Πάνε για συγχώνευση Eurobank και Alpha Bank

Στα σκαριά, κυριολεκτικά, σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένες πηγές, βρίσκεται η συγχώνευση δύο τραπεζών, της Eurobank του Σπύρου Λάτση και της ιστορικής Alpha Bank της οικογένειας Κωστόπουλου.
Οι συζητήσεις που έχουν αρχίσει εδώ και καιρό βρίσκονται στο τελικό στάδιο, και θεωρείται δεδομένο ότι η συμφωνία έχει κλείσει.
Στην αύξηση κεφαλαίου που θα γίνει θα μετάσχουν επενδυτές από το Κατάρ, όπου, ως γνωστόν, ρέει άφθονο χρήμα.
Θυμίζουμε ότι είχε επιχειρηθεί ανάλογη προσπάθεια για «γάμο» εδώ και κάποια χρόνια, όμως δεν είχε ευτυχή κατάληξη. Και η αιτία ήταν, όπως τότε είχε κυκλοφορήσει, ότι η μια πλευρά –λέγεται της Alpha– είχε βάλει πολύ ψηλά τον πήχυ των απαιτήσεών της.
Τώρα όμως φαίνεται υπήρξε προσέγγιση και το μόνο που απομένει είναι η ανακοίνωση του «γάμου»…
Πρόταση για φιλική συγχώνευση θυμίζουμε ότι είχε κάνει στην Alpha πριν από λίγους μήνες η Εθνική Τράπεζα, η οποία όμως κατέληξε σε ναυάγιο, μετά το «όχι» του Κωστόπουλου.
Με τον «γάμο» Eurobank – Alpha ανοίγει ο χορός των συγχωνεύσεων και άλλων ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με κορυφαίους τραπεζικούς παράγοντες, «όλοι μιλάνε με όλους», μετά την απόφαση των Βρυξελλών για επαναγορά ομολόγων που δημιουργεί νέα δεδομένα στον χώρο των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα έχουν απώλειες της τάξης των 4 με 7 δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη διαδικασία, αν και ορισμένοι ανεβάζουν ακόμη υψηλότερα το τελικό ποσό. Εν όψει μάλιστα και της διαγνωστικής έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας, όπου θα αποτυπώνεται η πραγματική εικόνα κάθε τράπεζας ξεχωριστά, όλες ανεξαιρέτως είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.
Γυρίζουν πίσω τα χρήματα
που σήκωσαν
Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας επικρατεί στις τράπεζες, καθώς μετά τις αποφάσεις της Ευρωζώνης οι έλληνες μικροκαταθέτες επιστρέφουν τα χρήματα που λόγω γενικότερης ανασφάλειας είχαν αποσύρει τους προηγούμενους μήνες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το συνολικό ποσό που είχε επιστραφεί στο τριήμερο, μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών, υπερέβαινε τα 750 εκατ. ευρώ, ενώ ορισμένοι υποστήριζαν ότι είχε προσεγγίσει το 1 δισ. Τα χρήματα αυτά ωστόσο προέρχονται από μικροκαταθέτες και αφορούν ποσά από 5.000-15.000 ευρώ, ενώ δεν υπάρχει καμιά επιστροφή από τα χρήματα που μεταφέρθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού. Που σημαίνει ότι κανείς δεν πτοήθηκε από το τελεσίγραφο του υπουργείου Οικονομικών ότι θα υποστούν αυστηρές κυρώσεις όσοι δεν έχουν δηλώσει τα ποσά που έβγαλαν εκτός Ελλάδος. Ανώτατα στελέχη του τραπεζικού κλάδου εκτιμούν ότι λόγω της ρευστότητας που επικρατεί στην οικονομία της Κύπρου αρκετοί Έλληνες που είχαν μεταφέρει σε κυπριακές τράπεζες τα χρήματά τους θα τα επαναφέρουν στην Ελλάδα.


Σχολιάστε εδώ