στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Η αγορά κινείται σε ρυθμούς… δεύτερης ανάγνωσης των αποτελεσμάτων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής και των προσδοκιών για οριστική (;) επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.
δ Και μπορεί τις δύο πρώτες ημέρες μετά τη Σύνοδο τα πάντα στο ΧΑ -και γενικά στην αγορά- να κινήθηκαν με «καύσιμο» την ευφορία περί εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, αλλά όσο περνούν οι μέρες τόσο… κατανοούν όλοι πως δεν αρκεί μια απλή αναφορά σε τελικό κείμενο συνόδου πολιτικών για να βρουν οι αγορές, ως διά μαγείας, την «οδό των κερδών» και οι οικονομίες δεν εξυγιαίνονται σε ένα απόγευμα με μερικές λεκτικές δεσμεύσεις!
δ Καλή ήταν η περασμένη Παρασκευή, με τον αυξημένο τζίρο, την εκτίναξη των αποδόσεων σχεδόν όλων των χαρτιών και το γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας. Μετά όμως ήρθε η Δευτέρα, η Τρίτη, η ανησυχία για το ότι ενδεχομένως οι τράπεζες να μη συμμετάσχουν και τόσο… εθελοντικά στην ανταλλαγή του ελληνικού χρέους, οι φόβοι πως ίσως οι στοχεύσεις και οι σχεδιασμοί των Ευρωπαίων να είναι από υπεραισιόδοξοι έως ουτοπικοί, και κάπως έτσι επανήλθε η κατήφεια στην αγορά, που μεταφράστηκε σε ισχνό τζίρο, συνεχή διολίσθηση στα… γνωστά χαμηλά των περασμένων εβδομάδων και γενικευμένη ανησυχία για τη συνέχεια.
δ Προφανώς δεν βοήθησε και το κλίμα στα χρηματιστήρια, όπου τα πάντα σκίαζε το… διπλό θρίλερ με τη διαχείριση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του αμερικανικού χρέους.
δ Επί του πρακτέου, λοιπόν, η πτωτική τάση δεν φαίνεται να αλλάζει, τουλάχιστον όχι μέχρι να πειστούν ακόμα και οι μεγάλοι θεσμικοί -στην ουσία οι μόνοι που ακόμη δραστηριοποιούνται στην αγορά μας- ότι ξεκινά η διαδικασία υλοποίησης των δεσμεύσεων ΚΑΙ των εταίρων μας ΚΑΙ της κυβέρνησης. Παράγοντες της αγοράς μιλούν ευθέως για μια αναγκαία «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», που μπορεί να επιτευχθεί ΜΟΝΟ με επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.
δ Πρακτικά αυτό που μπορεί να συμβεί στο εγγύς μέλλον είναι να ξεκαθαρίσουν ακόμα και οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας ανταλλαγής χρέους, να επισπευστούν έστω κάποιες πρώτες διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων, να διασφαλιστεί ακόμα και η χρονική διάρκεια της διατήρησης της χώρας μας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας -στο οποίο ας σημειωθεί ότι τοποθετήθηκε η ελληνική οικονομία μέσα στην εβδομάδα από ΟΛΟΥΣ τους οίκους αξιολόγησης- και να τεθούν οι βάσεις για να επιστρέψουν στην αγορά μας κεφάλαια που προσώρας επιλέγουν ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια.
δ Αυτό μπορεί να είναι η απαρχή μιας εξισορρόπησης για το ΧΑ, καθώς το σενάριο μεταστροφής της τάσης σε ανοδική φαντάζει ακόμα μακρινό…
δ Από τεχνικής σκοπιάς, τώρα, οι περισσότεροι αναλυτές συναρτούν την πορεία της αγοράς με την εξομάλυνση των εκκρεμοτήτων αναφορικά με τη διευθέτηση του χρέους. Εφόσον αυτό επιτευχθεί, αρκετοί εκτιμούν πως προς τα… κάτω η αγορά δεν θα δει νέα χαμηλά, ενώ προς τα πάνω πάντα υπάρχει χώρος (οι αποτιμήσεις των περισσότερων εισηγμένων είναι προκλητικά χαμηλές) και πάντως μπορεί το ΧΑ να διαφοροποιηθεί ακόμα και έναντι ενός αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές!


Σχολιάστε εδώ