Πάρε… Δώσε…
Τα μυστήρια
της χρυσής λίρας
FΚαθημερινά ακούμε για τα αλλεπάλληλα ρεκόρ που καταγράφει η τιμή του χρυσού διεθνώς, αλλά και για τις προβλέψεις των αναλυτών ότι σύντομα θα δούμε το πολύτιμο μέταλλο να ξεπερνά τα 2.000 δολάρια/ουγγιά. Ο «πυρετός του χρυσού» καλά κρατεί και στην Ελλάδα, όπου ακόμη και σε κεντρικά σημεία της Αθήνας κάνουν… χρυσές δουλειές τα ενεχυροδανειστήρια, όπου μπορεί κανείς να αγοράσει χρυσές λίρες ή ακόμη και να πουλήσει τα… χρυσά δόντια του!
FΟ «πυρετός», όμως, καλά κρατεί και στον χώρο του διαδικτύου. Η στήλη διαπίστωσε ότι υπάρχουν πλέον αρκετές ιστοσελίδες που διαφημίζουν τις υπηρεσίες ενεχυροδανειστών, που άλλοτε περνούσαν απαρατήρητοι σε μικρά μαγαζάκια στο κέντρο της Αθήνας. Σε μία εξ αυτών των ιστοσελίδων, μάλιστα, διαπιστώσαμε έκπληκτοι ότι δίνονταν τιμές για αγορά και πώληση χρυσών λιρών Αγγλίας, που ήταν οριακά καλύτερες από αυτές που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος.
FΕίναι γνωστό ότι η ΤτΕ έχει τους λόγους της να πουλάει ακριβά και να αγοράζει πολύ φθηνά τις χρυσές λίρες, αλλά είναι τουλάχιστον περίεργο να αγοράζει κανείς φθηνότερα λίρες από ένα μικρό μαγαζί κάπου στο κέντρο της Αθήνας, από όσο θα τις έβρισκε στον «ναό του χρήματος» της Πανεπιστημίου. Αν η ΤτΕ έχει κάποια εξήγηση για αυτό το φαινόμενο, μετά χαράς θα τη δημοσιεύσουμε.
Κατά φαντασίαν
επιστροφή καταθετών…
FΚαι τον Ιούνιο συνεχίσθηκε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η «αιμορραγία» καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Παρά ταύτα, ο υπουργός Οικονομικών, Β. Βενιζέλος, που εσχάτως δεν χάνει ευκαιρία για να καλεί τους καταθέτες να εμπιστευθούν τις «ασφαλέστερες τράπεζες της Ευρώπης», δηλώνει αισιόδοξος ότι η «αιμορραγία» σταμάτησε τον Ιούλιο και οι καταθέτες άρχισαν να επιστρέφουν στις τράπεζες, μόλις πληροφορήθηκαν τα καθέκαστα της συμφωνίας των Βρυξελλών για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το νέο δάνειο διάσωσης. Και όλα αυτά, παρότι δεν ήταν και ό,τι καλύτερο για την εμπιστοσύνη των καταθετών οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για την Proton Bank.
FΥπάρχει, όμως, πράγματι, τέτοια τάση επιστροφής των καταθετών, ή μήπως αυτή βρίσκεται μόνο στη φαντασία και στη σφαίρα των προσδοκιών του οικονομικού επιτελείου; Αρμόδια τραπεζικά στελέχη, που ερωτήθηκαν σχετικά από τη στήλη μας, είπαν ότι δεν βλέπουν… ουρές καταθετών να κάνουν την εμφάνισή τους στα καταστήματα των τραπεζών. Ίσως τα στοιχεία του Ιουλίου και του Αυγούστου να είναι λίγο καλύτερα από αυτά των προηγούμενων μηνών, αλλά για «ψήφο εμπιστοσύνης» των καταθετών είναι πρόωρο να μιλάμε, έλεγαν οι ίδιες πηγές. Και πρέπει να δούμε τι θα γίνει το φθινόπωρο, γιατί η «βροχή» των νέων φόρων που θα πέσει στα κεφάλια των Ελλήνων πιθανότατα θα τους υποχρεώσει να αδειάσουν κομποδέματα. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να δούμε μείωση της εισροής κεφαλαίων από ξένες πολυεθνικές για χρηματοδότηση των εδώ θυγατρικών τους, κάτι που κρύβει σοβαρούς κινδύνους για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Είναι νωρίς, λοιπόν, για θριαμβολογίες, αγαπητέ υπουργέ των Οικονομικών.