H Κομισιόν στο πλευρό της Κύπρου μετά την τραγωδία στη ναυτική βάση

Η μεγάλη τραγωδία στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στη Λάρνακα έπληξε όχι μόνο τον κυπριακό λαό αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Ένα απροσδόκητο γεγονός που συγκλόνισε το νησί της Αφροδίτης τις ημέρες που υποδεχόταν, όπως κάθε καλοκαίρι, χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίθηκε αμέσως και με αστραπιαίες κινήσεις συντονίστηκε ώστε να σταθεί στο πλευρό του λαού ενός κράτους μέλους στις κρίσιμες αυτές στιγμές, όπου ο θρήνος και ο βαθύς πόνος των οικογενειών που έχασαν τους ανθρώπους τους είναι δύσκολο να ξεπεραστούν.
Η αρμόδια Επίτροπος Αντιμετώπισης Κρίσεων, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διεθνούς Συνεργασίας Kristallina Georgieva με δήλωσή της εξέφρασε τη βαθιά συμπάθειά της και τη λύπη της για όσους βρήκαν τραγικό θάνατο στην έκρηξη της 13ης Ιουλίου.
Η ευρωπαία Επίτροπος έκανε τότε γνωστό ότι η Κύπρος θα έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των 31 κρατών μελών που μετέχουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό της πολιτικής προστασίας, που ενημερώθηκαν αμέσως για τα γεγονότα της Κύπρου.
Η Kristallina Georgieva εξήρε με δηλώσεις της, τις οποίες κοινοποίησε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις αρμόδιες Αρχές της Κύπρου, τον «ηρωισμό των Κυπρίων» που με κίνδυνο της ζωής τους μπροστά στην καταστροφή έσπευσαν να βοηθήσουν τα θύματα της φοβερής τραγωδίας.
Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ακόμα η πληγείσα περιοχή είναι η ηλεκτροδότηση και η ύδρευση.
Οι κυπριακές αρχές στράφηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη συνδρομή και ευρωβουλευτών της Κύπρου, με αίτημα να υπάρξει βοήθεια αμέσως.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε ομάδα ειδικών από τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας που προέρχονται από την Αυστρία, τη Δανία, την Αγγλία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Ιταλία, τη Μάλτα, επικεφαλής της οποίας είναι ο αυστριακός Alois Hirschmugl, προκειμένου να εκτιμήσουν και να συντονίσουν το έργο των τοπικών αρχών σε όλα τα επίπεδα.
Ένα σημαντικό τμήμα αυτών των ενεργειών ξεκίνησε από την Κομισιόν και από τη Γενική Δ/νη Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας (DG ECHO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έπειτα από απόφαση της Επιτροπής αποφάσισε την επιχορήγηση του συνολικού κόστους μεταφοράς των Η/Ζ από την Ελλάδα στην Κύπρο με το ποσόν των 500.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσά για τη μεταφορά βοήθειας που έχει εγκριθεί από την ΕΕ κατά την τελευταία δεκαετία, και η οποία δόθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα ενεργοποιεί το Χρηματοδοτικό Μέσο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού.
Η άμεση ανταπόκριση και η ενεργοποίηση του Μηχανισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας από την Κομισιόν είχαν θετικά αποτελέσματα ώστε στο κάλεσμα της Κύπρου να βρεθούν στην πρώτη γραμμή κράτη μέλη της ΕΕ που έσπευσαν να συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης».
Τα κράτη είναι η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Δανία, το Λουξεμβούργο και η Πολωνία.
Ήδη βρίσκονται στο λιμάνι της Λεμεσού τα πλοία από την Ελλάδα που μετέφεραν τις 163 ηλεκτρογεννήτριες της ΔΕΗ, οι οποίες σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της Κύπρου και τη συντονιστική ομάδα της Κομισιόν αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι τις 15 Αυγούστου.
Η αλληλεγγύη των κρατών μελών της ΕΕ λειτούργησε στο σημείο αυτό με άψογο τρόπο αλλά και με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε τόσο η ανθρωπιστική βοήθεια όσο και η αποκατάσταση των ζημιών να ξαναφέρουν στην Κύπρο τη γαλήνη και την παρηγοριά στις οικογένειες των αδικοχαμένων.


Σχολιάστε εδώ