειώνουμε ότι το αντίστοιχο κομμάτι λείπει και από την ιστοσελίδα της ΟΝΝΕΔ εδώ και καιρό…
Παρατήρηση
Η εντολή της Μεσογείων για ανακοινώσεις προς τα ΜΜΕ από τις γαλάζιες νομαρχιακές δεν παράγει πάντα σοβαρά αποτελέσματα. Από το να σχολιάζονται γενικά, ως έκθεση ιδεών, κοινωνικά ή πολιτικά προβλήματα, είναι καλύτερα να μην ακούγεστε, φίλτατοι… Ουκ εν τω πολλώ το ευ…
Κουίζ
Πόσα νεαρά πράσινα στελέχη συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΤ; Όσοι βρουν τον αριθμό, μπορούν να τον επιλέξουν και ως τζόκερ στο γνωστό παιχνίδι του ΟΠΑΠ…
Ερωτήματα
Υπάρχει όντως νεαρό πρώην στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, που είναι από τη μία αντιμνημονιακός αλλά από την άλλη έχει χρηματίσει σύμβουλος υπουργού μετά την υπογραφή του Μνημονίου; Υπάρχει περίπτωση να συμμετέχει επιπλέον και σε διοίκηση οργανισμού;
Υπενθύμιση
Θυμίζουμε στους νεαρούς πράσινους συντρόφους της Ιπποκράτους ότι επίσημη τοποθέτηση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν έχουμε δει ακόμη. Μόνο ξεχωριστές και ασύμβατες μεταξύ τους τοποθετήσεις των δύο, ανεξάρτητων, ΠΑΣΠ, ΑΕΙ και ΤΕΙ…
Κατά «Ελευθεροτυπίας»
Το τι έχουν… σούρει δεκάδες νεαρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην «Ελευθεροτυπία» τους τελευταίους μήνες, δεν λέγεται ούτε γράφεται. Με αφορμή κάθε κριτική που ασκεί η εφημερίδα από το πρωτοσέλιδο στην κυβέρνηση, οι πράσινοι επιδίδονται σε κακίες, ειρωνείες και βρισιές. Αν ρωτούσαν κάποιους παλαιότερους του κινήματος, θα μάθαιναν ότι η ιστορία τούς έχει διδάξει να μην είναι τόσο απόλυτοι…
Αιχμές
Για σχόλιό μας της περασμένης εβδομάδας για σχετική επιτυχία της κατασκήνωσης της νεολαίας ΛΑΟΣ, λάβαμε αιχμηρή απάντηση από αναγνώστη της στήλης: «Τι σχετική επιτυχία, ρε παιδιά… Κατασκήνωση πολιτικής νεολαίας με 30 άτομα, όταν πριν από δύο χρόνια ήταν πάνω από 100… Την παρέα μας να πηγαίναμε θα μαζευόμασταν περισσότεροι».
Μηνύσεις
Όσον αφορά τη μήνυση του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά της εφημερίδας «Τα Νέα» και του σκιτσογράφου Δημ. Χαντζόπουλου, για τα οποία σας έγραψαν οι Τυπολογίες την περασμένη εβδομάδα, εμείς απλώς σημειώνουμε ότι οι αναγνώστες της στήλης είχαν μάθει το θέμα που δημιουργήθηκε, τις αρχικές αντιδράσεις και είχαν δει τη σχετική γελοιογραφία από την πρώτη, σχεδόν, στιγμή…
Τέλος… Έτους!
Ευτυχώς που μόλις ολοκληρώθηκε το Διεθνές Έτος Νεολαίας, διότι… καλοπέρασαν οι νέοι επί έναν χρόνο! Κάτι λίγες σχετικές κινήσεις έκαναν ελάχιστες οργανώσεις νέων στην αρχή, πέρυσι, και μετά τίποτε. Να μη μιλήσουμε για την πλήρη απουσία θεσμικών κινήσεων από την κυβέρνηση ή προτάσεων από τις οργανώσεις νέων. Από ουσία, δηλαδή, μηδέν εις το πηλίκον…