το Ζιζάνιο

[Η «νέα» γραφή –νέα σε εισαγωγικά γιατί δεν είναι καθόλου νέα– του τίτλου της στήλης «Ζιζάνιο» είναι η ακριβής αποτύπωση του τίτλου της εφημερίδας «Ζιζάνιον» που είχε εκδώσει στις 7 Ιουνίου 1892 ο μεγάλος κεφαλονίτης σατυρικός ποιητής Γεώργιος Μολφέτας που ο Γ. Σουρής είχε χαρακτηρίσει τον θάνατό του (δολοφονία λέγεται ότι ήταν από τους βασιλικούς) εθνική απώλεια, τονίζοντας ότι «Ο Μολφέτας, ο οποίος ήταν προορισμένος να με αντικαταστήσει, ήτο πολύ ανώτερος εμού στις προσωπικές σάτιρες».
Φόρος τιμής προς τον Γ. Μολφέτα είναι η νέα γραφή της επωνυμίας της στήλης, αποτυπώνοντας τον τίτλο της εφημερίδας του και πιστεύουμε ότι από κει που βρίσκεται έχουμε την άδειά του. Χρήσιμη και ιστορική η εξήγηση για την αλλαγή που κάνουμε].

***

=== Στη Σκόπελο πήγε για μικρή ανάπαυλα ο Βενιζέλος… Ανάπαυλα στα λόγια, αφού ήταν συνεχώς με το τηλέφωνο στʼ αυτί… Κάπου εκεί κοντά απολάμβανε τη θάλασσα ο Παπανδρέου… αφού άλλος πλέον τραβάει το κουπί… === 1.473 αποβιώσαντες συνέχιζαν να εισπράττουν τη σύνταξή τους από το ΙΚΑ! Φαίνεται πως είχαν προνοήσει και για αυτού του είδους τη… διαδοχική ασφάλιση! === Μετά την Ιταλία και την Ισπανία στην ποδιά της Μέρκελ μπήκε και η Γαλλία… Η επίθεση κατά της γαλλικής τράπεζας Societe Generale δεν ήταν καθόλου τυχαία… Να δηλώσει υποταγή και ο Σαρκοζί θέλουν… === Με απαίτηση του Βενιζέλου έγινε την περασμένη εβδομάδα η τηλεδιάσκεψη με τα αφεντικά μας… Πού να τολμήσει να βάλει τέτοια απαίτηση ο Παπακωνσταντίνου; === Διπλό μεροκάματο βγάζει ο αντιπρόεδρος επί των Οικονομικών. Από τις 8 το πρωί πιάνει δουλειά και δεν σταματάει πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα. Άραγε υπερωρίες να πληρώνεται; Έχει πάρει άδεια από τον Κουτρουμάνη; === Αεροψεκασμοί για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου. Ψεκάστε, σκουπίστε (αλλιώς)… τελειώσατε!

***

Για να μη μας δουλεύουν… Τα ευρωομόλογα, που τώρα σκέφτονται τα μεγάλα αφεντικά να εκδώσουν, τι άλλο από τύπωμα χρήματος είναι;

***

Θα φύγουν τώρα που είναι αφεντικά;

Εκεί που έλεγε ότι τα μαζεύει και μας αφήνει γεια η κυρία Ζήμενς, φαίνεται το ξανασκέφτηκε, είπε πού θα πάω στα ξένα και θα αφήσω τέτοια χώρα-φιλέτο, με τον ήλιο, τα μπάνια μας και το… χρυσάφι της… Τώρα μάλιστα που οι Γερμανοί ξανάρχονται… Με τα ούλα τους… Σαν απόλυτοι κατακτητές. Που κανείς δεν θα τους κουνιέται… Εκτός κι αν βρεθεί κανένας Γλέζος. Σκέφτηκαν λογικά και άρχισαν να ξαναβάζουν μπροστά τη μηχανή… Ασφαλώς και του λαδώματος… Χρέη Χριστοφοράκου άραγε ποιος θα κάνει; Πλάκα θα έχει να τον ανακαλέσουν από την… εφεδρεία…


Σχολιάστε εδώ