ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ

• Φαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΤΕΕ είχε πρόσβαση στη στήλη… Μόνο έτσι εξηγείται ότι, ενώ γράφαμε ότι την ώρα που έρχονται βροχή τα νομοσχέδια (αυθαίρετα, νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών) η διοικούσα του ΤΕΕ σταματάει να συνεδριάζει για να πάνε διακοπές, εκείνος πήρε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει το όργανο για την προηγούμενη Παρασκευή. Το αστείο είναι ότι το μετάνιωσε το πρωί και ειδοποίησε μέλος της διοικούσας του ΤΕΕ της ΔΚΜ από τη Θεσσαλονίκη ενώ ήταν μέσα στο αεροπλάνο. Σήμανε συναγερμός στο πιλοτήριο για να κατέβει και να γυρίσει πίσω. Τους κάνει καψόνια ο πρόεδρος.

• Τελικά η συνεδρίαση της διοικούσας του ΤΕΕ προγραμματίστηκε για την προηγούμενη Τρίτη. Ήταν παρόντα όλα τα μέλη της ΔΚΜ και το μέλος της ΕΛΕΜ (φαίνεται ότι οι παρατηρήσεις μας έπιασαν τόπο…) αλλά από την ΠΑΣΚ μόνο ο πρόεδρος και ένα μέλος, με αποτέλεσμα να μη γίνει συνεδρίαση λόγω έλλειψης απαρτίας. Το καψόνι συνεχίστηκε.

• Σοβαρότητα υπάρχει μόνο στον 7ο όροφο, όπου ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας Γιάννης Θεοδωράκης προσπαθεί, κάθε φορά που υπάρχουν αντιπαραθέσεις, να βρει τη χρυσή τομή ώστε να δοθεί λύση για τους μηχανικούς. Βέβαια και αυτός έχει να αντιμετωπίσει κάποιες φορές προσωπικές φιλοδοξίες, όπως του μεγαλοστελέχους της παράταξής του και μέλους της διοικούσας του ΤΕΕ Γιάννη Παπαδόπουλου, που ακούγεται ότι πάλι θα πάρει θεσούλα σε διοικητικό συμβούλιο που ορίζει έμμεσα το ΤΕΕ.

• Τα στελέχη της παράταξης ΕΛΕΜ έχουν γίνει τηλεοπτικοί σταρ. Από κανάλι σε κανάλι γυρνά ο Γρηγορόπουλος…

• Η ΔΚΜ προσπαθεί να δείξει ότι είναι η πιο δημοκρατική παράταξη. Πρόεδρος είναι ο Γιώργος Στασινός, 36αρης πολιτικός μηχανικός, που νομίζει ότι θα οργανώσει μια παράταξη που βασιζόταν για χρόνια στα προσωπικά συμφέροντα (κούνια που τον κούναγε). Από τη ΔΚΜ μέλη της διοικούσας του ΤΕΕ είναι ο Σωκράτης Αλεξιάδης (αντιπρόεδρος που φιλοδοξεί να γίνει πρόεδρος του ΤΕΕ), αναπληρωτής γενικός γραμματέας ο Κώστας Κουρνιώτης (ή… το καλό παιδί) και ο Ντίνος Μακέδος, ο οποίος ακούμε ότι θέλει να γίνει πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ (σύντομα άραγε;). Δημοκρατικοί μπορεί να είστε, φίλτατοι, αποτελεσματικοί όμως δεν φαίνεται να είστε. Άλλοι διοικούν.

• Πάντως και στην αντίπαλη παράταξη, την ΠΑΣΚ, υπάρχουν πολλοί νέοι που επιδιώκουν να δημιουργήσουν παρόμοιο μοντέλο στον δικό τους χώρο. Σιγά μην τους αφήσουν ο κέρβερος Μπούμης και ο πρόεδρος Σπίρτζης…

• Με πρωτοβουλία του προέδρου του ΤΕΕ έχουν δημιουργηθεί δύο επιτροπές από έμπειρους μηχανικούς για δύο σημαντικά θέματα για τον κλάδο των έργων και των κατασκευών. Το μητρώο κατασκευαστών ιδιωτικών έργων και η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων είναι θέματα που θα απασχολήσουν έντονα το επόμενο διάστημα. Αναμένουμε τα αποτελέσματα των επιτροπών.

• Ρωτούσαν φίλοι της στήλης για τις αυξήσεις στις εισφορές που γράφαμε την περασμένη εβδομάδα. Αφού δεν τους τα λέει το ΤΕΕ, τους πληροφορούμε ότι από Οκτώβριο σχεδόν διπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών εγγεγραμμένων στο ΤΣΜΕΔΕ μετά το 1993.

• Υπεύθυνη δήλωση θα κάνουν οι μηχανικοί ότι δεν υπάρχει καμία παράνομη κατασκευή για να γίνεται οποιοδήποτε συμβόλαιο ακινήτου. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα. Εμείς προβλέπουμε ότι θα βρεθούν πολλοί (αν όχι όλοι) κατηγορούμενοι για ψευδείς δηλώσεις.

• Συνεχίζεται το μπάχαλο στις πολεοδομίες, αφού το ΤΕΕ δεν έχει κινήσει ακόμη τις διαδικασίες για την έκδοση υπουργικής απόφασης για τον ορισμό μοναδικής τιμής για τον υπολογισμό των κρατήσεων, παρά τη σχετική απόφαση της αντιπροσωπείας. Μάλλον τους δουλεύει άγρια ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και οι άλλοι κοιμούνται.

• Η Πολεοδομία Περιστερίου λειτουργεί εννιά το πρωί με μία το μεσημέρι. «Για το κοινό» λένε, εννοώντας ότι κάνουν άλλες δουλειές τις υπόλοιπες ώρες του ωραρίου τους. Όμως αν πας ένα τέταρτο μετά τη μία το μεσημέρι, δεν βρίσκεις ούτε έναν μηχανικό, ενώ λίγο αργότερα ούτε άνθρωπο. Θα πείτε, Αύγουστος είναι, πάλι καλά που είναι πλέον ανοιχτές οι πολεοδομίες, διότι παλαιότερα έκλειναν για ένα μήνα… Ευτυχώς που «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Τα ξέρει αυτά ο δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης, στον οποίο πλέον υπάγεται η υπηρεσία; Και τι λέει για το ωράριο ο Υπουργός Εσωτερικών;

• Από δήμαρχοι έγιναν κλητήρες». Έτσι αισθάνονται πολλά διευθυντικά στελέχη σε τεχνικές, πολεοδομικές, περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές υπηρεσίες των νέων Περιφερειών. Και αυτό γιατί πολλοί περιφερειάρχες δεν τους έχουν αναθέσει ακόμη δικαίωμα υπογραφής υποθέσεων, οπότε κάνουν τους κλητήρες μεταφέροντας έγγραφα από τους υφισταμένους τους προς τον ή την αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη.


Σχολιάστε εδώ