ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Απογοητευμένοι και οργισμένοι οι ταξιτζήδες (ας σημειωθεί δε, ότι στη συνάντηση με τον Ραγκούση από τους πιο οξείς επικριτές του υπουργού ήταν ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ!) τόνιζαν στο «ΠΑΡΟΝ»:
– Δεν έχουμε άλλη λύση, δεν μας άφησε περιθώρια, θα συνεχίσουμε όσο αντέχουμε!
Εντύπωση ωστόσο, αλγεινή εντύπωση, προκαλεί και η επί της ουσίας απουσία του πρωθυπουργού από ένα μέτωπο κρίσιμο, που κοντεύει να διαλύσει τη χώρα και ιδιαίτερα τον τουρισμό και μάλιστα στην κρίσιμη αιχμή της τουριστικής περιόδου!
Πράγματι, ο Γ. Παπανδρέου, αν και γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση, αν και έχει ενημερωθεί και για το πολεμικό εναντίον του Ραγκούση κλίμα μέσα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αν και έχει ενημερωθεί ακόμα και για το SMS απʼ την «τρόικα» στον γ.γ. του υπουργού Χ. Τσιόκα, αν και βλέπει το υπάρχον χάος, μέχρι στιγμής αρκείται στον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου!
Επί της ουσίας δεν έχει κάνει καμιά παρέμβαση, διότι ασφαλώς και δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή παρέμβαση η… γενική οδηγία προς ναυτιλλομένους που δεν έλεγε τίποτα, δεν έπαιρνε θέση, δεν αποτελούσε πολιτική άποψη.
Ακόμα και υπουργοί καταλογίζουν στον πρωθυπουργό αναποφασιστηκότητα στο να επέμβει δυναμικά και να «μαζέψει» την κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο υπουργός Υποδομών. «Οι σχέσεις τους έχουν ψυχρανθεί εδώ και μήνες, όμως ένας πρωθυπουργός, όταν βλέπει ότι ο υπουργός του ανάβει φωτιές και δημιουργεί αναίτιες αναταραχές, τον απομακρύνει».
Απʼ τη μεριά του ο Γ. Ραγκούσης, πλήρως απομονωμένος, περιθωριοποιημένος ακόμα και στο ίδιο του το κόμμα, με ελάχιστους συμμάχους ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση (μεταξύ αυτών οι Α. Λοβέρδος και Π. Γερουλάνος) απολαμβάνει την… αδιαλλαξία του. Δεν είναι μόνο ότι τα έσπασε ξανά με την ηγεσία των ταξιτζήδων την Παρασκευή. Ουσιαστικά τροφοδοτεί την περαιτέρω ένταση με κινήσεις, όπως:
– Διαμηνύει στον πρωθυπουργό ότι «αν κάνεις πίσω με τους ταξιτζήδες θα βγουν όλοι στους δρόμους».
– Συνέταξαν συνεργάτες του non paper διά του οποίου δόθηκε γραμμή σε ελεγχόμενους δημοσιογράφους αφενός να τονίζουν τη στενή σχέση του προέδρου του ΣΑΤΑ Θ. Λυμπερόπουλου με τον αρχηγό της ΝΔ Αντ. Σαμαρά και αφετέρου να βγάζουν κλίμα, ότι πλέον η κατάσταση στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει υπέρ του, μετά τα απαράδεκτα πράγματι και από κάθε άποψη επεισόδια της Πέμπτης στον Πειραιά.
– Με το ίδιο non paper καθοδηγούνται οι ελεγχόμενοι δημοσιογράφοι σε επιθέσεις ενάντια στον προκάτοχό του στο υπουργείο Δημ. Ρέππα!
Αμετανόητος λοιπόν συνεχίζει να προκαλεί και να τροφοδοτεί το χάος.
Κρίσιμη μέρα γιʼ αυτόν και για τη συνολική εξέλιξη του θέματος με τους ταξιτζήδες θα είναι η Τρίτη, αφού κλήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, έπειτα από έντονο παρασκήνιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόεδρος της επιτροπής Β. Παπανδρέου είχε διαμηνύσει ότι αν τεθεί σχετικό αίτημα, θα το αποδεχτεί. Αλλά αρχικά ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κ. Τασούλας αρνήθηκε, με το αιτιολογικό… «να μη φανεί ότι γινόμαστε ουρά του Λυμπερόπουλου»!
Τελικά το αίτημα υποβλήθηκε απʼ τον βουλευτή της ΝΔ Θ. Καράογλου και έγινε αποδεκτό. Και ρώτησε η Βάσω τα μέλη της επιτροπής και ομόφωνα συναίνεσαν.
Αλλά πώς μπορεί να ισχυρίζεται ο Ραγκούσης, μέσω ελεγχόμενων δημοσιογράφων, ότι… έχει αλλάξει το εις βάρος του κλίμα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ;
Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι στη γραμμή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λ. Γρηγοράκου «γιατί να μην παραιτηθεί ο Ραγκούσης, δεν κατάλαβα, εφόσον φτάσαμε σε τέτοιο αδιέξοδο δεν θα μπορούσε να έχει παραιτηθεί;», κινούνται πάρα πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος…
Σε κάθε περίπτωση η στάση του είναι, επαναλαμβάνουμε, ακατανόητη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνάντηση της Παρασκευής, ενώ προκλήθηκε απʼ τους εκπροσώπους των ταξιτζήδων να πει τις θέσεις του, ποιους κανόνες θεωρεί σωστούς για το άνοιγμα του επαγγέλματος του ταξιτζή, κάποιες αρχές έστω, προκλητικότατα τους απάντησε ότι «δεν έχω ακόμα θέση»!
Αλλά τότε προς τι η συνάντηση;
Οι ταξιτζήδες πήγαν με θέση, δηλαδή το ΠΔ που είχαν συμφωνήσει με τον Δημ. Ρέππα. Είτε κάποιος συμφωνεί είτε διαφωνεί με αυτό, είναι πάντως μια θέση. Και ο υπουργός δεν είχε ούτε, έστω, μια αρχή, τίποτα!
Κάποιοι, επειδή αδυνατούν να ερμηνεύσουν την ακατανόητη στάση του, του αποδίδουν δόλο. Λένε συγκεκριμένα ότι δημιουργεί όλο αυτό το κλίμα για να οδηγήσει στο τέλος τα πράγματα σε δημιουργία καρτέλ σε ό,τι αφορά την «πολυτελή μεταφορά», δηλαδή τις μετακινήσεις τις ακριβές, με πολυτελή ταξί που θα εκμεταλλεύονται το αεροδρόμιο και τα λιμάνια.
Αλλά το ζήτημα είναι ότι με το ακατανόητο πείσμα του λες και θέλει να τους επιβεβαιώσει!
Την ώρα μάλιστα που οι ταξιτζήδες κάνουν λόγο για εξευτελισμό των αδειών που κατέχουν…
Χαμός κατά Ραγκούση!
Τα όσα ειπώθηκαν από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο ΚΤΕ Υποδομών κατά του υπουργού Γιάννη Ραγκούση, για τον τρόπο που χειρίστηκε τα ταξί, είναι παρωνυχίδα μπροστά σε αυτά που αναφέρουν οι υπουργοί εναντίον του όχι δημόσια, αλλά στις κατʼ ιδίαν συζητήσεις που έχουν μεταξύ τους. Οι περισσότεροι από αυτούς θέτουν ένα και μόνο ερώτημα: Γιατί άνοιξε αυτό το θέμα, που αναστάτωσε όλη την κοινωνία και επέφερε τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό, ενώ ακόμη και το θέμα της πλήρους απελευθέρωσης του επαγγέλματος, θα μπορούσε να μη βιαστεί και να το ανοίξει από το φθινόπωρο. Μέχρι και η «τρόικα» στέλνει μηνύματα και SMS σε στελέχη του υπουργείου, συγκεκριμένα στον Γενικό Γραμματέα Χ. Τσιόκα, γράφοντας ότι «είστε τρελοί». Το μήνυμα αυτό φρόντισαν κάποιοι και το διοχέτευσαν στον πρωθυπουργό, ώστε να γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι η «τρόικα» εκεί που είχε ησυχάσει θεωρώντας ότι έχει κλείσει το θέμα των ταξί, τώρα ξαφνικά βρίσκεται και πάλι στην αρχή, έχοντας μπροστά της νέες συζητήσεις εκεί που νόμιζε πως είχαν ολοκληρωθεί.
Όλη η κυβέρνηση βρίσκεται σε νευρικό κλονισμό. Ο ίδιος ο υπουργός αποφεύγει να παραστεί στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για να μην έρθει αντιμέτωπος με τους υπουργούς. Και στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προχθές την Πέμπτη, δεν πήγε, όπως το ίδιο έκανε και την προηγούμενη εβδομάδα, προκαλώντας εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι πιέσεις που δέχθηκε ο κ. Ραγκούσης ήταν αφόρητες. Στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Υποδομών, που διήρκησε έξι ώρες, έσπασαν τα νεύρα πολλών βουλευτών καθώς άκουγαν τον υπουργό να μιλάει όχι πολιτικά σύμφωνα με το ποιες είναι οι αποφάσεις του ή οι απόψεις του, αλλά εντελώς διαδικαστικά: μου έφερε το χαρτί αυτό ο ένας, το πήρε ο άλλος, να τι λέει η μία απόφαση, αυτός είναι ο αριθμός πρωτοκόλλου και άλλες παρόμοιες ανούσιες, κατά τους βουλευτές, τοποθετήσεις του υπουργού, που φάνηκε καθαρά ότι δεν είχε ιδέα τι θέλει να κάνει.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, κτυπώντας τα χέρια της στο βουλευτικό έδρανο και απευθυνόμενη στον υπουργό, ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση και να παραστούν ο Ρέππας μαζί με τον Παπακωνσταντίνου, για να μάθουν οι βουλευτές όλη την αλήθεια, ενώ τέθηκε και το ερώτημα γιατί ο υπουργός δεν είχε μαζί του τον κατʼ εξοχήν άνθρωπο που εργάστηκε επί Ρέππα για την υπόθεση και ξέρει όλες τις λεπτομέρειες γιατί ήταν αυτός που χειρίστηκε και έκλεισε με την «τρόικα» την απελευθέρωση των ταξί χωρίς να ανοίξει μύτη, το γενικό γραμματέα του υπουργείου Χ. Τσιόκα. Βέβαια οι πληροφορίες λένε ότι ο υπουργός Υποδομών δεν θέλει να έχει την καλύτερη δυνατή σχέση με την κ. Τσιόκα και λαμβάνει υπόψη του τις απόψεις όχι εκείνων που γνωρίζουν πολύ καλά τα θέματα του υπουργείου, αλλά άλλων, δικών του στελεχών, που όμως δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο.
Αποσπάσεις και
από Μαξίμου…
Στις συνεχείς συσκέψεις που έγιναν σε κυβερνητικά όργανα, αλλά και μεταξύ των συνεργατών του κ. Παπανδρέου, σύσσωμα εκφράστηκε η άποψη ότι η επιλογή του υπουργού να φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων τους ταξιτζήδες, προκαλώντας έμφραγμα στους δρόμους και απίστευτη ταλαιπωρία στους ξένους στα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας, ήταν πέρα για πέρα λάθος. Το ανέφερε άλλωστε και ο κ. Παπανδρέου, όταν τον ρώτησε η κ. Αντωνίου που βρέθηκε για λίγο μαζί του μετά το τέλος της συνεδρίασης της ΚΟ. Ο κ. Παπανδρέου της ανέφερε ότι έγιναν λάθη στους χειρισμούς, «δείχνοντας» έτσι τον πάλαι ποτέ στενό του συνεργάτη. Την ίδια ώρα, οι υπουργοί που διαφωνούν μαζί του μαθαίνουν δεξιά και αριστερά ότι ο υπουργός, μιλώντας με διαφόρους, τους αδειάζει, λέγοντας πότε ότι ευθύνεται η Αστυνομία που δεν κάνει σωστά τη δουλειά της, πότε οι δικαστικοί που καθυστέρησαν να παρέμβουν και γενικώς ότι πάντα ευθύνονται όλοι οι άλλοι και όχι ο ίδιος, με αποτέλεσμα η τακτική του να τους έχει εκνευρίσει. Δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά με το θέμα αυτό, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος έλεγε ότι αν ήθελε ο Ραγκούσης να παρεμβαίνει κάθε τόσο και λιγάκι η Αστυνομία σε καθετί τότε γιατί δεν πήγαινε επικεφαλής της στο υπουργείο αυτό;


Σχολιάστε εδώ