Τι σώζεται και τι χάνεται στην ΕΡΤ

Εντύπωση προκάλεσαν οι καταφρονητικές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας για την ΕΡΤ, καθώς με τις τοποθετήσεις αυτές φαίνεται σαν να απαξιώνει το έργο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και συγκεκριμένα τις αλλαγές των υπουργών Π. Γερουλάνου και Τ. Χυτήρη το τελευταίο 18μηνο. Εν συντομία τα τελευταία δεδομένα έχουν ως εξής:

– Προς λειτουργική υποβάθμιση ή και κατάργηση οδεύει η ΕΤ1, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο. Οι όποιες αλλαγές όμως πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, καθώς απαιτείται αλλαγή του ιδρυτικού νόμου 1730/1987 της ΕΡΤ. Πρόκειται για το ταλαιπωρημένο κανάλι της ΕΡΤ, αφού αυτό, εκτός από τις εκπομπές που παράγονται και τα σίριαλ που κάποτε μεταδίδονταν, λειτουργεί ως υποστηρικτικό της ΝΕΤ, μεταδίδοντας ομιλίες πολιτικών αρχηγών, Λειτουργίες από την εκκλησία και αθλητικές μεταδόσεις. Στοιχεία για το κόστος λειτουργίας της δεν είναι διαθέσιμα, καλύπτει πάντως ένα μέρος από τα 71.236.447 ευρώ που διέθεσε η Γενική Διεύθυνση Τηλεόρασης το 2010. Αντίθετα με την ΕΤ1, προβλέπεται η αναβάθμιση της ΕΡΤ3, χωρίς να προσδιορίζεται όμως πώς θα γίνει αυτό. Σχεδιάζεται η κατάργηση της Διοικούσας Επιτροπής που είχε δημιουργήσει ο Β. Βενιζέλος και η ένταξη του τηλεοπτικού σταθμού και των τριών ραδιοφωνικών στον κεντρικό κορμό της ΕΡΤ ΑΕ.

– Αν και οι δηλώσεις του Γ. Προβόπουλου περί συρρίκνωσης της ΕΡΤ και του Καναλιού της Βουλής χρησιμοποιούνται τώρα από την κυβέρνηση σαν Ευαγγέλιο, ο σταθμός του Κοινοβουλίου φαίνεται να τη γλιτώνει, αν και εκτός από τις συνεδριάσεις μεταδίδει πρόγραμμα που δανείζεται από την ΕΤ1. Σε αντίθεση με την ΕΡΤ που πληρώνεται από τους πολίτες απευθείας, η λειτουργία του Καναλιού της Βουλής υποστηρίζεται από τον προϋπολογισμό.

– Εκτός συγχώνευσης με την ΕΡΤ το ΑΠΕ. Η κυβέρνηση επανεξετάζει το ενδεχόμενο ένταξης του πρακτορείου στην ΕΡΤ εξαιτίας της οικονομικής του κατάστασης αλλά και των νομικών ζητημάτων που θα προέκυπταν, καθώς το ανταποδοτικό τέλος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες δραστηριότητες που είναι κερδοσκοπικές και δεν έχουν σχέση με την παραγωγή ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος. Η λογική ήταν πως, αντί το ΑΠΕ να επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με 14 εκατ. ευρώ, το βάρος αυτό να μεταφερθεί στους πολίτες. Τώρα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αλλαγές στη διοίκηση του πρακτορείου. Το ΑΠΕ – ΜΠΕ το 2010 είχε μειωμένα κέρδη ύψους 259.413 ευρώ από 556.935 ευρώ και κύκλο εργασιών από 2.577.532 ευρώ σε 3.806.520 ευρώ, ενώ οι συνολικές ζημίες ανήλθαν σε 1.296.061 ευρώ. Σύμφωνα με την ορθή επανάληψη της έκθεσης ελέγχου, «το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας έχει καταστεί αρνητικό και συνεπώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 48 του ν. 2190/1920», με ορατή «την ενδεχόμενη αδυναμία συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας».

– Το ενδεχόμενο του λουκέτου επανέρχεται για τη «Ραδιοτηλεόραση». Το περιοδικό τα προηγούμενα χρόνια, ακολουθώντας τη λογική του ανταγωνισμού, φορτώθηκε με προσφορές, τις οποίες αποθηκεύει στο πρακτορείο «Ευρώπη», χωρίς να πετύχει τους στόχους του. Παρ’ όλα αυτά, εισέφερε στην ΕΡΤ το ποσόν των 2.134.930,28 ευρώ (0,6% επί των εσόδων) το 2010, σύμφωνα με τον απολογισμό, ενώ το κόστος της εντάσσεται στη μισθοδοσία της ΕΡΤ και πλέον δεν χρησιμοποιεί συμβασιούχους.

– Τη γλιτώνουν προς το παρόν οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ; Το δημοσίευμα του «Π» την περασμένη Κυριακή για το κλείσιμο των ΕΡΑ Πύργου και Καλαμάτας φαίνεται πως ενεργοποίησε αντανακλαστικά και ίσως οι περιφερειακοί να εξαιρεθούν από τη συγχώνευση.

– Έμφαση στη web TV. Ο Η. Μόσιαλος απέδωσε τα εύσημα στη λειτουργία του σάιτ του ΣΚΑΪ, ενώ για εκείνο της ΕΡΤ είπε πως είναι αδύνατον να βρεις μια εκπομπή. Από την πλευρά της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε και υλοποιήθηκε ο σχεδιασμός και το περιεχόμενο του κεντρικού σάιτ αλλά και του ειδησεογραφικού, με πλέον χαρακτηριστικό τη μετάδοση του Μουντιάλ 2010 και της Eurovision.

– «Ανεξάρτητη ΕΡΤ», στην οποία δεν θα παρεμβαίνει, υποσχέθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Ηλίας Μόσιαλος. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται -από τον νόμο Παπακωνσταντίνου για τις ΔΕΚΟ- και η μείωση του αριθμού των μελών του ΔΣ από 11 που είναι σήμερα σε 7, χωρίς να είναι σαφές αν θα υπάρχει εκπρόσωπος των εργαζομένων. Ο υπουργός δεσμεύεται πως δεν θα έχει δικό του άνθρωπο, όπως άφησε να εννοηθεί ότι έκαναν οι προκάτοχοί του, Τ. Χυτήρης και Π. Γερουλάνος, αλλά και η ΝΔ, όταν στο συμβούλιο μετείχαν ο γενικός διευθυντής του κόμματος την περίοδο εκείνη και δύο προσωπικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού.


Σχολιάστε εδώ