Νομιμοποίηση αυθαιρέτων ή οικονομική αφαίμαξη (αρπαχτή) λόγω χρεοκοπίας;

Φτάσαμε, λοιπόν, στο σημείο, επειδή οι πολιτικές ηγεσίες δεν εφήρμοσαν αυτήν τη συνταγματική επιβολή, σήμερα, τις ανεπάρκειες της Πολιτείας να τις καλύπτουν αυτοσχεδιάζοντας και αυθαιρετώντας οι πολίτες.
Έτσι δημιουργήθηκαν γενιές αυθαιρέτων που στην εισηγητική του έκθεση ο αείμνηστος Τρίτσης το 1983 για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων είπε στη Βουλή των Ελλήνων ότι η ελληνική Πολιτεία πρέπει να χτίσει τον ανδριάντα του αυθαίρετου οικιστή, που με αυτόν τον παράτυπο τρόπο κάλυψε τις οικιστικές ανάγκες, που ήταν υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας. Αντί, λοιπόν, να χτίσουμε τον ανδριάντα, κατά τον γνωστό ελληνικό τρόπο βάζουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη του καταταλαιπωρημένου πολίτη, και βέβαια αυτή η ληστεία δεν γίνεται με καλάζνικοφ.
Επ’ ευκαιρία της νέας κίνησης για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα με σοβαρότητα, χωρίς προχειρότητες, μιας διά παντός, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Έχει γίνει κοινά παραδεκτό ότι η κόκκινη γραμμή πρέπει να μπει στις δασικές εκτάσεις, στις παραρεμάτιες περιοχές, στους αρχαιολογικούς χώρους και στην αιγιαλίτιδα ζώνη.
Θα πρέπει οι τακτοποιήσεις να γίνονται υπό μορφή έκδοσης αδείας, με στατικό έλεγχο (ασφάλεια του πολίτη) και αρχιτεκτονικό έλεγχο, βάσει του οποίου οι κακές κατασκευές δεν θα παραβλάπτουν υπέρμετρα το φυσικό περιβάλλον.
Οι μελέτες προσαρμογής θα πρέπει να είναι υλοποιήσιμες με πενταετή προθεσμία και μετά την υλοποίηση προσαρμογής του αυθαιρέτου να αποδίδεται οριστικός τίτλος τακτοποίησης.
Έτσι θα πετύχουμε την κάθαρση του περιβάλλοντος από οικοδομικά εξαμβλώματα. Από την άλλη πλευρά, η νομιμοποίηση είναι ένα εργαλείο για να κινηθούν 170 επαγγέλματα του οικοδομικού κλάδου, δημιουργώντας νέα έσοδα για το κράτος λόγω ΦΠΑ. Με την τακτοποίηση των αυθαιρέτων θα μπούνε στο παιχνίδι της κτηματαγοράς (μεταβιβασιμότητα) εκατοντάδες χιλιάδες νέα ακίνητα και κατά την άποψή μας η κτηματαγορά θα υποστεί οριστικό και τελειωτικό σοκ. Γι’ αυτό αναφέρουμε ότι ο πιο πάνω τρόπος θα δώσει αναπνοές στην οικοδομική δραστηριότητα και έσοδα για το κράτος. Επειδή, απ’ ό,τι έχει εξαγγελθεί, υπάρχουν δύο κατηγορίες αυθαιρέτων, τα εντός σχεδίου και τα εκτός σχεδίου, θα πρέπει στην κατηγορία των εντός σχεδίου να συμπεριληφθούν και τα αυθαίρετα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που οι δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν κατασκευάσει δίκτυα και έργα υποδομής, ασφαλτοστρώσεις, δίκτυα νερού, δίκτυα ρεύματος, δίκτυα ΟΤΕ.
Αυτές οι δημόσιες επενδύσεις πρέπει να αποδώσουν οικονομικά. Με λίγα λόγια προτείνουμε σ’ αυτές τις περιπτώσεις να μην ισχύσει το ισοδύναμο αρτιότητας, το οποίο να ισχύσει μόνο στις καθαρά εκτός σχεδίου περιοχές με εξαίρεση την Αττική, που και εδώ οι αρτιότητες είναι πάρα πολύ μεγάλες, 20 στρέμματα, και η διαδικασία του ισοδύναμου είναι ανέφικτη και δεν θα αποδώσει.


Σχολιάστε εδώ