«Ανάσα» 7 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τον Δήμο!

Οπότε έγινε… ανάκληση αδειών και την περασμένη Δευτέρα το μεσημέρι όσοι δημοτικοί σύμβουλοι βρίσκονταν στον Πειραιά ή σε κοντινά σημεία, από τα οποία θα μπορούσαν να επιστρέψουν, έδωσαν το παρών στο δημοτικό συμβούλιο. Αρκετές οι απουσίες, πολλοί οι… μαυρισμένοι και όλοι σχεδόν παραπονούμενοι για τη… διακοπή των διακοπών τους!

Το σημαντικό βέβαια είναι ότι ο δήμος πετυχαίνει τη ρύθμιση χωρίς δεσμεύσεις, υποχρεώσεις και Μνημόνια, όπως ζητούσε ο Ραγκούσης, κάτι που επισήμανε στην ομιλία του και ο ίδιος ο δήμαρχος. Σύμφωνα με το σχέδιο ρύθμισης που πρότεινε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (και το οποίο είχε αποκαλύψει πριν από 3 εβδομάδες το «Π») ο διακανονισμός θα γίνει ως εξής:

= Από το συνολικό χρέος, που ανέρχεται σε 144 εκατ. ευρώ, τα 82 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 16 χρόνια θα έχουν σταθερό επιτόκιο 5%. Το επιτόκιο αυτό στη συνέχεια (μετά τα 16 χρόνια) θα γίνει κυμαινόμενο, μέχρι να φθάσει στο όριο της επιμήκυνσης των 25 ετών.

=Τα υπόλοιπα 62 εκατ. ευρώ, που έπρεπε να αποπληρωθούν σε 5 χρόνια και είχαν επιτόκιο 12%, θα αποπληρωθούν σε 25 χρόνια και το επιτόκιο θα είναι 6%.

=Δίδεται περίοδος χάριτος ενός χρόνου.

Με τις ρυθμίσεις αυτές ο δήμος αντί να πληρώνει 17 εκατ. ευρώ τον χρόνο τοκοχρεολύσια, θα πληρώνει μόλις 10 εκατ. ευρώ. Με τα 7 εκατ. θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του, θα πληρώνει στην ώρα του το προσωπικό, ενώ ίσως μείνουν και κάποιοι πόροι για έργα.

Γι’ αυτό τόσο ο δήμαρχος όσο και κάποιοι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης μίλησαν για σημαντική «οικονομική ανάσα» του δήμου.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, Γιάννης Μίχας, είπε πως πρόκειται για μια σχετικά καλή εξέλιξη και δήλωσε πως θα ψηφίσει τη ρύθμιση.

Από τον συνδυασμό «Πειραιάς – Πόλη Θρύλος» μίλησε ο Φίλιππος Καμπούρης ο οποίος είπε πως ο συνδυασμός θα ψηφίσει τις ρυθμίσεις και ευχήθηκε να τα καταφέρει ο δήμος να βγει από το οικονομικό πρόβλημα που τον ταλανίζει εδώ και δεκαετίες. Τη ρύθμιση δεν ψήφισαν ο συνδυασμός του ΚΚΕ και ο εκπρόσωπος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Κλείνοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος τόνισε πως η προσπάθεια της δημοτικής αρχής για αύξηση των ΚΑΠ και «κούρεμα» του δανείου που είχε τοκογλυφικό επιτόκιο θα συνεχιστεί.


Σχολιάστε εδώ