Δεν μπορεί να υπάρξει δικαίωμα στο ανώνυμο έγκλημα!
Κατηγορηματικός ήταν για δεύτερη φορά ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή»: «Δεν μπορεί να υπάρξει δικαίωμα στο ανώνυμο έγκλημα, στους εκβιασμούς, τις απειλές, τις συκοφαντίες δίχως συνέπειες…».
Απαντώντας στην ερώτηση για το τι θα προβλέπεται για όσους διαπράττουν αδικήματα κρυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου και πώς θα γίνεται ο εντοπισμός τους, δήλωσε:
«Η νομοθετική μας παρέμβαση θα έχει στόχο την άρση του απορρήτου, υπό προϋποθέσεις, έτσι ώστε υπό συγκεκριμένες εγγυήσεις να δίδεται η δυνατότητα στις διωκτικές αρχές να εντοπίζουν όσους επιχειρούν να προσβάλλουν δικαιώματα των πολιτών, να εκβιάζουν, να απειλούν, να συκοφαντούν, δίχως τιμωρία, δίχως να έχουν συνέπειες. Βεβαίως, δεν χρειάζεται να διευκρινίσω -είναι δεδομένο- ότι δεν θα θιγούν οι αρχές της προστασίας της ελεύθερης έκφρασης, όπως άλλωστε διασφαλίζεται και σε όλα τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Όμως δεν μπορεί να υπάρξει δικαίωμα στο ανώνυμο έγκλημα.
Η επιτροπή που ήδη έχει συσταθεί δεν θα επεξεργαστεί μόνον τις νομικές, αλλά και τις τεχνικές παραμέτρους του θέματος και θα προτείνει ρυθμίσεις οι οποίες θα εξασφαλίζουν συγκεκριμένα τα δικαιώματα των πολιτών, τη δυνατότητά τους να μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, την τιμή τους, την υπόληψή τους, την ιδιωτική και οικογενειακή τους ζωή».
Και η άλλη άποψη
Αντίθετη άποψη με την πρόθεση του υπουργού Δικαιοσύνης να έχουν ονοματεπώνυμο τα μπλογκ έχει ο γνωστός αρθρογράφος της «Καθημερινής» Πάσχος Μανδραβέλης, ο οποίος με απόφαση του κ. Μιλ. Παπαϊωάννου θα είναι στην επιτροπή που θα συζητήσει τα μέτρα που πρέπει να παρθούν και θα κάνει τις προτάσεις της στον υπουργό.
Συγκεκριμένα, σε άρθρο του στην κυριακάτικη «Κ», ο κ. Μανδραβέλλης υποστήριζε ότι:
«Κάθε απόπειρα υποχρεωτικής ταυτοποίησης των blogers ή κάθε τύπος λογοκρισίας ακόμη και των χειρότερων blogs (αυτών που δυστυχώς βαφτίστηκαν “ενημερωτικά”) θα πέσει στο κενό, εκεί που κατέληξε και η απειλή του αείμνηστου Δημήτρη Μαρούδα για κατάρριψη των δορυφόρων. Η παγκοσμιοποίηση του Διαδικτύου, εκ των πραγμάτων, δημιουργεί ένα μέγιστο κοινό παρονομαστή ελευθερίας.
Σε περιπτώσεις όμως ποινικών αδικημάτων η ανωνυμία αίρεται και με τον (αμερικανικό) νόμο. Όπου υπήρξαν απτές ενδείξεις, π.χ. εκβιασμών, η ανωνυμία έπαψε να είναι ασπίδα προστασίας και οι υποθέσεις πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
Σε έναν κόσμο όπου και τα κινητά τηλέφωνα γίνονται πομποδέκτες πληροφόρησης, κάθε προσπάθεια ελέγχου θα πέσει στο κενό. Τα προβλήματα της ενημέρωσης δεν λύνονται με απαγορεύσεις, αλλά απελευθερώνοντας την έγκυρη ενημέρωση να πνίξει τα ζιζάνια στο χωράφι της».