Εκ βάθρων ανανέωση των ψηφοδελτίων

Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ θεωρούν επιβεβλημένο ένα εκτεταμένο «λίφτινγκ» στη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με πρόσωπα που δεν θα παραπέμπουν στο παρελθόν του κόμματος και δεν θα κουβαλούν το «στίγμα» της κυβερνητικής πενταετίας. Κι αυτό διότι αντιλαμβάνονται ότι μόνο κατʼ αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν να αλλάξουν τη δημόσια εικόνα της παράταξης, ώστε να κινητοποιήσουν δυνάμεις της κοινωνίας που αποστασιοποιήθηκαν από τα πολιτικά δρώμενα ή έχουν απαξιώσει τους πολιτικούς.
Μέσα από τη διαδικασία της ανανέωσης ο κ. Σαμαράς θα προετοιμάσει τη ΝΔ για τη στιγμή που θα κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση, καθώς έχει καταλήξει στη διαπίστωση ότι με το υπάρχον πολιτικό δυναμικό δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις που δημιουργούν οι καταστάσεις που βιώνει η χώρα. Ακόμη και τα ελάχιστα στελέχη που διαθέτουν κυβερνητική εμπειρία, με ορισμένες εξαιρέσεις, έχουν επιβαρυνθεί πολιτικά λόγω του ότι κατείχαν κρίσιμα πόστα την περίοδο 2004-09. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει από στενούς του συνεργάτες να προσεγγίσουν πρόσωπα και να τα πείσουν να ενεργοποιηθούν πολιτικά και να ενταχθούν στους εκλογικούς συνδυασμούς του κόμματος. Σε ειδικές μάλιστα περιπτώσεις την πρωτοβουλία θα την αναλάβει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή να καταρτιστεί ένας κατάλογος με πρόσωπα, όχι απαραιτήτως από το υπάρχον στελεχικό δυναμικό, τα οποία μετά τις εκλογές και με κυβέρνηση της ΝΔ θα κληθούν να επανδρώσουν θέσεις γενικών γραμματέων, διοικητών Οργανισμών και δημόσιων φορέων. Με τον τρόπο αυτόν η ΝΔ προσπαθεί να αποφύγει το «κάζο» του ΠΑΣΟΚ, που χρειάστηκε σχεδόν έναν χρόνο για να στελεχώσει κρίσιμους τομείς του κρατικού μηχανισμού.
Στο μεταξύ, κυρίαρχη στα στελέχη είναι η άποψη ότι οι πρόωρες εκλογές το προσεχές φθινόπωρο είναι αναπόφευκτες, κι αυτό είτε με απόφαση του Γ. Παπανδρέου είτε λόγω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ. Εκτιμούν ότι –υπό το βάρος και των οξύτατων κοινωνικών αντιδράσεων– η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει τα μέτρα που έχει θέσει η «τρόικα» ως αναγκαστική προϋπόθεση για τη συνέχιση της δανειοδότησης της Ελλάδας. Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι μετά το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου η ένταση στην κοινωνία θα αυξάνεται σταδιακά, καθώς οι πολίτες θʼ αρχίσουν να «υφίστανται» τις… συνέπειες του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Παράλληλα θα παραλάβουν τα «ραβασάκια» της Εφορίας για την έκτακτη εισφορά, το ΕΤΑΚ κ.ά.
«Η κατάσταση που αντιμετώπισαν μετά το πρώτο Μνημόνιο θα θυμίζει φιλολογικό συμπόσιο μπροστά σʼ αυτά με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι το φθινόπωρο», λένε χαρακτηριστικά. Κι αυτό, όπως σημειώνουν, το γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου, εξ ου και θεωρούν εξαιρετικά πιθανό ο Γ. Παπανδρέου να επιχειρήσει να βγει από το αδιέξοδο προσφεύγοντας στις κάλπες, με την προοπτική ότι, αφού δεν θα προκύψει αυτοδυναμία, θα «υποχρεωθεί» ο κ. Σαμαράς να συμφωνήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και στον… επιμερισμό του πολιτικού κόστους. Μια «καλή αφορμή» θα μπορούσε να αποτελέσει η νέα δανειακή σύμβαση, όπου ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να ζητήσει την έγκρισή της από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία (180 βουλευτών). Με δεδομένο ότι ο κ. Σαμαράς έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δώσει θετική ψήφο, αυτόματα θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές. Στη ΝΔ δεν αποκλείουν να συμφωνήσει και η «τρόικα» σε μια τέτοια εξέλιξη, ευελπιστώντας ότι το πρόγραμμα που έχει επιβάλει στη χώρα μας θα εφαρμοστεί από μια κυβέρνηση συνεργασίας και ως εκ τούτου θα έχει τη στήριξη και των δύο μεγάλων κομμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς δήλωσε πρόσφατα ότι αν στις εκλογές αναδειχθεί πρώτο κόμμα η ΝΔ, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, δεν πρόκειται να συνεργαστεί κυβερνητικά με το ΠΑΣΟΚ, ως εκ τούτου η κατάσταση προδιαγράφεται περίπλοκη. Παρά τις τελευταίες… ηρωικές δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι θα συνεχίσει μέχρι τέλους την προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας, στη ΝΔ εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις ως προς το αν ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί –υπό τις παρούσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες– την παραμονή του στην πολιτική σκηνή της χώρας. Θεωρούν έτσι πολύ πιθανό να επιδιώξει να «αποδράσει» σε δεδομένη στιγμή, αναζητώντας έναν διεθνή ρόλο, κι αυτό μπορεί να… επιτευχθεί μέσω των πρόωρων εκλογών.
Με τα δεδομένα αυτά, η Συγγρού έχει ζητήσει απʼ όλα τα στελέχη να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ ανάλογη εντολή έχει δοθεί και στις κομματικές οργανώσεις, προκειμένου να προετοιμασθούν για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, πιθανότατα τον Οκτώβριο. Περιθώρια για πολιτικές (κομματικές) εκδηλώσεις δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, καθότι βρισκόμαστε στο μέσον της θερινής περιόδου, αλλά από τις 20 Αυγούστου το κόμμα θα τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά θα έχουν να προετοιμάσουν και την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, την τελευταία πιθανότατα με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Σχολιάστε εδώ