Μεγάλες ανατροπές προτείνει ο Σαμαράς
Αίσθηση και πολλές συζητήσεις προκαλεί η πρόταση της ΝΔ για την «Εκλογή και ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας». Κι αυτό διότι αυτονόητα δημιουργείται η εντύπωση ότι επί της ουσίας προτείνεται η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, σε σημείο που να μπορεί να παρεμβαίνει αποφασιστικά σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν κάθε φορά τη χώρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα θα μπορεί να καθορίζει τις εξελίξεις. Αντικείμενο ερμηνειών αποτελεί και η αναφορά στην «εκλογή» του εκάστοτε Προέδρου, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο αλλαγής και διεύρυνσης του Σώματος που θα επιλέγει τον ανώτατο άρχοντα. Η συγκεκριμένη πρόταση αποκτά άλλες διαστάσεις λόγω και της επισήμανσης του ίδιου του προέδρου της ΝΔ ότι μεταξύ των βασικών επιδιώξεων είναι «η εξισορρόπηση και η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος με τη δημιουργία αντίβαρων στον πρωθυπουργοκεντρικό σημερινό του χαρακτήρα». Παράλληλα η ΝΔ προτείνει τη θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού, αλλά και των περιφερειαρχών, δημάρχων και συνδικαλιστών. Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα υπάρξει ανανέωση των προσώπων που διεκδικούν και αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα, δεν θα δημιουργείται δηλαδή η αίσθηση της μονιμότητας που έχει συμβάλει στην απαξίωση των θεσμών. Προς θετική κατεύθυνση είναι οι προτάσεις για την καθιέρωση ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή, αλλά και η επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής των ποινικών ευθυνών των υπουργών. Προς την ίδια κατεύθυνση είναι και η πρόταση για αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών, με στόχο αυτή να περιοριστεί μόνο στα όρια άσκησης των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων.
Στη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος στοχεύουν οι προτάσεις για την καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι οποιαδήποτε αλλαγή του θα πρέπει να εγκρίνεται από τα 3/5 του Κοινοβουλίου, καθώς και η «ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της κοινοβουλευτικής περιόδου». Η ηγεσία της ΝΔ επαναφέρει μια παλαιότερη πρόταση για τη θεσμοθέτηση Μόνιμων Υπηρεσιακών Υφυπουργών Εξωτερικών και Προϋπολογισμού με πενταετή θητεία και εκλογή τους από τα 3/5 της Βουλής.
Στο «μέτωπο» της άσκησης της δικαστικής εξουσίας προτείνεται μεταξύ άλλων η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά και ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημοσίων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς και η αναθεώρηση του άρθρου 90 προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και του περιορισμού της διακριτικής ευχέρειας της Εκτελεστικής Εξουσίας στην επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Στις προτάσεις της ΝΔ περιλαμβάνονται ακόμη η αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, ο εξορθολογισμός των διατάξεων για τα Μέσα Ενημέρωσης με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητάς τους, αλλά και η ρητή πρόβλεψη για την προστασία της εθνικής ταυτότητας και
της ελληνικής γλώσσας.