Κάτω στον Πειραιά

Ενώ όλοι οι συνδυασμοί έδειξαν κατανόηση, ο εκπρόσωπος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θ. Διαβολάκης δήλωσε ότι θα εξακολουθεί να τοποθετεί αφίσες στα σημεία που πιστεύει ότι θα τις δει περισσότερος κόσμος, γιατί θεωρεί ότι η αφίσα ή η υπαίθρια ανακοίνωση, εφημερίδα τοίχου κ.λπ. είναι διακίνηση ιδεών και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών δεν μπορεί να τη σταματήσει κανένας!

// Διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία θα μελετά και θα καθορίζει θέματα που απασχολούν όλες τις υπαίθριες αγορές του Πειραιά (λαϊκές, πανηγύρια κ.λπ.) κι όχι μόνο το παζάρι θα δημιουργήσει ο Δήμος Πειραιά και μάλιστα επικεφαλής θα είναι ο ίδιος ο δήμαρχος, που αποδέχθηκε σχετική πρόταση που έκανε ο σύμβουλος τού συνδυασμού «Πειραιάς: Πόλη Θρύλος» Γιάννης Μαστρονικόλας.

// Μετά τα 10 στρέμματα που είχε κληροδοτήσει ο αείμνηστος Κ. Δηλαβέρης στον Δήμο Πειραιά στη Μεταμόρφωση και σήμερα είναι καταπατημένα, άλλα 40 στρέμματα φαίνεται ότι έχει… κληρονομήσει ο δήμος από τον ίδιο δωρητή και έχουν κι αυτά καταπατηθεί! Οι υπηρεσίες του δήμου, με την επίβλεψη και καθοδήγηση του γενικού γραμματέα Στέλιου Διαμαντίδη, ψάχνουν στα υποθηκοφυλακεία των δήμων όπου υπάρχει πιθανότητα, κατόπιν καταγγελιών ή «στοιχείων», να υπάρχουν ακίνητα που ανήκουν στον Πειραιά. Και όλο και κάτι βρίσκουν. Όπως είπε την περασμένη Τετάρτη, ενημερώνοντας το δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης επικοινώνησε μαζί του, αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμα και από τον Δήμο Μεταμόρφωσης καταπατημένες εκτάσεις του Δήμου Πειραιά, αλλά δήλωσε αδυναμία να τις πληρώσει. Την περασμένη Δευτέρα, πάντως, ο κ. Μιχαλολιάκος υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τις καταπατήσεις των εκτάσεων του Δήμου Πειραιά, αλλά και κατά όσων με πράξεις ή παραλείψεις τους δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του δήμου.

// Τα χρυσά κορίτσια του πόλο, που κατέλαβαν την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σαγκάης, θα τιμήσει μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ο Δήμος Πειραιά. Η εκδήλωση θα γίνει σ’ ένα από τα σχολικά συγκροτήματα της πόλης, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία οι μαθητές να γνωρίσουν από κοντά τις πρωταθλήτριες και να αποκτήσουν σωστά πρότυπα.

// Το πειραϊκό εμπόριο που περνάει δεινή κρίση θα προσπαθήσει να βοηθήσει ο δήμος. Στο πλαίσιο αυτό θα παραχωρήσει 100 διαφημιστικούς χώρους σε στάσεις αστικών λεωφορείων, προκειμένου να προβάλουν τα προϊόντα και τις προσφορές τους. Χαρακτηριστικό όμως της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι έμποροι του Πειραιά είναι το γεγονός ότι δεν αποδέχθηκαν και τα 100 διαφημιστικά πλαίσια παρά μόνο τα 50, γιατί δεν είχαν χρήματα για να πληρώσουν το δημιουργικό και την εκτύπωση των αφισών.

// Στις 2 Οκτωβρίου θα μεταφερθεί ο ΟΚΑΝΑ από τον Πειραιά στο Λοιμωδών, στην Αγία Βαρβάρα, και έτσι θα καθαρίσει η Φίλωνος από τους ταλαίπωρους τοξικομανείς που έχουν μετατρέψει τα πεζοδρόμια σε… αποχωρητήρια και δημιουργούν την πιο άσχημη εικόνα που θα μπορούσε να φανταστεί ο καθένας για την πόλη μας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Κυριάκος Μανωλάκος, ως γιατρός που είναι, τόνισε ότι αν καταργηθεί η λίστα και η μεθαδόνη χορηγείται απρόσκοπτα σε όλους, οι τοξικομανείς δεν θα έχουν λόγους να συνωστίζονται έξω από τα παραρτήματα του ΟΚΑΝΑ σ’ όλην τη χώρα, εκλιπαρώντας για το υποκατάστατο, περιμένοντας να δουν το όνομά τους στη λίστα…

// Όλα τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν κάνει αίτηση για να γίνουν δεκτά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου θα ενταχθούν. Δεν θα μείνει ούτε ένα παιδί απ’ έξω! Ήδη ο δήμος βρίσκεται στη διαδικασία ενοικίασης χώρων για να μπορέσουν να στεγαστούν όλα τα παιδιά. Όπως ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο η αρμόδια αντιδήμαρχος Ευαγγελία Σαρρή, τον Σεπτέμβριο, που αρχίζει η νέα χρονιά, θα υπάρχουν οι απαραίτητοι χώροι για να φιλοξενηθούν όλα τα βρέφη και τα νήπια των οποίων οι γονείς έχουν υποβάλει το σχετικό αίτημα.

// Ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία, από το δημοτικό συμβούλιο, η έγκριση λειτουργίας του 2ου Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Πειραιά «Η ΑΝΟΙΞΗ» στο κτίριο που στεγαζόταν το 14ο Γυμνάσιο και η μεταστέγαση του 14ου Γυμνασίου έγινε στις εγκαταστάσεις του πρώην 11ου Γενικού Λυκείου Πειραιά της Δ’ Δημοτικής Κοινότητας (Καμίνια). Αναφερόμενος στο θέμα, ο δήμαρχος υπογράμμισε: «Ως Δήμος Πειραιά, θα πολεμήσουμε να πείσουμε την κεντρική εξουσία να κάνει το καθήκον της. Να έχουμε και Γυμνάσιο και Λύκειο και πρόσβαση των παιδιών με ειδικές ανάγκες σε όλα τα επίπεδα της μόρφωσης».

// Ευρύτατο διάλογο με τους ιδιοκτήτες κτιρίων στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες του δήμου ξεκίνησε ο δήμαρχος στην προσπάθειά του να τους πείσει να χαμηλώσουν τα ενοίκια, προκειμένου να εξοικονομήσει πολύτιμους πόρους ο δήμος. Ενημερώνοντας σχετικά το δημοτικό συμβούλιο, είπε ότι πέτυχε μέχρι στιγμής να κατεβάσει το ενοίκιο για το κτίριο που στεγάζεται η Ράλλειος, από 33.000 ευρώ στις 15.000 ευρώ, ενώ το ενοίκιο για το κτίριο που στεγάζεται το Μουσικό Γυμνάσιο μειώθηκε κατά 60%!

// Στον Πειραιά, στο γραφείο του θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος του Αυγούστου ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος. Ίσως τον Δεκαπενταύγουστο «ξεκλέψει» κάποιες μέρες για να πάει στην αγαπημένη του Μάνη (το αίμα νερό δεν γίνεται, όπως και να το κάνουμε), αλλά μέχρι τις παραμονές της Παναγιάς θα βρίσκεται στις… επάλξεις. Και βέβαια την Τρίτη στις 9 το πρωί θα έχει την, καθιερωμένη πια, επαφή του με τον κόσμο από τη συχνότητα της δημοτικής ραδιοφωνίας. Όσοι λοιπόν θέλετε να «κάνετε τα παράπονά σας στον δήμαρχο», όπως είναι ο τίτλος της εκπομπής, δεν έχετε παρά να τηλεφωνήσετε από τις 9 μέχρι τις 10 το πρωί στα τηλέφωνα του σταθμού για να έχετε μια απευθείας συνομιλία μαζί του.

// Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Φεστιβάλ Οικολογίας και Παράδοσης ΑΓΡΙΑ ΜΕΝΤΑ, που διοργανώθηκε από περιβαλλοντικές οργανώσεις και εθνικοτοπικούς και παραδοσιακούς συλλόγους στην περιοχή Καλούμνα, 120 χλμ. έξω από τη Μόσχα. Στο Φεστιβάλ από την Ελλάδα, εκπροσωπώντας τις ΜΚΟ της UNESCO, παρέστη ο Ιωάννης Μαρωνίτης, πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιά και Νήσων. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν χιλιάδες Μοσχοβίτες και κάτοικοι από γύρω περιοχές, οι οποίοι και είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δράσεις πολιτισμού και ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον, καθώς και σε εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Επίσης πήραν μέρος δεκάδες συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής και χορού. Κατά τη διάρκεια του πολύ ενδιαφέροντος και σημαντικού αυτού φεστιβάλ, ο κ. Μαρωνίτης παρουσίασε διεξοδικά τα προγράμματα του Ομίλου UNESCO Πειραιά, τις αξιόλογες δράσεις του και γενικότερα το πολύπλευρο και πολυσχιδές έργο του ομίλου στους τομείς του πολιτισμού, της παράδοσης και της οικολογίας. Στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο που είχε στηθεί, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τις δράσεις του Ομίλου και να ενημερωθούν λεπτομερώς γι’ αυτές από πλήρες ενημερωτικό υλικό.

// Όταν είχε γίνει το ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα», υπουργός Ναυτιλίας ήταν ο Χρ. Παπουτσής. Για να δείξει, δε, την ευαρέσκεια και την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας σε όσους βοήθησαν αποτελεσματικά στη διάσωση των ναυαγών, διέταξε να διενεργηθεί ΕΔΕ από το Λιμεναρχείο της Πάρου κι όσοι αποδειχθεί ότι όντως έσωσαν ζωές, να προσληφθούν χωρίς εξετάσεις στο Λιμενικό Σώμα. Από τους 300 που μπήκαν στη διαδικασία, μόνο 20 βεβαιώθηκαν ως ναυαγοσώστες. Τότε όμως το όριο ηλικίας για πρόσληψη στο Δημόσιο ήταν τα 25 χρόνια. Οπότε πολλοί δεν έτυχαν του ευεργετήματος. Έμειναν γύρω στους 11-14 που περίμεναν να δουν τι θα γίνει. Με τον καιρό, το όριο ηλικίας καταργήθηκε και τώρα που είναι πάλι υπουργός του τομέα που καλύπτει το Λιμενικό Σώμα (άσχετα αν δεν υπάρχει πλέον υπουργείο Ναυτιλίας) το κώλυμα δεν υπάρχει και στον διαγωνισμό που προκήρυξε το Λιμενικό Σώμα στις 14 Ιουλίου, ζήτησαν να προσληφθούν με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη. Μόνο που τώρα τους είπαν ότι δεν γίνεται, γιατί η προκήρυξη προβλέπει ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν lower (να γνωρίζουν δηλαδή καλά αγγλικά) και αναγνωρισμένο πτυχίο Πληροφορικής. Κατά συνέπεια, κανένας δεν θα μπορέσει να προσληφθεί και η υπόσχεση του κ. Παπουτσή θα μείνει στον… αέρα! Εμείς θα τους συνιστούσαμε, αν θέλουν να πάρουν μέρος και σε επόμενους διαγωνισμούς, να φροντίσουν να βγάλουν και δίπλωμα… αστροναύτη! Γιατί μάλλον κάτι τέτοιο θα τους ζητήσουν… Έτσι δεν είναι;

// Ξεκίνησε από χθες η δεύτερη «εκστρατεία» καθαρισμού της Λεωφόρου Σχιστού από το ύψος του νεκροταφείου μέχρι τη γέφυρα της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου. Μεικτά συνεργεία του ΠΕΣΥΔΑΠ και των δήμων Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Χαϊδαρίου και Περάματος, με φορτηγά, χωματουργικά μηχανήματα και εργάτες θα επιχειρήσουν νέο και βαθύτερο καθαρισμό της Λεωφόρου Σχιστού και των δασικών δρόμων, με στόχο την ενίσχυση της πυροπροστασίας του όρους Αιγάλεω. Συντονιστής της δράσης είναι ο ΠΕΣΥΔΑΠ. Ο πρόεδρος του συνδέσμου Γρηγόρης Γουρδομιχάλης και οι δήμαρχοι Κερατσινίου – Δραπετσώντας Λουκάς Τζανής, Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, Χαϊδαρίου Δημήτρης Μαραβέλιας και Περάματος Παντελής Ζουμπούλης, αναφερόμενοι στη σκοπιμότητα της νέας αυτής «επιχείρησης», τόνισαν: «Εκτός της ενίσχυσης της πυρασφάλειας είναι επιτακτική ανάγκη να βελτιωθεί αμέσως η εικόνα της Λεωφόρου Σχιστού, που είναι η δεύτερη κεντρική δυτική είσοδος στο Λεκανοπέδιο. Οι επισκέπτες και οι τουρίστες απαντούν τριτοκοσμική εικόνα, οι αρμόδιες κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες αδρανούν και η περιβαλλοντική υποβάθμιση συνεχίζεται».

// Η σκηνή διαδραματίστηκε έξω από το υποκατάστημα της Alpha Bank στη Γούναρη και ήμασταν αυτόπτες μάρτυρες. Έξω από την τράπεζα ένας αλλοδαπός πουλούσε λαθραία αντικείμενα. Δύο δημοτικοί αστυνομικοί πήγαν να τα κατασχέσουν και να τον συλλάβουν. Εκείνη τη στιγμή βγήκε από την τράπεζα ένας κύριος, ο οποίος είπε ότι είναι υπάλληλος του υπουργείου Δημόσιας Τάξεως αποσπασμένος στην τράπεζα, έδειξε το πιστόλι που είχε στη ζώνη του και τους είπε να αφήσουν τον αλλοδαπό ήσυχο! Μάλιστα με εντονότατο τρόπο τούς είπε ότι αν… πειράξουν τον λαθρέμπορο θα έχουν να… κάνουν μαζί του! Βέβαια οι δημοτικοί αστυνομικοί έκαναν την δουλειά τους, παρά τις απειλές, και μάλιστα κάλεσαν και την ΕΛΑΣ και του υπέβαλαν μήνυση. Από πότε, κ. Παπουτσή, υπάλληλοι του υπουργείου έχουν αποσπαστεί σε τράπεζες και γιατί; Οι τράπεζες δεν έχουν ιδιωτικούς αστυνομικούς; Οι αποσπασμένοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (Προστασίας του Πολίτη τώρα) τι κάνουν; Ρουσφέτι ποίου είναι; Και με ποιο δικαίωμα το παίζει… «προστάτης» αλλοδαπών που παρανομούν και δεν αφήνει τους δημοτικούς αστυνομικούς να εφαρμόσουν τον νόμο; Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρξει απάντηση και μάλιστα άμεσα.

// Δύο βαγόνια από τα παλιά του ΗΣΑΠ (για όσους θυμούνται τα αρχοντικά, τα ξύλινα, γαλλικής κατασκευής) είχε δωρίσει, επί Ανδριανόπουλου ακόμα, η επιχείρηση στον δήμο για να λειτουργήσουν ως παιδικοί σταθμοί, ως χώροι δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών κ.λπ. Τα βαγόνια αυτά είναι τοποθετημένα στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι και στην πλατεία Καραϊσκάκη (στην Ακτή Ποσειδώνος), τα τελευταία χρόνια δεν χρησιμοποιούνται και κάτω από αυτά βρίσκουν… στέγη άστεγοι και περιθωριακοί. Την περασμένη εβδομάδα συνεργεία της Καθαριότητας και δημοτικοί αστυνομικοί, με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Γ. Δαβάκη, πήγαν στα βαγόνια, έδιωξαν τους περιθωριακούς, καθάρισαν τους χώρους που ήταν γεμάτοι σκουπίδια, αποφάγια, μπουκάλια κ.λπ. και τώρα θα τοποθετηθούν κάγκελα.


Σχολιάστε εδώ