Μήνας εξελίξεων ο Σεπτέμβρης…
Στο πλαίσιο αυτό εμπλέκεται και κάθε σενάριο περί πρόωρων εκλογών, σενάριο που ξορκίζει τόσο το επιτελείο του πρωθυπουργού όσο –και είναι σημαντικό αυτό– πλέον και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Βαγγέλης Βενιζέλος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας του φόβου των –τοπικών κυρίως, αλλά όχι μόνο– αντιδράσεων στη Θεσσαλονίκη το διήμερο που θα είναι εκεί ο πρωθυπουργός και το υπουργικό κλιμάκιο για τα εγκαίνια της ΔΕΘ (10-11 Σεπτέμβρη) πήγαν πίσω οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης του ΟΛΘ και της ΕΥΑΘ για μετά τον Σεπτέμβρη, είπε ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης κ. Κουκιάδης, επειδή, λέει, έχουν πέσει οι τιμές των μετοχών τους στο χρηματιστήριο.
Υπενθυμίζεται ότι τοπικοί βουλευτές, με πρώτη τη Χρ. Αράπογλου, το Εργατικό Κέντρο και πλήθος άλλων φορέων της Θεσσαλονίκης έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους ιδίως στην αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ. Έτσι μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί ο Γ. Παπανδρέου αντιμέτωπος με πλήθος διαδηλωτών και για τις αποκρατικοποιήσεις, τις μετέθεσαν για αργότερα…
Σε κάθε περίπτωση το επιτελείο του πρωθυπουργού αποδίδει μεγάλη σημασία στην παρουσία του στις αρχές Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη.
Τη θεωρούν ένα κρίσιμο σημείο στην αντεπίθεση που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση, με βασικό στόχο αφενός τη διασφάλιση κοινωνικής ειρήνης και αφετέρου την ανάκαμψη στις δημοσκοπήσεις.
Αλλά δεν είναι το μόνο κρίσιμο σημείο.
Ούτως ή άλλως ο Σεπτέμβρης θα αποδειχτεί ένας κρίσιμος μήνας, αφού αναμένεται μετά βεβαιότητας ότι θα καθοριστούν τότε οι εξελίξεις για ένα διάστημα ικανό να κρίνει ακόμα και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.
Και τα ερωτήματα είναι αρκετά:
– Θα επανέλθουν οι «Αγανακτισμένοι»; Και πώς; Με την ίδια δυναμική με την οποία ήρθαν στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων ή με μειωμένη;
– Πώς θα αντιδράσουν ο λαός, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στη νέα δανειακή σύμβαση; Αυτό είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα. Και θα κρίνει πάρα πολλά…
– Πώς θα αντιδράσει ο λαός στη νέα αφαίμαξη που θα αρχίσει απʼ τα τέλη Αυγούστου, με την έκτακτη εισφορά, το τέλος στους επαγγελματίες, τους φόρους για την ακίνητη περιουσία, την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση;
– Πώς θα αρχίσει η σχολική χρονιά; Με κινητοποιήσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια; Πόση δυναμική θα έχουν;
– Πόσο μπορούν τα διάφορα κινήματα να ενωθούν σε ένα «τσουνάμι» που δεν θα είναι δυνατόν να ελεγχθεί;
Τα παραπάνω, επαναλαμβάνουμε, απασχολούν έντονα την κυβέρνηση, η οποία είναι έτσι κι αλλιώς στριμωγμένη πολιτικά και κοινωνικά.
Και απʼ την έκβασή τους θα κριθεί αν θα πάμε σε έναν θερμό, λιγότερο ή περισσότερο, χειμώνα. Το κλίμα δηλαδή που θα διαμορφωθεί στην αρχή του φθινοπώρου θα καθορίσει εν πολλοίς το τι θα ακολουθήσει.
Εκλογές: Όχι και από Γιώργο
και από Βενιζέλο, αλλά…
Ακόμα και τις εκλογές θα κρίνει. Αυτήν τη στιγμή έχουμε ως δεδομένο ότι:
• Τις πρόωρες εκλογές δεν τις θέλει ο Γιώργος. Αλλά εσχάτως δεν τις θέλει ούτε ο Βενιζέλος, αν και έως και πριν από λίγες ημέρες λειτουργούσε σε αντίθετη κατεύθυνση.
Αλλά αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Διότι μπορεί να μην τις θέλουν τις εκλογές οι δύο σημαντικότεροι παράγοντες της κυβέρνησης, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να προκύψουν, είτε εξαιτίας μιας ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης είτε ακόμα και από ένα «τυχαίο» γεγονός, λόγω του γενικότερου πολιτικού κλίματος.
Απʼ την άλλη, είναι ενδεικτικό του συνολικότερου κλίματος και το ότι, όπως μας αποκάλυψε συνεργάτης του πρωθυπουργού:
• Τον Γιώργο τον προβληματίζει έντονα και η διάθεση του ξένου παράγοντα απέναντί του.
Μέχρι και πρόσφατα είχε τη βεβαιότητα ότι ο διεθνής παράγοντας, οι δανειστές μας, τον στηρίζουν, ότι δεν διαθέτουν εναλλακτική στην Ελλάδα.
Όμως πριν από λίγες μέρες είχαμε την εκτίμηση αμερικανικού οίκου προβλέψεων ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να βγάλει το 2011. Και από τότε τον πρωθυπουργό τον διακατέχει η αγωνία για το αν συνεχίζεται αυτή η στήριξη…
Βενιζέλος: Με ενδιαφέρει
η πατρίδα, όχι το ΠΑΣΟΚ…
Εν αναμονή των εξελίξεων, που δεν αποκλείεται να είναι και κρίσιμες, ακόμα και οριακές, έχει σημασία η προσέγγιση των πραγμάτων απʼ τον νέο ισχυρό άνδρα της κυβέρνησης και ατύπως, πλην ουσιαστικά, «νούμερο δύο» του κυβερνητικού σχήματος.
Ο Β. Βενιζέλος, εκτός του ότι έχει αλλάξει θέση έναντι των πρόωρων εκλογών, το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται αποστασιοποιημένος απʼ τα ενδοκυβερνητικά δρώμενα. Κατανοεί ότι αναπόφευκτα εισπράττει κόστος εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής. Και ευφυής ων μεταθέτει σε άλλο επίπεδο την παρουσία του, με τα εξής επιχειρήματα:
– Εγώ, λέει, έχω αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι στη σωτηρία της πατρίδας. Μοναδικό μου μέλημα είναι να βοηθήσω στη διάσωσή της.
– Δεν με ενδιαφέρει, προσθέτει, το ΠΑΣΟΚ σε αυτήν τη φάση, αλλά η χώρα.
– Ήμουν υποχρεωμένος να πω «ναι» στην πρόκληση. Και το έκανα. Δεν το έβαλα στα πόδια…
– Σε ένα άλλο επίπεδο, τονίζει, το ίδιο έπραξα και το ʼ89. Μπήκα τότε στο ΠΑΣΟΚ, σε μια απʼ τις δυσκολότερες στιγμές, τότε που ήταν στα κάτω του, όπως και σήμερα…
Είναι σαφές ότι θέλει να οικοδομήσει ένα –κατά το δυνατόν– υπερκομματικό προφίλ, να εμφανιστεί υπεράνω των μικροκομματικών αντιπαραθέσεων. Ουσιαστικά μεταθέτει, επιχειρεί να μεταθέσει το «γήπεδο» των αντιπαραθέσεων σε ένα επίπεδο που νομίζει πως τον συμφέρει ή εν πάση περιπτώσει μειώνει την –αναπόφευκτη– φθορά…
Ίσως έτσι, με αυτόν τον τρόπο, να απαντά σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κυρίως δε σε βουλευτές οι οποίοι τον έχουν στηρίξει και τώρα του ασκούν σφοδρή κριτική, ότι «έχει παραδοθεί στον Γιώργο» και τους έχει ξεχάσει. Κι έχουν αρχίσει, με το δίκιο τους, τα παράπονα…
Κοντά σε αυτοδυναμία η ΝΔ;
Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστούν, επαναλαμβάνουμε, αφενός οι εκτιμήσεις για τους πολιτικούς συσχετισμούς και αφετέρου οι πιθανές αντιδράσεις της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, θέματα άλλωστε που συνδέονται.
Τη δημοσκοπική υπεροχή της ΝΔ ουδείς πλέον την αμφισβητεί.
Ζητούμενο παραμένει αν αυτή η πρωτιά μπορεί να μετασχηματιστεί σε αυτοδυναμία σε περίπτωση εκλογών, δεδομένου ότι τα ποσοστά της ΝΔ κινούνται σε χαμηλότερα της αυτοδυναμίας επίπεδα.
Ωστόσο –και είναι και αυτό ενδεικτικό του συνολικότερου κλίματος– υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία εκτιμούν ότι ήδη η ΝΔ είναι προ των πυλών της αυτοδυναμίας σε περίπτωση εκλογών, αν δεν την έχει κιόλας «πατήσει»!
Μεταξύ αυτών και κυβερνητικό στέλεχος με εμπειρία και καταγεγραμμένος ως ένας εκ των «δελφίνων» του Γ. Παπανδρέου.
Το εν λόγω στέλεχος χρησιμοποιεί αυτήν ακριβώς τη φράση, ότι δηλαδή «η ΝΔ έχει πατήσει την αυτοδυναμία»!
Πάντως, και άσχετα από εκτιμήσεις περί πιθανής αυτοδυναμίας, ελάχιστοι έχουν απομείνει σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ που να υποστηρίζουν ότι το κλίμα μπορεί να αντιστραφεί.
Αλλά αυτό είναι συνδεδεμένο με τη στάση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Αν τελικά στις επόμενες εκλογές, όπως πιστεύουν σχεδόν όλοι, το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα και, ανεξάρτητα με το αν θα έχει αυτοδυναμία η ΝΔ, τότε θα εκλέξει περίπου τους μισούς βουλευτές σε σύγκριση με όσους εξέλεξε το 2009.
Αν συνυπολογιστεί ότι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ανανεώνεται ένα μεγάλο μέρος της ΚΟ, τότε εύκολα διαπιστώνει κάποιος ότι οι περισσότεροι νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν περίπου προδιαγεγραμμένη τύχη.
Αλλά αυτό τους «απελευθερώνει» από άγχος για το μέλλον. Και αυτή η «απελευθέρωση» κρίνει εν πολλοίς και τη συμπεριφορά τους.
Με λίγα λόγια, γιατί να ψηφίσει μια νέα, επαχθή δανειακή σύμβαση, με τον κόσμο μάλιστα στους δρόμους, ένας βουλευτής που «δεν φοβάται τίποτα, δεν ελπίζει τίποτα»;
Είναι και γιʼ αυτό που επισημάναμε ότι απρόβλεπτοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε –ανεπιθύμητες– εκλογές…