XΡΗΜΑτιστήριο
δΑντί να θριαμβολογούν, μήπως θα έπρεπε να προβληματιστούν; Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μελετά την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ σε επενδυτικό fund; Ως γνωστόν, αυτού του είδους οι «εταιρείες» δεν έχουν μακροπρόθεσμους αναπτυξιακούς στόχους, αλλά ενδιαφέρονται για τη βραχυπρόθεσμη παραγωγή κερδών ακολουθώντας την εξής διαδικασία: 1) τοποθετούνται με σημαντικό discount, 2) προχωρούν σε ευρείες περικοπές στα κόστη λειτουργίας και 3) τεμαχίζουν τις επιχειρήσεις πουλώντας τες σε άλλους ενδιαφερομένους.
>Δεν λέμε ότι οι ενστάσεις θα πρέπει να ακυρώνουν τους διαγωνισμούς, αλλά όχι και να έχουμε έτοιμο το… γκολ από τα αποδυτήρια! Πόσα από τα μεγάλα έργα στα οποία συμμετέχουν κοινοπρακτικά σχήματα αναμένεται να κατατμηθούν σε μικρότερα πρότζεκτ, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της εξεύρεσης πόρων… λένε αυτοί, να δοθούν με απευθείας αναθέσεις, λέμε εμείς;
> Τα μηνύματα από την αγορά είναι απαισιόδοξα, ο τζίρος έχει πάθει καθίζηση, οι επισφάλειες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, και ακόμη δεν έχουμε δει τα χειρότερα! «Τίγκα» στις επιταγές που δεν μπορούν να εισπραχθούν είναι οι περισσότερες εταιρείες και ενώ μέχρι πρότινος τουλάχιστον ανταλλάσσονταν οι παλιές με νέες, σήμερα υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και της τραπεζικής στενότητας ούτε αυτό μπορεί να γίνει.
> Η πλειονότητα των Ελλήνων δεν φαίνεται να κατάλαβε ότι άλλαξε χέρια ο ΟΤΕ! Αν και λογίζεται ως η πρώτη αποκρατικοποίηση στο πλαίσιο του Μνημονίου, η είδηση πέρασε εντέχνως στα ψιλά της ενημέρωσης, προφανώς γιατί από την καθυστέρηση της πώλησης του 10% χάθηκαν ελέω ΠΑΣΟΚ περίπου 950 εκατ. ευρώ.
> Να ικανοποιήσουμε τον μεγαλομέτοχο που μας πληρώνει ή να ρίξουμε στάχτη στα μάτια του retail που έχει έννομο συμφέρον; Στο «εντυπωσιακό» για τράπεζα τίμημα του 1,2 έως 1,5 ευρώ όρισε η HSBC το εύλογο εύρος ανά μετοχή της Εμπορικής στην υποβληθείσα Προαιρετική Δημόσια Πρόταση της Credit Agricole.
>Οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί, το μόνο που μένει είναι ο χρόνος υλοποίησης! Η διαδικασία πώλησης του 20% της Finansbank από την Εθνική έχει καθυστερήσει όχι γιατί υπάρχουν γραφειοκρατικά «κωλύματα», όπως θέλουν κάποιοι να αφήνουν να διαρρεύσει, αλλά επειδή αφενός οι εξελίξεις στην εγχώρια τραπεζική αγορά είναι ραγδαίες και αφετέρου η τουρκική λίρα έχει υποστεί σημαντική πτώση.
> Όχι με γενικολογίες, αλλά με συγκεκριμένα νούμερα! Ποιο είναι το ύψος των χρημάτων που έχει επενδύσει η ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ σε μετοχές από τα υπό διαχείριση κεφάλαια του ειδικού κεφαλαίου των ασφαλιστικών ταμείων; Σε ποια καταγράφει κέρδη και σε ποια ζημίες;
> Δέκα αποχωρήσεις από δω, δέκα από κει, μειώνεται ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των εισηγμένων στο χρηματιστηριακό ταμπλό! Από τη μια οι διαγραφές (Elmec Sport, Δίας Επενδυτική, Folli Follie, Interinvest ΑΕΕΧ, Uroline ΑΕΕΧ, Βάρδας, Vivartia κ.λπ.), από την άλλη η υπαγωγή στον πτωχευτικό νόμο (Έδραση Ψαλλίδας, Αττικάτ, ΣΑΟΣ, Αφοί Μεσοχωρίτη, Microland, Lannet, Ελλ. Ιχθυοκαλλιέργειες, Betanet κ.λπ.) και η άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς (Vivere κ.λπ.), στο τέλος θα επικρατήσει «μοναξιά» στους κόλπους της πάλαι ποτέ ισχυρής μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.
> Στα μουλωχτά! Δεν φτάνει που η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος μετά «βίας» αγγίζει το 9%, η διοίκησή της έσπευσε να αλλάξει το καταστατικό της προκειμένου στις γενικές της συνελεύσεις να έχουν δικαίωμα ψήφου και οι ξένοι μέτοχοί της.
> Θα έβαζαν τα χέρια τους να βγάλουν τα μάτια τους; Πόσα από τα μέλη της Διεθνούς Ένωσης Ανταλλάξιμων Οικονομικών Προϊόντων είναι και μέλη του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής; Μεταξύ άλλων οι Deutsche Bank, Societe Generale, BNP Paribas, Credit Suisse κ.λπ. Αν τώρα σε αυτές προσθέσουμε και κάποιες αμερικανικές τράπεζες, όπως οι Bank of America, Merrill Lynch, Goldman Sachs, ορισμένες εκ των οποίων είναι εκτεθειμένες στα ευρωπαϊκά ασφάλιστρα κινδύνου, δεν πρέπει να απορούμε γιατί δεν είχαμε πιστωτικό γεγονός και δεν ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες των συμβολαίων στα CDS, που θα οδηγούσαν σε δυνητικές απώλειες πολλών δισ. δολαρίων…
> Δεν θα έπρεπε να αποτελούν ούτε αυτοσκοπό ούτε πανάκεια! Για να δούμε αν η αναθεώρηση της πολιτικής της κυβέρνησης, που κλίνει προς τη δημιουργία ισχυρών τραπεζών, θα οδηγήσει τελικά σε συγχώνευση κάποιων εκ των Attica, Proton, FBB και Millennium Bank…
> Κάπως έτσι «μακιγιάρονται» οι ισολογισμοί των εταιρειών! Από την πώληση ακινήτου συνολικού τιμήματος 14.510.000 ευρώ η Trastor ΑΕΕΑΠ πραγματοποίησε κέρδος ύψους 9.857.897 ευρώ, εκ των οποίων τα 9.849.594 συμπεριλήφθηκαν ήδη στα αποτελέσματά της.
> Για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη! Όσο κι αν μας «πληγώνει» η μη συμμετοχή της Marfin στην «εθελοντική» αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε με το σκεπτικό της διοίκησής της, καθώς χωρίς να γνωρίζει τους όρους και τις λεπτομέρειες θα εμπλεκόταν σε μια διαδικασία με δεδομένες ζημίες από το κούρεμα των ομολόγων, γεγονός για το οποίο θα μπορούσε να κατηγορηθεί από τους μετόχους της για απιστία.
> Τα κάστρα πέφτουν εκ των έσω! «Το τίμημα πώλησης των περιουσιακών στοιχείων του κράτους δεν θα πρέπει να βασιστεί στις τρέχουσες τιμές του χρηματιστηρίου, αλλά στις προεξοφλημένες ταμειακές ροές σε βάθος χρόνου…». Και, για να σας προλάβουμε, η δήλωση αυτή δεν έγινε από βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης («κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου») ούτε από κάποιον άλλο μικρότερου κόμματος (αρνούνται κάθε αξιοποίηση), αλλά από την κ. Έλενα Παναρίτη του ΠΑΣΟΚ.
> Όπου ευδοκιμούν οι αριθμοί, οι άνθρωποι περνούν στο περιθώριο! Σε τι θα ωφελούσε ένα πρόγραμμα επενδύσεων όπου τα κοινοτικά κονδύλια θα κατέληγαν στις τσέπες όλων εκείνων που τόσα χρόνια υπερκοστολογούσαν τα έργα; Τι θα απέφερε μια ακόμη σκληρότερη δημοσιονομική προσαρμογή όταν οι φόροι θα εξάγονταν στην αλλοδαπή είτε ως τόκοι πληρωμής δανείων είτε ως υπερτιμολογήσεις πολυεθνικών ομίλων;
> Όποιος έχει μυαλό καταλαβαίνει! Είναι προφανές ότι τις εγχώριες τράπεζες δεν τις συμφέρει η λύση της επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, καθώς η μέση τιμή τους κινείται χαμηλότερα, με αποτέλεσμα ενδεχόμενη «αναγκαστική-εθελοντική» πώλησή τους να οδηγήσει σε απώλειες. Αν όμως η τιμή του 30ετούς ελληνικού ομολόγου ανέκαμπτε σε ποσοστό υψηλότερο της ονομαστικής του αξίας, το προεξοφλητικό επιτόκιο θα διαμορφωνόταν σε χαμηλότερα επίπεδα και η ζημία θα περιοριζόταν σημαντικά.
>Δεν τολμούν ή απλώς κάνουν ότι δεν ξέρουν; Έτσι κι αλλιώς, η ευθύνη των φοροελεγκτικών μηχανισμών είναι δεδομένη! Ας μας ξεκαθαρίσουν λοιπόν αν τα τμήματα private banking και asset management των τραπεζών ανήκουν στα «…σχήματα ή τις οντότητες που διαχειρίζονται κεφάλαια ή άλλες ομάδες περιουσιακών στοιχείων…», όπου αποτελούν κατηγορίες υψηλού κινδύνου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
> Διαβουλεύονται με κανόνα τις αγαθές τους προθέσεις, αλλά μανατζάρουν με γνώμονα το συμφέρον τρίτων! Πόσες από τις διοικήσεις των ημικρατικών εισηγμένων επιχειρήσεων, αν και διαχειρίζονται υψηλά περιουσιακά στοιχεία, τα χρησιμοποιούν είτε με αντιπαραγωγικό τρόπο είτε με περιορισμένη αποδοτικότητα, προκειμένου να τις ξεπουλήσουν έναντι χαμηλού τιμήματος;
> Δεν είναι καιρός για ηρωισμούς… Ουδείς θέλει να χάσει ένα τέτοιο έσοδο σε περίοδο κρίσης! Θα μάθουμε ποτέ αν ο πακτωλός των χρημάτων που μοιράζεται απλόχερα ως διαφήμιση από τις διοικήσεις των ημικρατικών εταιρειών έχει έστω και τα ελάχιστα ανταποδοτικά οφέλη ή τελικά το μόνο που εξασφαλίζει είναι η «omerta των νοικιασμένων γραφίδων και των εξαγορασμένων εκδοτών»;
> Οι εξόφθαλμες παραλείψεις των δικαστών έχουν καταντήσει τη Δικαιοσύνη, από τυφλή, αλλήθωρη, με αποτέλεσμα η ακριβοδίκαιη ζυγαριά της να γέρνει μονόπατα υπέρ των ισχυρών! Στο πλαίσιο της ρύθμισης των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, πόσα από τα Ειρηνοδικεία έχουν εκδώσει προσωρινές διαταγές, ώστε να περιορίζεται το κόστος υποβολής χωριστής αίτησης ασφαλιστικών μέτρων;
> Για το κόστος χρήματος των πιστοδοτήσεων (δάνεια, κάρτες κ.λπ.) ούτε λόγος! Κατά τα άλλα τα πιστωτικά ιδρύματα, η κυβέρνηση και η «τρόικα» φαίνεται να συμφωνούν πως τα επιτόκια των καταθέσεων πρέπει να πέσουν.
>Οι λογιστικές διαφοροποιήσεις πιθανόν να στοιχίσουν ακριβά! Τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται «στοιβαγμένα» κυρίως στο χαρτοφυλάκιο διακράτησης έως τη λήξη, όταν των αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων είναι στα διαθέσιμα προς πώληση και το εμπορικό, με αποτέλεσμα τα δεύτερα να αποτιμώνται με πιο ξεκάθαρους όρους από τα πρώτα.
> Κάπως έτσι δημιουργούνται τα κινήματα άρνησης πληρωμών! Δεν μπορεί οι τράπεζες να μεταφέρουν κατά το δοκούν την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Δεν μπορεί δηλαδή από τη μια το «καπέλο» στις πιστωτικές κάρτες να είναι διπλάσιό τους και από την άλλη η άνοδος στο κόστος χρήματος των καταθετικών λογαριασμών να είναι η ελάχιστη δυνατή.
>Εκτός κι αν αυτός είναι ο σκοπός! Η σπουδή της κυβέρνησης να ξεκινήσει τους ελέγχους για τη φυγή των καταθέσεων βασιζόμενη στο ύψος του εκάστοτε εμβάσματος προς το εξωτερικό ενέχει τον κίνδυνο να μην πιαστούν αυτοί που έβγαλαν τμηματικά ποσά τα οποία αθροιζόμενα ξεπερνούν κατά πολύ εκείνους που τελικά θα στοχοποιηθούν.
> Δύο μέτρα και δύο σταθμά από το κράτος-»πατερούλη» των κρατικοδίαιτων ολιγοπωλίων; Δεν μπορεί η πληρωμή των κερδών προς τους παίκτες των τυχερών παιχνιδιών να γίνεται μόνο μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα, καθώς έτσι στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός για τις ξένες εταιρείες.
> Όλα τα ωραία έχουν ένα τέλος! Η πληθώρα νέων πλοίων, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση για μεταφορά φορτίων, κρατάει τους ναύλους σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να δρομολογούνται διορθωτικές κινήσεις, που έχουν να κάνουν είτε με αγοραπωλησίες πλοίων είτε με ακύρωση παραγγελιών ναυπήγησης.
> Δεν κάνουν βήμα πίσω! Τι κι αν η ύφεση βαθαίνει, τι κι αν υπάρχει μεγάλο απόθεμα απούλητων κατοικιών, τι κι αν οι τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα στα δάνεια, η πτώση στις τιμές του real estate κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα…
>Έτρεχαν για εμάς, χωρίς εμάς, αλλά για δική τους προστασία! Αν τελικά χανόταν μέρος των καταθέσεων ακόμη και στις μικρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης, οι συνέπειες για όλο το σύστημα θα ήταν καταλυτικές, αφού ουδείς θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι δεν θα ζητούσαν πίσω τα λεφτά τους και οι καταθέτες των μεγαλύτερων χωρών.
>Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό, ούτε καν σκέψη! Είναι πλέον σαφές ότι το βάρος της έλλειψης ανταγωνιστικότητας δεν οφείλεται στο υψηλό μισθολογικό κόστος, όπως θέλησε να μας εμφυσήσει η κυβέρνηση ΓΑΠ, αλλά στη γραφειοκρατία και στην καθυστέρηση των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών.
δ Έπρεπε να είχατε αντιδράσει από χθες, καθώς το σήμερα φαίνεται να είναι αργά και το αύριο να μην υπάρχει καθόλου! Αλήθεια, πού ήσασταν τόσα χρόνια, κύριε πρόεδρε της ΠΑΣΕΓΕΣ; Γιατί «βολευτήκατε» με τις επιδοτήσεις, «αποξενώνοντας» τους αγρότες από τις καλλιέργειες; Και έρχεστε τώρα να κάνετε τι; Να «εγκαταλείψετε το καράβι που βουλιάζει» παραιτούμενος από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, μήπως «σώσετε την παρτίδα» και διατηρήσετε τα όποια ερείσματα σας έχουν απομείνει; Αίσχος και ντροπή…
δ Η προκλητική ανοχή της αδικίας ξυπνάει την οργή αυτών που λειτουργούν δίκαια! Θα τιμωρηθούν άραγε παραδειγματικά κάποια από τα «λαμόγια» που πιάστηκαν να έχουν δηλώσει περισσότερα στρέμματα από αυτά που τελικά καλλιεργήθηκαν για την παραγωγή βιοντίζελ ή επειδή στην πλειονότητά τους αποτελούν εκλογική πελατεία του ΠΑΣΟΚ απλώς θα αφαιρεθούν τα «παραπανίσια», χωρίς άλλες ποινικές κυρώσεις;