Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΡΑΒΑ ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΔΡΟΜΟ

Το «πρωθυπουργικό» μοντέλο που θέλησαν κάποιοι να επιβάλουν μέσα στην Εκκλησία στον Αρχιεπίσκοπο δεν είχε αποτελέσματα. Για να υπάρξει το δόγμα του «ενός ανδρός αρχή» μέσα στην Εκκλησία –όπως ονειρεύονταν φίλοι, συνεργάτες και… συγγενείς πως θα μπορούσε να εφαρμόσει από την αρχή ο κ. Ιερώνυμος– ήταν απαραίτητο να υπάρξει ένας ισχυρός χαρακτήρας, με πυγμή και ασφαλώς διάθεση για συγκρούσεις. Όμως ο κ. Ιερώνυμος είναι χαμηλών τόνων προσωπικότητα. Γι’ αυτό και από την αρχή ήταν ευάλωτος στην κριτική, κυρίως από το εσωτερικό της Εκκλησίας, αφού δεν… στήριξε δυναμικά τις επιλογές του.
Γκρίνιες, κόντρες και πολλοί συνοδικοί ψίθυροι για την αποτελεσματικότητα των κινήσεών του και την ορθότητα των επιλογών του, όσον αφορά βασικά στις σχέσεις του με την κυβέρνηση, υπήρξαν πολλές τα τριάμισι χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, εν όψει του δύσκολου φθινοπώρου που έρχεται, φαίνεται πως θα αλλάξει ρότα και θα επιχειρήσει να εφαρμόσει ένα περισσότερο «συνοδικό» μοντέλο διοίκησης. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύει πως θα απομονωθούν οι ακραίες φωνές μέσα στην Ιεραρχία και θα μπορέσει, μοιράζοντας αρμοδιότητες, να κρατήσει το κλίμα σε χαμηλούς τόνους και όλα να κυλήσουν ομαλά.
«Ο Αρχιεπίσκοπος προσπάθησε από την αρχή να πάρει τα πάντα πάνω του» λέει έμπειρος κληρικός της Συνόδου. «Στήριξε όσο δεν πήγαινε, ακόμη και με κίνδυνο να εκτεθεί ο ίδιος ανεπανόρθωτα, τους ανθρώπους που επέλεξε στην αρχή να συνδιοικήσουν μαζί του. Πλήρωσε όμως τα δικά τους λάθη και δεν έχει πια τη διάθεση να βάλει το χέρι του στη φωτιά για κανέναν». Και προφανέστατα εννοούν, μεταξύ των άλλων, τον κ. Αντώνη Ζαμπέλη, τον γενικό διευθυντή της ΕΚΥΟ.
Δεν τους αντικαθιστά
Η αλήθεια είναι πως όσο περνούν τα χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μένει και περισσότερο μόνος. Πολλοί «δικοί του άνθρωποι» φεύγουν και δεν αντικαθίστανται ή προωθούνται πια σε θέσεις-κλειδιά οι ικανοί και όχι οι γνωστοί. Όμως κι αυτοί που παραμένουν έχουν ψαλιδισμένες αρμοδιότητες.
Ο Αρχιεπίσκοπος συνειδητοποίησε, ισχυρίζονται στη Σύνοδο, πως ο καλύτερος τρόπος για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο από μπελάδες είναι να ικανοποιείς το κοινό… συνοδικό αίσθημα. Έτσι, στη νέα συνοδική περίοδο, που ξεκινά τον Σεπτέμβριο, έχει δώσει πρώτο ρόλο σε αρχιερείς, αφήνοντας τους ίδιους να επιλέξουν πολλά από τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις συνοδικές επιτροπές. Τα μεγάλα θέματα που θα απασχολήσουν την Εκκλησία φέτος τον χειμώνα, τα έχει μοιράσει σε «χαρτοφυλάκια» στους Μητροπολίτες. Συνεργάζεται πια ακόμη και με εκείνους με τους οποίους στο παρελθόν έχει συγκρουστεί ανοικτά.
«Οι συνεργάτες του τον κρατούσαν σε μια λογική σύγκρουσης για να μπορέσουν να έχουν οι ίδιοι μερίδιο στην εξουσία. Τώρα πια τον πρώτο ρόλο φαίνεται πως τον κερδίζει και πάλι η Σύνοδος» αναφέρει κληρικός που παρακολουθεί από κοντά τα πράγματα.
Όσον αφορά τα πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον Αρχιεπίσκοπο, τον πρώτο λόγο φέρεται να διατηρούν ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Γαβριήλ Παπανικολάου και ο ψυχίατρος-ιερέας Αδαμάντιος Αυγουστίδης, τους οποίους όμως ο κ. Ιερώνυμος έχει περιορίσει καθαρά σε θέματα των αρμοδιοτήτων τους. Το ίδιο και οι υπόλοιποι που περιβάλλουν τον Αρχιεπίσκοπο (Γ. Κουρεντής, Κ. Δήμτσας, Χ. Κονιδάρης). Σε όλους ο Αρχιεπίσκοπος έχει, με τον τρόπο του, «κόψει» τον βήχα να έχουν άποψη για τα όσα γίνονται στη Σύνοδο. Στη Σύνοδο, μετά και την αποχώρηση του Ιωαννίνων και του Α. Ζαμπέλη, τα πνεύματα φαίνεται να έχουν ηρεμήσει. Το γενικό πρόσταγμα έχει ο αρχιγραμματέας Μ. Βασιλάκης, ο οποίος προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ των ιεραρχών. Πολύτιμη είναι η βοήθεια που έχει στη διοίκηση από τον διευθυντή των Οικονομικών πατήρ Στέφανο Αβραμιώτη και τον νομικό σύμβουλο της Συνόδου Θ. Παπαγεωργίου.


Σχολιάστε εδώ