Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1
Τελικά επήλθε συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, για την αύξηση των ορίων δανεισμού των ΗΠΑ, φυσικά με ορισμένες υποχωρήσεις αμφοτέρων. Έτσι αποφεύχθηκε ο κίνδυνος μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ και κατάρρευσης του δολαρίου, και βεβαίως όσοι είχαν στοιχηματίσει κλαίνε τώρα τα λεφτά τους. Η κυβέρνηση Ομπάμα έκανε γενναίες υποχωρήσεις. Συγκατατέθηκε στη μείωση των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας, που ήταν το μεγάλο όραμα και η υπόσχεση του Προέδρου Ομπάμα κατά την προεκλογική περίοδο. Και επίσης ενέδωσε στις πιέσεις για μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, με παράλληλη αύξηση της φορολογίας των μισθωτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έτσι η ανισοκατανομή του εθνικού εισοδήματος, στη μητρόπολη του καπιταλισμού, όχι απλώς συνεχίζεται, αλλά και εντείνεται. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, το 1% του πληθυσμού των ΗΠΑ εισπράττει το 20% του εθνικού εισοδήματος. Και ένας ολόκληρος πληθυσμός που αποτελείται από 30.000.000 Αμερικανούς διατρέφεται με δελτία σίτισης από τις διάφορες οργανώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτά ήθελε να εξαλείψει ο Πρόεδρος Ομπάμα, αλλά η κρίση χρέους διέλυσε όλες τις αγαθές προθέσεις του.
2
Η κυβέρνηση της χώρας μας φαίνεται ότι άρχισε να συνέρχεται και επιτέλους επικρατεί η λογική στις ενέργειές της. Απόδειξη οι νεώτερες αποφάσεις που έλαβε για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η ραγδαία πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έφερε και πτώση των μετοχών των εισηγμένων ΔΕΚΟ. Αυτό προκάλεσε πανικό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς διαπίστωσαν ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα είναι μηδενικά. Έτσι η πώληση του ΟΠΑΠ, που είχε προγραμματιστεί για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2011, αναβλήθηκε για ευθετότερο χρόνο. Μόνο οι Γερμανοί κατάφεραν και άρπαξαν τον ΟΤΕ σε τιμή ευκαιρίας και αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Αυτήν τη στιγμή λειτουργεί ήδη το «Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κάλυψη δαπανών λειτουργίας του. Επομένως, μετά τον ετεροχρονισμό των αποκρατικοποιήσεων, προβλέπουμε ότι τα έσοδα από την πώληση του 10% του ΟΤΕ στους Γερμανούς να καλύπτουν τις δαπάνες λειτουργίας του τόσο πρόωρα ιδρυθέντος Ταμείου. Εκείνο που θεωρείται βέβαιο είναι ότι θα καθυστερήσει η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (που το Δημόσιο θέλει να πουλήσει στους ιδιώτες το 1,2% των μετοχών της). Και αυτά μεν καθόσον αφορά τις καθυστερήσεις των ιδιωτικοποιήσεων των εισηγμένων στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ. Υπενθυμίζουμε ότι προ μηνών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, όταν τέθηκε θέμα εκποίησης του ΟΠΑΠ, όντας τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, είχε υποστηρίξει την άποψη να μην πουληθεί ο ΟΠΑΠ και να γίνει απλώς τιτλοποίηση των κερδών του, ώστε να παραμείνει χορηγός των εκδηλώσεων πολιτισμού. Μήπως αυτή η πολύ σωστή άποψη συνδέεται με την αναβολή της εκποίησης του ΟΠΑΠ;
3
Οι σύμβουλοι-υπάλληλοι των ξένων οίκων κατακλύζουν την Ελλάδα. Για χίλιες δυο αφορμές καλούνται σύμβουλοι και με αδρά αμοιβή, ξένοι ως επί το πλείστον, για να εκτελέσουν διάφορες εργασίες, οι περισσότερες από τις οποίες κάλλιστα μπορούν να διεκπεραιωθούν από έλληνες εμπειρογνώμονες. Πρόσφατο παράδειγμα η πρόσκληση της BlackRock Solutions από την Τράπεζα της Ελλάδος για έλεγχο του χαρτοφυλακίου που διαθέτουν οι ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες. Κυρίως καθόσον αφορά τη φερεγγυότητα των δανείων που έχουν χορηγήσει σε δανειολήπτες, και επίσης θα ελέγξουν και την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών που θα θελήσουν να υποβληθούν σ’ αυτούς τους ελέγχους. Η παραπάνω εταιρεία πρόσφατα διενήργησε παρόμοιους ελέγχους στην Ιρλανδία και θεωρείται στον κόσμο η κορυφαία εταιρεία στον ελεγκτικό αυτό κλάδο. Η Τράπεζα της Ελλάδας φυσικά διαθέτει έμπειρα στελέχη που μπορούν κάλλιστα να πραγματοποιήσουν αυτούς τους ελέγχους. Δεν λέμε ότι οι έλεγχοι αυτοί δεν είναι απαραίτητοι, αλλά είναι υπερβολικό να φεύγουν εκατομμύρια ευρώ σε ξένους για εργασίες που μπορούν να γίνουν από Έλληνες. Από τον επόμενο μήνα οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, όπως π.χ. συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ανανέωσης των παλαιών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Επίσης θα αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα της βελτίωσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας για την επαρκέστερη αντιμετώπιση της τάσης ανόδου της αφερεγγυότητας των ελλήνων δανειοληπτών. Ένας τέτοιος έλεγχος, επομένως, θα είναι χρήσιμος.