XΡΗΜΑτιστήριο

***
Ζάχαρη φαίνεται να την έβγαλε τόσα χρόνια ο χρηματιστής του οποίου η ΑΧΕΠΕΥ οδεύει προς εκκαθάριση! Οι αστοχίες του πάντως για την πορεία της αγοράς ήταν «παροιμιώδεις», αφού «έβαζε κόσμο» να αγοράσει ΔΕΗ στα 12,20 ευρώ κάνοντας λόγο για ανεπανάληπτη ευκαιρία. Ένας εξ αυτών, ο μεροκαματιάρης φούρναρης, ακόμα κλαίει τα χρήματά του.

***

>Τελικά χρειαζόμαστε πολιτικούς με τεχνοκρατική επάρκεια ή τεχνοκράτες με πολιτική εμπειρία; Οι εθνοπατέρες μας πάντως, αντί να θέσουν τα δημοσιονομικά της χώρας εξαρχής στη σωστή βάση, φέρθηκαν «αλλοπρόσαλλα», εμμένοντας στη λανθασμένη εκτίμηση ότι το πρόβλημα του χρέους ήταν θέμα ρευστότητας και όχι φερεγγυότητας, κατηγορώντας ως μόνους υπευθύνους για την πορεία του τις αγορές και τους κερδοσκόπους.

> Δεν φτάνει που έπεσαν έξω σε όλες τους τις προβλέψεις, αναζητούν εναγωνίως και τρόπους για να μη χρεωθούν την αποτυχία! Έπρεπε να «θριαμβολογήσει» ο πρωθυπουργός για τις «επιτυχίες» του στη Σύνοδο Κορυφής αναφορικά με τη χορήγηση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα (εδώ γελάμε!) και να «ανακαλύψει» ο υπουργός Οικονομικών ότι αλλάζει προς το καλύτερο το κλίμα στις αγορές (εδώ ξεκαρδιζόμαστε!), για να επανέλθει το ΧΑ ύστερα από δέκα και πλέον συνεχείς αρνητικές συνεδριάσεις στα επίπεδα του 1997, σπάζοντας το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 μονάδων, με κεφαλαιοποίηση σε νέα ιστορικά χαμηλά.

>Παρά τις μεγαλοστομίες των διοικούντων της, κανείς δεν δείχνει να εμπιστεύεται τους χειρισμούς της! Απ’ ό,τι φαίνεται, οι δικαστικοί του οικονομικού τμήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών δεν τρέφουν ιδιαίτερη εκτίμηση στα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς δεν ζήτησαν τη συνδρομή τους στους ελέγχους για το ενδεχόμενο διάπραξης χρηματιστηριακών παραβάσεων από εταιρείες συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη.

> Εις υγείαν των κορόιδων απολαμβάνουν τους κόπους μιας «φούσκας»! Σε ποια κατάσταση να βρίσκονται άραγε οι βασικοί μέτοχοι των επιχειρήσεων των οποίων τα «χαρτιά» έγιναν «ταπετσαρίες» στα σπίτια αυτών που τα εμπιστεύτηκαν; Μιλάμε για εταιρείες όπως τα Κλωστήρια Ναούσης, η Alfa-Alfa Holdings, η Sex Form κ.λπ.

>Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Μήπως θα πρέπει να ανησυχούμε με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις του ΔΕΣΦΑ και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τον νέο κανονισμό τιμολόγησης; Κι αυτό γιατί ο πρώτος επιδιώκει τη μεγιστοποίηση της αξίας του, αφού είναι προς πώληση.

> Μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα! Μπορεί η Τράπεζα Κύπρου να άσκησε πρόσφατα σκληρή κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε δημοσιονομικά θέματα, ωστόσο αν χρειαστεί θα τη στηρίξει, ειδάλλως θα «πέσει» μαζί της.

>Σε αυτές τις περιπτώσεις ενημερώνεται, ναι ή όχι, η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος; Λέτε οι παραλείψεις της ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΠΕΥ αναφορικά με την πρόληψη νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες να οδήγησαν τη γενική συνέλευση των μετόχων της στο να αιτηθεί τη διακοπή της άδειας παροχής επενδυτικών υπηρεσιών;

>Αποτελούν τον άγνωστο Χ! Οι ανοιχτές πωλήσεις επί των μετοχικών τίτλων γίνονται «βιαιότερες» όχι τόσο λόγω των εντολών με δανεισμένα χαρτιά από την ΕΤΕΣΕΠ που ελέγχονται όσο λόγω αυτών που προέρχονται από τις ξένες ιδιωτικές πλατφόρμες και κανείς δεν μπορεί να εικάσει το μέγεθός τους.

>Αφού διέλυσε τα πάντα στο ΥΠΟΙΟ, είπε να ξεχαρβαλώσει και ό,τι απέμεινε στο ΥΠΕΚΑ! «… αυθαίρετες πρακτικές στην παροχή όρων σύνδεσης ή και στην παραλαβή των εγκαταστάσεων οδηγούν σε στρέβλωση και στραγγαλισμό της αγοράς… για τον λόγο αυτό, επιφυλασσόμαστε των δικαιωμάτων μας…». Δεν το λέμε εμείς οι «εμπαθείς» με τον κ. Παπακωνσταντίνου, το αναφέρει σε επιστολή του ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών.

>Όταν γράφαμε για τοποτηρητές σε δημόσιους οργανισμούς και ημικρατικές εταιρείες, λοιδορηθήκαμε τόσο από τους εντεταλμένους της δήθεν έγκυρης δημοσιογραφίας όσο από τους εγκάθετους της Ιπποκράτους και τους αφισοκολλητές των εν λόγω χώρων… Σήμερα λοιπόν που δικαιωνόμαστε, τους επιστρέφουμε τη λάσπη! Για του λόγου το αληθές, ο διοικητής της ATEbank κ. Πανταλάκης παραδέχθηκε στον Σύλλογο Εργαζομένων της τράπεζας την τοποθέτηση ελεγκτή που θα παρακολουθεί την εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης και θα συντάσσει reports με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είπατε κάτι;

>Μια καλοστημένη παγίδα που οδηγεί σε φαύλο κύκλο υπερχρέωσης! Η προσφορά χαμηλού επιτοκίου στο προς μεταφορά πλαστικό χρήμα ισχύει μόνο αν ο δανειολήπτης είναι συνεπής στους χρόνους πληρωμής της ελάχιστης καταβολής. Σε κάθε άλλη περίπτωση επιβαρύνεται με το τρέχον κόστος χρήματος των πιστωτικών καρτών, που είναι πολύ υψηλό.

>Δεν λέμε ότι οι ενστάσεις θα πρέπει να ακυρώνουν τους διαγωνισμούς, αλλά όχι και να… έχουμε έτοιμο το γκολ από τα αποδυτήρια! Πόσα από τα μεγάλα έργα στα οποία συμμετέχουν κοινοπρακτικά σχήματα αναμένεται να κατατμηθούν σε μικρότερα πρότζεκτ προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της εξεύρεσης πόρων… λένε αυτοί, να δοθούν με απευθείας αναθέσεις… λέμε εμείς;

>Λόγω εγχώριας ξενομανίας ή αλλοδαπής επιβολής; Γιατί η κυβέρνηση έσπευσε να αναθέσει απευθείας σε ξένους την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, ενώ υπάρχουν ντόπιες εταιρείες που διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και στοιχίζουν φθηνότερα;

>Πόσες ακόμη φορές θα χρειαστούν διάσωση οι τράπεζες; Λέτε η εμμονή της κυβέρνησης για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών να έχει να κάνει και με την ανάγκη των πρόσθετων προβλέψεων σε δάνεια με ενέχυρο ακίνητα, που αναμένεται να προκύψουν από τους ελέγχους της Black Rock επί του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων;

>Το όλο στήσιμο μάλλον παραπέμπει σε προπαγανδιστικό παιχνίδι εντυπώσεων! Μπορεί οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν υπερχρεωμένα νοικοκυριά να διαγράφουν μεγάλες οφειλές των δανειοληπτών, ωστόσο οι διακανονισμοί που ακολουθούν στερούν από τους οφειλέτες το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

>Σαν έτοιμη από καιρό ήταν η φωτογραφική ρύθμιση που «φυτεύτηκε» στο νομοσχέδιο! Άντε και να δεχθούμε ότι η δαπάνη για την αγορά κρατικών τίτλων θα πρέπει να εξαιρείται από το πόθεν έσχες… Γιατί όμως να συμβαίνει κάτι ανάλογο και με τα εταιρικά ομόλογα;

>Εύλογα ερωτήματα, που χρήζουν σοβαρών απαντήσεων! Σε περίπτωση που περάσει ως έχει ο νόμος για τα αυθαίρετα, γιατί ένας εργοδότης να συνεχίσει να πληρώνει τις εισφορές του στο ΙΚΑ για εν ενεργεία κατασκευές, αφού μπορεί να απαλλαγεί με την πληρωμή του προβλεπόμενου προστίμου;

>Ο λακεδισμός έχει δύο όψεις: του συνεχούς λιβανίσματος και του γλειψίματος της συναλλαγής! «…υπερέβαλαν εαυτόν…», «…επέδειξαν μεγάλη αυταπάρνηση…», «…αποτελεί κατόρθωμα…» και πολλά άλλα «εμετικά» βλέπουμε, ακούμε, διαβάζουμε από κάποιους οικονομικούς ρεπόρτερ για τη στάση ορισμένων κρατικών αξιωματούχων κατά την περίοδο της κρίσης, θέσεις που τους εξασφαλίζουν επιβίωση, έστω και με όρους ξεφτίλας.

>Προτιμούν το σίγουρο ελάχιστο, παρά το αβέβαιο μείζον! Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής των ενοικίων, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, λόγω οικονομικής κρίσης και καθυστερήσεων στη διεξαγωγή των δικών, προτιμούν είτε τον εξώδικο συμβιβασμό είτε την έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου.

> Λίγη προσοχή στα μικρά γράμματα των συμβάσεων δεν βλάπτει! Μια από τις πλέον συνηθισμένες διευκολύνσεις των τραπεζών προς τους δανειολήπτες αφορά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, που μπορεί μεν να μειώνει το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου, αυξάνει όμως τον λογαριασμό των τόκων που πρέπει να πληρωθούν.

>Σε ρόλο ρυθμιστή ο τραπεζικός δανεισμός! Εάν η ναυτιλιακή κρίση, ως αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς πλοίων και της συγκράτησης του παγκόσμιου εμπορίου, κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, το φαινόμενο συγκέντρωσης του στόλου σε λιγότερα χέρια αναμένεται να ενταθεί.

>Αλλάζουν οι καιροί, αλλάζουν και οι συνήθειες! Οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις σπατάλες, αγοράζοντας πρωτίστως με μετρητά και δευτερευόντως με πιστωτικές κάρτες, ενώ δίνουν σαφή προτεραιότητα στην κάλυψη των βασικών τους αναγκών.

>Η έκπτωση στις προσαυξήσεις και τα πρόσθετα τέλη για τους οφειλέτες των Ταμείων μπορεί να φτάσει έως το 100%, και μάλιστα με διακανονισμούς δόσεων, παρακαλώ.

>Επειδή τα deals δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ανάλογα με τις επιθυμίες των εμπλεκομένων, το ερώτημα είναι αν η διαρροή της προνομιακής αυτής πληροφορίας έχει να κάνει μόνο με τη δημιουργία καλού κλίματος! Αληθεύει ότι, ενώ οι περισσότερες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είθισται να υλοποιούνται με discount 40%, μελετάται να υλοποιηθεί μία με premium περίπου 50% από τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής;

>Η αλήθεια των αριθμών είναι αμείλικτη για την κυβέρνηση! Οι δαπάνες του προϋπολογισμού εμφανίστηκαν αυξημένες εξαιτίας της αδυναμίας αντιμετώπισης της σπατάλης, των αυξημένων επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, των υψηλότερων τόκων για την εξυπηρέτηση του χρέους και της καταβολής αυξημένων επιδομάτων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

>Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους… σχετικά με τα ευρωομόλογα! Ποιος μπορεί να εγγυηθεί στους πολίτες των δημοσιονομικά ισοσκελισμένων χωρών ότι με την έκδοση τέτοιου είδους τίτλων θα αποτραπεί ο εκτροχιασμός των ελλειμμάτων από τα πιστωτικά αναξιόπιστα κράτη-μέλη;

>Οι δαπάνες προσωπικού στους τραπεζικούς ομίλους εμφανίζονται πλέον χαμηλότερες λόγω της μείωσης του προσωπικού! Με τις εθελούσιες αποχωρήσεις οι διοικήσεις τους προσδοκούν περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους και κατ’ επέκταση των συνολικών τους δαπανών.

>Αλλιώς το ύψος του τεκμηρίου θεωρείται εισόδημα και επί αυτού υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος! Η απόκτηση ενός ΙΧ θα πρέπει πλέον να αποδεικνύεται από το ύψος του εισοδήματος του φορολογουμένου κατά το έτος αγοράς του, με τη βοήθεια είτε της μεταφοράς χρημάτων από παλαιότερες χρήσεις είτε της σύναψης δανείων είτε της πώλησης άλλων περιουσιακών στοιχείων, ειδάλλως ενεργοποιείται το πόθεν έσχες.

> Θέλει να επισημάνει τη σοβαρότητα του θέματος ή να ενισχύσει τον εν λόγω κλάδο; Γιατί το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να επιδώσει τις καταλογιστικές πράξεις των φορολογικών και τελωνειακών αρχών μέσω της ακριβής διαδικασίας των δικαστικών επιμελητών και όχι της φθηνής των συστημένων επιστολών;

> Και εις ανώτερα, η δικαιοσύνη πάλι έλαμψε, το κοινό περί δικαίου αίσθημα δικαιώθηκε! Ποιος να επωφελείται άραγε από το εν μέσω θέρους «οκέι» του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου σε έκταση 350 στρεμμάτων στην Κάντζα Αττικής; Όχι πάντως οι κάτοικοι της περιοχής, που κάνουν λόγο για περιβαλλοντική και οικιστική υποβάθμιση.


Σχολιάστε εδώ