Δημοτικές Παρωδίες

Στην πάρεδρο για νʼ αποφύγουν τις ευθύνες…
Με λουκέτο απειλείται μια από τις λίγες δημοτικές επιχειρήσεις της χώρας που και έργο έχει να παρουσιάσει, αλλά και έντονη δραστηριοποίηση στον τομέα της, παρέχοντας τεχνογνωσία σε άλλους δήμους. Ο λόγος για τη Δημοτική Επιχείρηση Μηχανοργάνωσης του Δήμου Αθηναίων (ΔΑΕΜ), που κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς το 90% του προσωπικού της, γιατί η πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνείται να εγκρίνει το κόστος μισθοδοσίας της ανανέωσης για δύο μήνες των συμβάσεων 300 εποχικών, λέγοντας ότι το «πράσινο φως» για πληρωμές προσωπικού το δίνει μόνο για εργάτες (όπως έκανε πρόσφατα) των ανταποδοτικών υπηρεσιών. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου, κάτι που αρνήθηκε ο κ. Καμίνης, ο οποίος σχεδιάζει να γίνει η συγκεκριμένη συνεδρίαση στις 29 Αυγούστου. Να σημειώσουμε ότι οι εν λόγω συμβασιούχοι εμπαίζονται για το θέμα της εργασιακής τους σχέσεως με τη Δημοτική Επιχείρηση εδώ και 3 χρόνια. Όσον αφορά την πάρεδρο, είναι διάχυτη στον δήμο η εντύπωση ότι το δημοτικό συμβούλιο της παρέπεμψε το θέμα για να μεταθέσει σ’ αυτήν την ευθύνη. Οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στον γενικό γραμματέα του δήμου, αλλά τους είπε ότι δεν έχει αρμοδιότητα και δεν μπορεί να παρέμβει. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εργαζόμενοι στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, που η πάρεδρος λέει ότι μπορούν να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους (και έδωσε το «πράσινο φως» για τις ανανεώσεις), έχουν δηλώσει ότι καλύπτουν πρόσκαιρες ανάγκες, ενώ οι διοικητικοί (όπως αυτοί της ΔΑΕΜ) καλύπτουν πάγιες και διαρκείς και επιπλέον εργάζονται με τις ολιγόμηνες συβάσεις επί 8-10 χρόνια ο καθένας! Και κάτι ακόμα. Δεν είναι δυνατόν να μη γνώριζε ο Γ. Καμίνης ότι η πάρεδρος θα του «έκοβε» την ανανέωση των συμβάσεων. Απλώς ήθελε να κερδίσει χρόνο και να μη φανεί εκείνος «κακός»! Πολλά όμως θα εξαρτηθούν από τη συνάντηση που θα έχει ο δήμαρχος με τον υπουργό Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη, όπου θα τεθεί και το ζήτημα των περίπου 9.000 συμβασιούχων της Αθήνας, για τους οποίους ο κ. Καμίνης προτείνει τριετή παράταση των συμβάσεών τους.

QQQ Βραβείο Ανικανότητας διεκδικεί η δημοτική αρχή Καμίνη, καθώς η αρμόδια αντιδήμαρχος Μαρία Ηλιοπούλου «ξέχασε» να εντάξει τον Δήμο Αθηναίων στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και ειδικότερα στη «Δράση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής». Η συγκεκριμένη δράση αφορά τη χρηματοδότηση παιδικών σταθμών, κέντρων δημιουργικής απασχόλησης και κέντρων που φιλοξενούν παιδιά με ειδικές ανάγκες. Το κονδύλι για την Ελλάδα έχει καθοριστεί στα 131 εκατ. ευρώ, αν και στην ΕΕΤΑΑ, η οποία θα κάνει τη διαχείριση, μιλούν για 200 εκατομμύρια συνολικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση κάθε παιδιού επιδοτείται με 4.000 ευρώ τον χρόνο και με 7.000 όταν πρόκειται για παιδί που αντιμετωπίζει κινητικά ή διανοητικά προβλήματα. Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι πώς δεν γνωρίζει την ύπαρξή του εν λόγω προγράμματος η κ. Ηλιοπούλου, την ώρα που ακόμη και μικροί ιδιωτικοί σταθμοί το ήξεραν και προχώρησαν στην υποβολή των σχετικών εγγράφων. Σύμφωνα με παράγοντες της αυτοδιοίκησης, ο Δήμος Αθηναίων έχασε τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ από τη μη συμμετοχή του στο πρόγραμμα αυτό. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα πάρει 5,92 εκατ. ευρώ, το Μαρούσι 1,72 εκατ. ευρώ, η Λάρισα 3,5 εκατ. ευρώ και ανάλογα ποσά άλλοι δήμοι.

QQQ Αλήθεια, τι περιλάμβανε το γεύμα 11 ατόμων που κόστισε κάπου 400 ευρώ και πληρώθηκε από τον Δήμο Αθηναίων; Το ένταλμα πληρωμής φέρει ημερομηνία 17 Μαΐου, αλλά τώρα αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

QQQ Μπορεί να μας πει η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών Καλλιόπη Γιαννοπούλου γιατί ακύρωσε τον διαγωνισμό για την προμήθεια νωπού κρέατος για τους 87 παιδικούς σταθμούς του δήμου; Μήπως η υπόθεση μύριζε Ίδρυμα Αστέγων;

QQQ Εν μία νυκτί καταργήθηκαν λεωφορειακές γραμμές από πολλούς δήμους χωρίς καμία συνεννόηση με την αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν χιλιάδες πολίτες. Μετά τον Πειραιά ήρθε η σειρά του Αιγάλεω, όπου τέσσερις λεωφορειακές γραμμές που εξυπηρετούσαν το Χαϊδάρι, την Αγ. Βαρβάρα, το Αιγάλεω, τα ΤΕΙ, τους όμορους δήμους για το Μετρό του Αιγάλεω καταργήθηκαν. Το πρόβλημα αυτό ήρθε να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα που προκαλεί η ΜΕΤΡΟ ΑΕ στην πόλη. Αδυνατεί να ολοκληρώσει τον σταθμό Αγ. Μαρίνας, τον υπόγειο χώρο στάθμευσης στο κέντρο του Αιγάλεω και την ανάπλαση της πλατείας. Ο δήμαρχος Αιγάλεω ενώ για το Μετρό δεν έκανε καμία ενέργεια, για τις λεωφορειακές γραμμές αρκέστηκε σε επιστολή διαμαρτυρίας. Ερώτηση για τις λεωφοριογραμμές κατέθεσαν οι βουλευτές Πάνος Παναγιωτόπουλος από τη ΝΔ (στο παρελθόν είχε καταθέσει ερώτηση για τα προβλήματα του Μετρό στο Αιγάλεω) και Λάμπρος Μίχος του ΠΑΣΟΚ.

QQQ Θετική ανταπόκριση για τα οικονομικά θέματα του Δήμου Αμαρουσίου είχε ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης από τον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο. Στη συνάντηση που είχαν, ο υφυπουργός δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει με τη διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για την άμεση αποδοχή της πρότασης επιμήκυνσης του δανείου του Δήμου Αμαρουσίου και μάλιστα με ευνοϊκότερους όρους όσον αφορά το επιτόκιο. Επίσης ο κ. Κουκουλόπουλος είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση με το υπουργείο Οικονομικών για συμψηφισμό των παρακρατούμενων οφειλών του Δημοσίου προς τους δήμους, με τις οφειλές των ΟΤΑ προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.


Σχολιάστε εδώ