ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΚΑΙ ΨΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
Κυβέρνηση ευρείας
αποδοχής και κρίση
Ο κ. Κάρογιαν είχε ζητήσει από την προηγούμενη εβδομάδα κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Το ίδιο είχαν ζητήσει ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να παραιτηθεί εφόσον δεν μπορεί να κυβερνήσει.
Το ποτήρι ξεχείλισε την περασμένη Τρίτη, όταν στη σύσκεψη των κομμάτων για τα μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, τα οποία είχαν αποφασιστεί με τον Πρόεδρο Χριστόφια, η κυβέρνηση υπό το βάρος των πιέσεων των δημοσίων υπαλλήλων υπαναχώρησε.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των λοιπών κομμάτων, πέραν δηλαδή του ΑΚΕΛ, των οποίων οι εκπρόσωποι αποχώρησαν «πυροβολώντας», τονίζοντας ότι ήταν πρωτοφανές το φαινόμενο να αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος των μέτρων η αντιπολίτευση και για μικροκομματικούς λόγους η κυβέρνηση να υπαναχωρεί από ειλημμένες αποφάσεις.
Λογοδοσία στον λαό
και Πρόεδρος 18 μηνών
Την περασμένη Πέμπτη ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετά την επιστροφή του από τη Γαλλία είχε συνάντηση δύο ωρών με τον κ. Κάρογιαν, αντικείμενο της οποίας ήταν η πρόταση Κάρογιαν για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. Είχαν προηγηθεί επαφές του προέδρου του ΔΗΚΟ με άλλα κόμματα, όπως το ΕΥΡΩΚΟ και η ΕΔΕΚ. Μετά τη συνάντηση του Προεδρικού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε λακωνικά ότι λογοδοτεί μόνο στον λαό, ο οποίος τον εξέλεξε, θέση που αποτελεί απάντηση στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Γ. Κασουλίδη, ο οποίος σε Διάσκεψη Τύπου ζήτησε την παραίτηση Χριστόφια και την εξεύρεση υποψηφίου που θα εκλεγεί για τους επόμενους 18 μήνες, δηλαδή μέχρι τη λήξη της θητείας του κ. Χριστόφια, με στόχο να αντιμετωπίσει την κρίση και χωρίς να ζητήσει επανεκλογή.
Το ΑΚΕΛ απάντησε στον κ. Κασουλίδη τονίζοντας ότι η πρότασή του μοιάζει με εκείνη του κ. Κληρίδη όταν είχε ζητήσει θητεία άλλων 18 μηνών για να φέρει σε δημοψήφισμα το Σχέδιο Ανάν. Αυτό που υπονοείται είναι ότι ο Κασουλίδης θέλει να γίνει Πρόεδρος για 18 μήνες και στο πλαίσιο αυτό να επιχειρήσει επίλυση των οικονομικών προβλημάτων αλλά και επαναφορά του Σχεδίου Ανάν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ, ξεκαθάρισε ότι ο Πρόεδρος δεν θα παραιτηθεί και πρόσθεσε ότι τα προβλήματα είναι συστημικά, όπως και η τραγωδία στο Μαρί, και ως εκ τούτου δεν έχει την ευθύνη ο Πρόεδρος. Διερωτήθηκε, μάλιστα, γιατί δεν παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας όταν χτυπήθηκαν οι πυρηνικοί σταθμοί από το σεισμικό τσουνάμι. Σε ποια άλλη δημοκρατική χώρα, ρώτησε, σε ανάλογες περιπτώσεις παραιτήθηκε ο Πρόεδρος ή ο πρωθυπουργός;
Ο διάλογος
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Κάρογιαν μετά τη συνάντησή του με τον κ. Χριστόφια επισήμανε ότι ο διάλογος με τον Πρόεδρο συνεχίζεται, με στόχο την κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο κ. Κάρογιαν θέλει να βοηθήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων για να παραμείνει το ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση, χωρίς όμως το κόστος που έχει σήμερα, και ταυτόχρονα να δείξει στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ ότι έβγαλε τον Πρόεδρο από τη δύσκολη θέση, οικοδομώντας έτσι τη δική του υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας με τη στήριξη του ΑΚΕΛ, εάν ο κ. Χριστόφιας δεν είναι εκ νέου υποψήφιος.
Οι προσωπικότητες
Εάν οι προσπάθειες του κ. Κάρογιαν δεν καρποφορήσουν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα φτιάξει μια κυβέρνηση που θα την ονομάσει προσωπικοτήτων. Οι υπουργοί ενδεχομένως να προέρχονται και από άλλους χώρους πέραν του ΑΚΕΛ. Το μεγάλο όμως πρόβλημα του Προέδρου είναι ότι δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση της κοινής γνώμης. Πάντως, η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους τόνισε ότι θα ήταν απαράδεκτο και δεν θα επιλυόταν το πρόβλημα εάν σχηματιζόταν μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής για να αποκτήσει ο κ. Κάρογιαν συνενόχους στη συγκυβέρνηση. Εάν σχηματιστεί μια τέτοια κυβέρνηση, είπε, θα πρέπει να στηριχθεί σε έναν ελάχιστο δείκτη συμφωνημένων θέσεων σε όλα τα ζητήματα, από το Κυπριακό μέχρι την οικονομία.
Εκτιμάται ότι η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα και μέχρι τότε οι υπουργοί που παραιτήθηκαν θα μείνουν στις θέσεις τους.
Τα χάλια της οικονομίας
και το Κυπριακό
Η κυπριακή οικονομία, που άλλοτε ήταν ανθηρή, αντιμετωπίζει τώρα σοβαρά προβλήματα και πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Σαρρής, ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ. Το πρόβλημα οξύνθηκε μετά την τραγωδία στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και την ολική καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό. Οι ζημιές ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ και ενδέχεται να είναι και ακόμη μεγαλύτερες. Την περασμένη Τετάρτη ο Οίκος Mοοdy’s υποβάθμισε την κυπριακή οικονομία εκ νέου, προβάλλοντας τους εξής λόγους:
1. Έλλειψη πολιτικής συναίνεσης και λήψης μέτρων. 2. Έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα. 3. Όξυνση της οικονομικής κατάστασης μετά την τραγωδία στο Μαρί και την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό.
Μέχρι πρότινος η Κύπρος αντιμετώπιζε πρόβλημα δανεισμού, αφού το σχετικό επιτόκιο είχε φθάσει στο 8,5%.
Οι δαπάνες του Δημοσίου απορροφούν το 58% των εσόδων από τη φορολογία, οι υπάλληλοι του Δημοσίου φτάνουν τις 100.000, δηλαδή το ένα έβδομο του συνολικού πληθυσμού, και οι δαπάνες του ανέρχονται στο 48% και πλέον του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τη Moody’s, η κυπριακή οικονομία είναι δύο βαθμίδες πριν από την κατηγορία «σκουπίδια» (junk).
Ανάλογα άσχημη είναι η κατάσταση και στο Κυπριακό, παρά τα δώρα του Προέδρου Χριστόφια, δηλαδή την εκ περιτροπής Προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο και την παραμονή 50.000 εποίκων, καθώς η Τουρκία είναι ανυποχώρητη και ζητάει λύση δύο κρατών και νέες υποχωρήσεις από τη Λευκωσία.
Ευάλωτη
Σε αυτό το άκρως αρνητικό κλίμα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας καλείται να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση, που θα είναι είτε ευρείας αποδοχής είτε καθαρά ΑΚΕΛοκρατούμενη.
Ενδέχεται πάντως να σχηματίσει και μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν και τεχνοκράτες, που θα την ονομάσει ευρείας αποδοχής.
Το πρόβλημα όμως δεν θα επιλυθεί, καθώς είναι πρόδηλο ότι ο Πρόεδρος χάνει την πολιτική του νομιμοποίηση και εσωτερικά και διεθνώς, ενώ η Κύπρος καθίσταται παντοιοτρόπως ευάλωτη.