Κόντρα στη Διαμαντοπούλου ο Βενιζέλος

Σε ρεπορτάζ του Αντώνη Καρακούση στο «Βήμα» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, αναφορικά με τον νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, επισημαίνει τα εξής:

– «Υπερασπίζεται (σ.σ.: Ο Βενιζέλος) ως πανεπιστημιακός την ανάγκη αλλαγής στα πανεπιστήμια, γνωρίζοντας τα ελλείμματα στη λειτουργία, ο ίδιος θα ήταν ακόμα αυστηρότερος σε εκπαιδευτικά ζητήματα, αλλά από την άλλη πλευρά μπορεί να καταλάβει τις αντιδράσεις των πανεπιστημιακών στα ζητήματα εκλογής των πρυτάνεων. Υποθέτει λοιπόν ότι η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου θα έχει αναπτυγμένα δεύτερα και τρίτα σενάρια εκτόνωσης μιας πιθανής επερχόμενης σύγκρουσης στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα».

Σε ελεύθερη αλλά όχι… αυθαίρετη «μετάφραση», ο αντιπρόεδρος στην ουσία στέλνει το μήνυμα στην υπουργό Παιδείας, ότι:

– Θεωρεί περίπου δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των πανεπιστημιακών στον νέο τρόπο εκλογής των πρυτάνεων και γενικά στο νέο μοντέλο διοίκησης στα ΑΕΙ, που θέλει να επιβάλει η Άννα Διαμαντοπούλου.

– Και αυτή του τη διαφωνία την επενδύει και με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού, εκτός απʼ αυτήν του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Και έχει και αυτό τη σημασία του…

– Ουσιαστικά ζητά απʼ την υπουργό Παιδείας να ξανασκεφτεί αυτές τις αλλαγές, για να μην πούμε ότι της ζητά να μην προχωρήσει σε αυτές λόγω των αντιδράσεων, αφού λέει ότι ελπίζει να έχει «δεύτερα και τρίτα σενάρια»…

Ο νόμος από μόνος
του θα είναι ανεφάρμοστος…

Στο μεταξύ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδ. Πελεγρίνης, με επιστολή του προς «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» διαψεύδει ότι η σύγκλητος έχει διακηρύξει την «ανυπακοή» στον νέο νόμο. Διευκρινίζει ότι η αντίθεση της συγκλήτου σε αυτόν δεν σημαίνει ανυπακοή και εκφράζει την εκτίμηση ότι δεν θα εφαρμοστεί, επειδή απλώς είναι… ανεφάρμοστος.

Επισυνάπτει σχετική απόφαση της συγκλήτου, της 21ης Ιουλίου, με την οποία τονίζεται ότι η σύγκλητος «στηλιτεύει την αντισυνταγματικότητα και το ανεφάρμοστο (του νομοσχεδίου) και δεν ήταν στις προθέσεις της να προαγάγει ή να διδάξει ανυπακοή στους κανόνες της έννομης τάξης, λέξη που ουδαμώς αναφέρεται στην απόφασή της».


Σχολιάστε εδώ