Καλοκαιρινή μπόρα φέρνουν στο ΠΑΣΟΚ οι απολύσεις στο Δημόσιο

Υπέρ των άκριτων απολύσεων είναι κορυφαίοι υπουργοί, που σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτουν κομματική, ιδεολογική και πολιτική συνείδηση και εμφανίζονται πιστοί υπηρέτες της «τρόικας» και του ΔΝΤ. Έτσι όμως αφανίζουν, όπως υπογραμμίζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, την ελληνική οικογένεια, αφού πλέον κάθε σπίτι διαθέτει και από έναν άνεργο.

«Ανοίγουν μέτωπα με την κοινωνία, την οποία δεν σέβονται με τίποτα», είναι η δήλωση που κάνει μέσω του «Π» κορυφαίο κομματικό στέλεχος με θεσμικό ρόλο. Σχολιάζοντας μάλιστα την επιχειρηματολογία που επιστρατεύουν υπουργοί που τάσσονται υπέρ των απολύσεων, όπως οι κ. Μόσιαλος, Ραγκούσης, Πάγκαλος και σε ορισμένους τομείς ο Λοβέρδος, ο οποίος έχει ταχθεί σκληρά υπέρ του Μνημονίου ως μία και μοναδική λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας, υπογραμμίζει ότι οι δηλώσεις τους περί απολύσεων εργαζομένων σε φορείς του Δημοσίου που κλείνουν, είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτες.

«Έχουν συγκροτήσει μεταξύ τους ένα ενιαίο μέτωπο κατά του ΠΑΣΟΚ», τονίζουν τα κομματικά στελέχη που υπερασπίζονται το αγαθό της εργασίας και τάσσονται εναντίον όλων εκείνων που αβίαστα ανατρέπουν τον οικογενειακό προγραμματισμό χιλιάδων εργαζομένων που μέχρι χθες δεν κινδύνευε η δουλειά τους. Απέναντι στους υπουργούς που εφαρμόζουν μονεταριστική πολιτική, μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να βάλουν φραγμό στα σχέδια για απολύσεις. Υπέρ μιας διαφορετικής πολιτικής, που θα στηρίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων, τάσσονται οι υπουργοί Χρήστος Παπουτσής, Άννα Διαμαντοπούλου, Κώστας Σκανδαλίδης, Χάρης Παμπούκης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ από το κόμμα πολλά είναι τα στελέχη που μαζί με τον γραμματέα Μιχάλη Καρχιμάκη αντιτάσσονται στα σχέδια της «τρόικας». Μάλιστα ο τελευταίος δημοσιοποίησε την αντίθεσή του και αρχές της εβδομάδας ανέφερε σε καθημερινή εφημερίδα ότι δεν πρόκειται να πειραχθεί κανείς εργαζόμενος και δεν θα υπάρξουν απολύσεις.

Σε συζητήσεις που γίνονται μέσα στο κυβερνών κόμμα, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι από Σεπτέμβριο οι κοινωνικές αντιδράσεις θα είναι τεράστιες, με τα έκτακτα οικονομικά μέτρα και με το κύμα απολύσεων στο Δημόσιο, και θα είναι ικανές να επιφέρουν το τελικό κτύπημα στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός, που γίνεται αποδέκτης τέτοιων μηνυμάτων, έχει τονίσει κατʼ επανάληψιν ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, ωστόσο όμως κανείς δεν πιστεύει ότι η διαβεβαίωση του Παπανδρέου θα επιβεβαιωθεί, γνωρίζοντας τις επιλογές των υπουργών που μόνη τους έγνοια είναι η πιστή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου και λένε «ναι» σε όλα.

Κατά των απολύσεων τάσσεται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, στις συσκέψεις που κάνει με υπουργούς για την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας, την απομάκρυνση των εργαζομένων από τη δουλειά τους την έχει ως το τελευταίο μέτρο στην ατζέντα του.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και ο Δημήτρης Ρέππας, που είναι πλέον καθημερινός συνομιλητής του πρωθυπουργού. Ο υπουργός Εσωτερικών επικρίνει τις πολιτικές που τάσσονται κατά των εργαζομένων διότι, όπως λέει, έτσι θα σπάσει ο κοινωνικός ιστός και τότε οι πολίτες θα γυρίσουν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ.

Η πιθανότητα να κυριαρχήσει η πρώτη άποψη, εκείνη δηλαδή που προωθούν οι υπουργοί που είναι υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο, δεν είναι μικρή. Αυτήν την ώρα πάντως διεξάγεται μέσα στην κυβέρνηση, παρά την υποτιθέμενη καλοκαιρινή ραστώνη, ένας πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών για το ποιος θα επικρατήσει. Μέχρι στιγμής, με εξαίρεση τους υπουργούς που αναφέραμε, οι περισσότεροι τάσσονται κατά των απολύσεων.

Η τελική κρίση όμως θα γίνει αρχές του Σεπτεμβρίου, όταν η «τρόικα» θα βγάζει το δικό της ραβασάκι, μετά τους ελέγχους που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Αν κυριαρχήσει η λογική των απολύσεων, σίγουρα θα επέλθουν τριγμοί στην κυβερνητική παράταξη. Το μόνο που δεν θα ήθελε τώρα ο κ. Παπανδρέου είναι ένας ακόμη βραχνάς, και γιʼ αυτό ο ίδιος αποφεύγει δημόσια –πέραν των γενικοτήτων και των αοριστολογιών– να ταχθεί υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης. Γνωρίζει ότι αν υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο, τότε θα έχει να αντιμετωπίσει εκτός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φίλια πυρά μέσα από το ΠΑΣΟΚ, με κίνδυνο να ακυρωθεί όλο το πρόγραμμα πριν ακόμη εφαρμοστεί στο σύνολό του.

Ακόμη και το πρόγραμμα της εργασιακής εφεδρείας, που πρότεινε η ΝΔ και εντάχθηκε στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των διαφωνούντων στελεχών, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, μετά τον έναν χρόνο θα οδηγηθούν στην έξοδο από την εργασία τους και στον μαρασμό της ανεργίας.

Ακόμη και αυτό το πρόγραμμα τίθεται εν αμφιβόλω από τους υποστηρικτές των εργαζομένων στο Δημόσιο, και γιʼ αυτό εκείνο που τονίζουν είναι ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές για να μικρύνει το Δημόσιο, χωρίς να πειραχθούν οι εργαζόμενοι, όπως ζητάνε οι δανειστές μας.

Προκρίνουν, για παράδειγμα, όπου αυτό μπορεί να επιτευχθεί, ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, και μαζί με εκείνους που συνταξιοδοτούνται –και είναι πολλές χιλιάδες– θα περιορισθεί ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο χωρίς να χρειαστεί να έρθουν τα πάνω κάτω σε χιλιάδες οικογένειες, που απειλούνται από τη μάστιγα της ανεργίας.


Σχολιάστε εδώ