Με 177 εκατ. ευρώ το ελληνικό ποδόσφαιρο στη Nova

Συνολικά η Nova, έχοντας ήδη στην πλάτη της δύο χρόνια μετάδοσης αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος (14 ομάδες), το καλοκαίρι του 2015 εκτός απροόπτου θα έχει καταβάλει 265 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία αυτή περιορίζει τις φιλοδοξίες του ΟΤΕ, η δορυφορική πλατφόρμα του οποίου σχεδιάζεται να βγει το επόμενο εξάμηνο. Ο Οργανισμός ρίχνει τώρα το βάρος του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, συζητώντας με την ΤΕΑΜ, την εκπρόσωπο εταιρεία των δικαιωμάτων, και τον ΑΝΤ1 για την εξασφάλιση από τον Σεπτέμβριο των αγώνων των ελληνικών ομάδων στο Europa League.

Οι διαπραγματεύσεις της Nova με τη SuperLeague κράτησαν περίπου δύο μήνες και καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι αποκαλύψεις για τους στημένους αγώνες, γεγονός που επέτρεψε στον διευθύνοντα σύμβουλο της Forthnet Πάνο Παπαδόπουλο να ζητήσει μείωση κατά 25% στην προηγούμενη σύμβαση, κάτι που θα αποτελούσε ένα ακόμη πλήγμα στα έσοδα των ομάδων.

Κάτω από αυτήν την πίεση και με δεδομένη την απόφαση για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης (ΟΠΑΠ – ΕΡΤ) από την κυβέρνηση, η συμφωνία με τη Nova φάνταζε μονόδρομος για τις ομάδες.

Ο Ολυμπιακός αναγκάστηκε να μετριάσει τις απαιτήσεις του κατά πολύ στη συμφωνία με τη Nova, αν αναλογιστεί κανείς πως εισέπραττε 9 εκατ. ευρώ από την ΕΡΤ (2010-2011) και είχε κάνει πρόταση για 11 εκατ. ευρώ στον Λ. Ταγματάρχη για την ανανέωση της σύμβασης.

Υπήρξε όμως και μια συμφωνία που δεν υλοποιήθηκε. Το τελευταίο τρίμηνο, στους κόλπους της SuperLeague, η Nova συζητούσε και με την ΕΡΤ για την ένταξη στο σύστημα της κεντρικής διαχείρισης.

Δηλαδή, έναντι τιμήματος 5-7 εκατ. ευρώ θα αποκτούσε τη δυνατότητα να δείχνει ως ελεύθερο δίκτυο έναν αγώνα το Σαββατοκύριακο, μαζί με τα στιγμιότυπα. Με απόφαση της κυβέρνησης, ύστερα από τις αποκαλύψεις για τα στημένα, η ΕΡΤ αποσύρθηκε από τις σχετικές συζητήσεις και τώρα πλέον κανείς δεν γνωρίζει τι θα κάνει με τις αθλητικές μεταδόσεις την επόμενη σεζόν.

Η «φούσκα» των δικαιωμάτων

Πλέον η Nova με αυτήν τη συμφωνία έχει τα δικαιώματα του ελληνικού ποδοσφαίρου για 4 χρόνια σε ραδιόφωνο, τηλεόραση, ίντερνετ και κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες, για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία, ρίχνοντας και το κόστος του πρωταθλήματος στα 44,25 εκατ. ευρώ ανά έτος. Ακόμη όμως και αυτό το τίμημα είναι υψηλό αν αναλογιστεί κανείς το εύρος της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τους στημένους αγώνες αλλά και το επίπεδό του. Η «φούσκα» των δικαιωμάτων ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία με την είσοδο της Alpha Digital, όταν με το σπάσιμο των συμφωνιών έφτασαν τα 59,819 εκατ. ευρώ την περίοδο 2001-2002. Η εταιρεία έκλεισε, καθώς άντεξε μόλις 9 μήνες, και την επόμενη χρονιά έπεσαν στα 31,742 εκατ. ευρώ με την είσοδο του Alpha στο εγχείρημα.

Τη χρονιά 2003-2004, όταν η διοίκηση του Ολυμπιακού αποφάσισε να πάει στο TV Magic, το κόστος μειώθηκε στα 26,034 εκατ. ευρώ. Τη διετία 2004-2006 στον χορό ξαναμπήκε ο Alpha και το κόστος ανέβηκε ελαφρώς, στα 26,181 εκατ. ευρώ. Με την απόκτηση δικαιωμάτων ποδοσφαιρικών ομάδων (Ολυμπιακός, Άρης, Αιγάλεω) από την ΕΡΤ το 2006-2007 η αξία του πρωταθλήματος ανέβηκε στα 28,617 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος. Το 2007-2008 το κόστος, με την απόκτηση από την ΕΡΤ των δικαιωμάτων του ΠΑΟ και της Ξάνθης, ανέβηκε στα 31,294 εκατ. ευρώ. Την επόμενη χρονιά η ΕΡΤ ανανέωσε τη συνεργασία της με τον Ολυμπιακό και τον Αστέρα Τρίπολης και το τίμημα έφτασε τα 35,2 εκατ. ευρώ. Με το σύστημα της κεντρικής διαχείρισης και την τριπλή παρουσία Nova, ΣΚΑΪ και ΕΡΤ το κόστος υπερέβη τα 55 εκατ. ευρώ την περίοδο 2009-2010 και παρέμεινε στα ίδια επίπεδα και την περσινή περίοδο (2010-2011), με τον ΣΚΑΪ να αποχωρεί από τις μεταδόσεις.


Σχολιάστε εδώ