Πόλεμο εξαπολύουν κατά της ΑΔΕΔΥ

Στόχος τώρα, το δικαίωμα στην απεργία, με αφορμή τις αυτονόητες δυναμικές αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ στην επερχόμενη καταιγίδα μέτρων (ενιαίο μισθολόγιο-«φτωχολόγιο», απολύσεις, άρση μονιμότητας, συρρίκνωση και υποβάθμιση του δημοσίου τομέα κ.λπ.), ώστε να δημιουργηθεί σε βάθος χρόνου ένας «υπάκουος» κρατικός μηχανισμός.

Η πολύ ανησυχητική για το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος πληροφορία (ασχέτως αν στην ΠΑΣΚΕ/ΓΣΕΕ κάποιοι πανηγυρίζουν θεωρώντας ότι η κυβερνητική επίθεση θα αποδυναμώσει την ΠΑΣΚ/ΔΥ που, με τη στάση της, την εκθέτει συνεχώς) συνοδεύεται και από μια άλλη εξίσου ανησυχητική «προειδοποίηση», σύμφωνα με την οποία είναι θέμα χρόνου –και κλίματος– το στήσιμο αστυνομικού κράτους, προκειμένου να επιβληθεί διά πυρός και σιδήρου η υλοποίηση του απάνθρωπου και κοινωνικά άδικου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που εξαθλιώνει τον λαό και ξεπουλά τον εθνικό πλούτο (αν πετύχει).

Η φαιά προπαγάνδα έχει ήδη ξεκινήσει. Ότι:

1) «Λευκή απεργία» στον δημόσιο τομέα οργανώνει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ (και επικεφαλής της ΠΑΣΚ/ΔΥ) Σπ. Παπασπύρος, άλλοτε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, που τώρα του επιτίθεται σύσσωμο το «νεοΠΑΣΟΚ».

2) Το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ και οι πράσινοι συνδικαλιστές βρίσκονται πίσω από τις απεργιακές αντιδράσεις και σκοπίμως διαγράφεται ένα κρίσιμο στοιχείο: Η ΠΑΣΚ/ΔΥ (και συνεπώς και ο κ. Παπασπύρος) υποστηρίζεται σθεναρά από τη συνδικαλιστική αντιπολίτευση, δηλαδή τη ΔΑΚΕ, τον γενικό γραμματέα Ηλ. Ηλιόπουλο της Αυτ. Παρέμβασης, τα στελέχη της Ηλ. Βρεττάκο και Δεσπ. Σπανού, όπως και από το ΠΑΜΕ, διά του κ. Δημ. Αγκαβανάκη, με ομόφωνες τις αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις.

3) Επιχειρείται για άλλη μια φορά να προκληθεί κοινωνικός αυτοματισμός, ώστε να διευκολυνθεί η λήψη «αντιποίνων», όπως είναι ο εξοστρακισμός των συνδικαλιστών από επιτροπές, οι απολύσεις, η άρση της μονιμότητας, η εξαθλίωση των δημοσίων υπαλλήλων.

Το σκηνικό στήνεται μεθοδικά, χωρίς όμως να υπολογίζεται «ο ξενοδόχος». Ο οποίος στην περίπτωση αυτή είναι ο ίδιος ο λαός, που πλήττεται βάναυσα από τα κυβερνητικά-«τροϊκανά» μέτρα και «αγκαλιάζει» όποιον αντιστέκεται σε αυτά – όπως ακριβώς έγινε με την πρόσφατη κινητοποίηση των ιδιοκτητών ταξί. Και όσοι εθελοτυφλούν, κακό του κεφαλιού τους…

«Θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μη διαλυθεί ακόμη περισσότερο η δημόσια διοίκηση, οι παθογένειες της οποίας οφείλονται στις εκάστοτε πολιτικές-κυβερνητικές ηγεσίες, και για να προστατέψουμε τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων που καταπατούνται με τον πιο αντιδημοκρατικό και βάναυσο τρόπο», μας δηλώνει ο κ. Σπ. Παπασπύρος (σ.σ.: τιμά με σθένος τους εργαζομένους που τον τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους).

Και στην ερώτηση γιατί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος του φορτώνει διοργάνωση «λευκής απεργίας» στις δημόσιες υπηρεσίες, εξαπολύοντας απειλές και επιθέσεις (σ.σ.: η αναφορά στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος θύμισε αλήστου μνήμης εποχές), ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ είναι κατηγορηματικός: «Πρόκειται είτε για ακούσια διαστρέβλωση, λόγω άγνοιας, είτε για σκόπιμη διαστρέβλωση με σκοπό να τρομοκρατηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και να υπονομευθούν οι απεργιακοί αγώνες που θα ξεκινήσουν σύντομα και θα είναι σκληροί».

Σημειώνεται σχετικά ότι η λεγόμενη «λευκή απεργία» προϋποθέτει παρουσία των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς χωρίς να παρέχεται εργασία, ενώ η ΑΔΕΔΥ και η διαπαραταξιακή της ηγεσία επαναλαμβάνουν την πρόθεσή τους για κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων –πέραν της καθολικής απεργίας, ξεχωριστές απεργίες σε κλάδους ή κατηγορίες εργαζομένων– ασκώντας το συνταγματικό τους δικαίωμα.

Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την ΑΔΕΔΥ, με επίκεντρο τον πρόεδρό της, ερμηνεύεται ως προετοιμασία κλίματος περιορισμού των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, με απαρχή τον χώρο του Δημοσίου, γεγονός που κινητοποιεί και τις αντιπολιτευόμενες συνδικαλιστικές παρατάξεις στον ιδιωτικό τομέα, που προβλέπουν ότι θα επιχειρηθεί το «τσάκισμα» των συνδικαλιστικών δυνάμεων που δεν «συμμορφώνονται στις κυβερνητικές-κομματικές υποδείξεις…», όταν πρόκειται να καταπατηθούν εργατικά δικαιώματα. Η άποψη για ένταση του αυταρχισμού με σκοπό τον περιορισμό ή και την εξάλειψη της συνδικαλιστικής δράσης εκφράζεται ήδη και από τους κ. Ν. Κιουτσούκη (ΔΑΚΕ), Γ. Γαβρίλη (Αυτ. Παρέμβαση), ενώ το ΠΑΜΕ θεωρεί διαχρονικά ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ επιθυμούν την καθυπόταξη των συνδικάτων για να περάσουν τα αντιλαϊκά τους σχέδια.

Οι φήμες θέλουν την «τριανδρία» Α. Λοβέρδος, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούσης, μαζί με τον «νεοφώτιστο» κ. Μόσιαλο, να στηρίζουν την κήρυξη πολέμου με την ΑΔΕΔΥ και την ΠΑΣΚ/ΔΥ, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Δημ. Ρέππας εμφανίζεται ως «ισορροπιστής», προκειμένου να μη φτάσει στα άκρα η σύγκρουση με το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα. Ήδη για το ενιαίο μισθολόγιο που θα αφαιρέσει κι άλλο εισόδημα από τους δημοσίους υπαλλήλους και θα καθιερώσει νέο εργασιακό καθεστώς, φέρεται τώρα ως κύριος υπεύθυνος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σε συνεργασία απευθείας με τα αφεντικά της «τρόικας» επεξεργάζεται το πόνημα που θα ανακοινώσει πιθανότατα μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ως προς τα ενδοκυβερνητικά-ενδοκομματικά δρώμενα, φαίνεται ότι ο πόλεμος που έχει εξαπολυθεί κατά του κ. Παπασπύρου απεικονίζει τον πανικό που προκαλεί η διαπίστωση ότι, γύρω από το πρόσωπό του, συσπειρώνονται δυνάμεις από το όλο ΠΑΣΟΚ, ως αντίβαρο και φραγμός στον ιδεολογικό εκφυλισμό και του Κινήματος και της κυβέρνησης. Η αναμέτρηση προφανώς θα γιγαντωθεί είτε υπάρξουν πρόωρες εκλογές (τις θέλει ο κ. Βενιζέλος, αντιτίθεται ο κ. Ραγκούσης) είτε ξεκινήσουν σύντομα, όπως λέγεται, οι υπόγειες διαδικασίες διαδοχής του κ. Παπανδρέου, εν όψει της παταγώδους, όπως προεξοφλείται ήδη, αποτυχίας του συνόλου των οικονομικών και πολιτικών του επιλογών.


Σχολιάστε εδώ