ΚΑΘΑΡΣΗ ΑΛΛΙΩΣ ΣΕΝΤΡΑ ΓΙΟΚ…

Αν και πρωτόδικα οι δύο ομάδες είχαν τιμωρηθεί με υποβιβασμό στη Φούτμπολ Λίγκα, η έφεσή τους περιόρισε σημαντικά τις ποινές, που μετατράπηκαν σε αφαίρεση βαθμών, 10 για τους «ερυθρόλευκους» της Μαγνησίας και 8 για τους «Αργοναύτες» της Ανατολικής Μακεδονίας. Διαφοροποίηση που προκάλεσε τη δυσφορία της πολιτικής ηγεσίας του Αθλητισμού. Η τοποθέτηση του Παύλου Γερουλάνου απέδειξε ότι στην κυβέρνηση δεν αλλάζουν τη θέση τους για πλήρη εξυγίανση του ποδοσφαίρου και την πάταξη κάθε φαινομένου διαφθοράς που αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του αθλήματος.

Στο πλευρό της Πολιτείας, τάσσεται η συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ, αλλά και σύσσωμη η κοινή γνώμη που απαιτεί την κάθαρση. Από το βράδυ της Τετάρτης, μάλιστα, η προοπτική να περιορίσει η Πολιτεία τις παροχές της στο ποδόσφαιρο, όπως άφησε να εννοηθεί ο Παύλος Γερουλάνος, βρήκε πολλούς υποστηρικτές.

Ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού διεμήνυσε ότι θα επανεξεταστούν όλες οι παροχές, είτε αυτές αφορούν στα κρατικά γήπεδα και στις κρατικές χορηγίες είτε στη συνεργασία της κρατικής τηλεόρασης με το ποδόσφαιρο μέσα από την απόκτηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Με στόχο, όπως δήλωσε, τη σύμπλευση των ποδοσφαιρικών οργάνων στην πορεία που χάραξε η Πολιτεία για την κάθαρση στον χώρο.

Καμπανάκι που μόνο τυχαία δεν ήχησε από τον Παύλο Γερουλάνο. Η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού προβληματίστηκε από τη μετατροπή της ποινής στις δύο ομάδες. Το είπε, άλλωστε, και ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε «ανώδυνες» τις κυρώσεις σε Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα. Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Παναγιώτης Μπιτσαξής, πάντως, ξεκαθάρισε ότι «η κάθαρση είναι μία διαδικασία και μία κατεύθυνση από τις οποίες δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω».

Έφεση στην ΟΥΕΦΑ

Για τον Ολυμπιακό Βόλου ήχησε και η καμπάνα της ΟΥΕΦΑ. Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία απέβαλε τους «ερυθρόλευκους» από το Γιουρόπα Λιγκ για τη φετινή σεζόν και παράλληλα τους επέβαλε τριετή αποκλεισμό με πενταετή αναστολή. Ποινή που μπορεί να πέσει από την έφεση που κατέθεσε η ομάδα της Μαγνησίας με νομικό ατού το δεδικασμένο της Πόρτο το 2008. Οι «δράκοι» είχαν τιμωρηθεί με αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ εκείνης της περιόδου για δωροδοκία, η οποία τελέστηκε το 2004. Επειδή, όμως, το παράπτωμα ήταν σε προγενέστερο χρόνο, η έφεσή τους έγινε δεκτή και, μάλιστα, αποζημιώθηκαν από την ΟΥΕΦΑ.

Αναβολή του Πρωταθλήματος

Αντιδράσεις για την αποφυγή του υποβιβασμού για τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα υπήρξαν από τις περισσότερες ομάδες της Σούπερ Λίγκας.

Αλλά και από ΠΑΕ που είχαν έννομο συμφέρον, όπως η Λάρισα και ο Πανσερραϊκός. Τόσο ο Κώστας Πηλαδάκης, όσο και ο Πέτρος Θεοδωρίδης ζήτησαν την αναστολή του Πρωταθλήματος. Προοπτική που βρίσκει σύμφωνο και μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης, αλλά και των ΜΜΕ, που θέλουν να ξαναρχίσει η ποδοσφαιρική δράση μόνο όταν ολοκληρωθεί η κάθαρση. Κάτι τέτοιο, βέβαια, φαντάζει απίθανο τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια νέα κυβερνητική παρέμβαση σε ένα ούτως ή άλλως θερμό φθινόπωρο για την Ελλάδα λόγω των συγκρούσεων για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και των απαιτήσεων της «τρόικας».

Σε κλοιό ΠΑΟΚ και Ηρακλής

Εκτός από το σκάνδαλο με τα στημένα, την Πολιτεία απασχολούν και οι διοικητικές εξελίξεις στον ΠΑΟΚ και τον Ηρακλή. Ο γγ Αθλητισμού Παναγιώτης Μπιτσαξής φρόντισε να προειδοποιήσει και τις δύο ομάδες ότι θα γίνουν έλεγχοι για την προέλευση των χρημάτων που σχεδιάζουν να βάλουν οι επενδυτές και διευκρίνισε ότι η Πολιτεία θα πάρει μέτρα εάν διαπιστώσει το παραμικρό και ανεξάρτητα από το ειδικό βάρος κάθε ομάδας.

Διαβεβαιώσεις νομιμότητας

Στην Τούμπα σήμανε συναγερμός μετά την τοποθέτηση του Μπιτσαξή. Αλλά τόσο ο Γιώργος Σαχπατζίδης όσο και ο Βασίλης Φλωρίδης διαβεβαίωσαν τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ Θανάση Κατσαρή, αλλά και τον Θοδωρή Ζαγοράκη πως «όλα τα χρήματα προέρχονται από νόμιμες δραστηριότητες». Στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν φήμες για πολιτικά παιχνίδια, τα οποία έχουν επίκεντρο τον «Δικέφαλο του Βορρά».

Εκείνο, όμως, που έχει σημασία είναι ότι η συντεταγμένη Πολιτεία επιχειρεί να βάλει φρένο σε όσους θέλουν να μπουν στο ποδόσφαιρο και να χρησιμοποιήσουν τις ομάδες για άλλους σκοπούς. Διευκρίνιζαν, βέβαια, από τη ΓΓΑ ότι δεν έχουν κάτι μεμπτό για τους δύο νέους επενδυτές του ΠΑΟΚ, αλλά απλώς θέλουν να δημιουργήσουν έναν μανδύα προστασίας για το σύνολο του ποδοσφαίρου, ώστε να εξαλειφθούν στο μέλλον φαινόμενα Μπέου και Ψωμιάδη.


Σχολιάστε εδώ