Βρήκε στήριξη από τον Μπεγλίτη

Πλάτες στον Πρόεδρο Χριστόφια προσπάθησε να κάνει ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Μπεγλίτης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο πριν από δέκα ημέρες, εξ αφορμής της μεγάλης καταστροφής που συντελέστηκε στη Μεγαλόνησο από την έκρηξη 98 μεταλλικών κιβωτίων με εκρηκτικά στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί. Ο κ. Μπεγλίτης, κατά τις επαφές του με τους αρχηγούς των κομμάτων της Κύπρου, τόνισε ότι θα πρέπει να στηριχθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας ως θεσμός, τη στιγμή που η λαϊκή οργή είχε κορυφωθεί και χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και συγγενείς των θυμάτων, συγκεντρώνονταν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ζητώντας την παραίτηση του κύπριου Προέδρου, ο οποίος δεν είχε ζητήσει ούτε ένα συγγνώμη για την τραγωδία και δεν είχε αναλάβει καμία πολιτική ευθύνη, ισχυριζόμενος ότι δεν γνώριζε την κατάσταση των πυρομαχικών επειδή δεν τον ενημέρωναν.
Ίσως θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι ο κ. Μπεγλίτης σωστά ζήτησε στήριξη του θεσμού του Προέδρου, όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης προβάλλουν τη δική τους θέση, ότι δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στα καθήκοντα που έχει ως Πρόεδρος και οδηγεί τον λαό ακόμη και στον διχασμό. Στην ατζέντα του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας συμπεριλήφθηκαν και ζητήματα άμυνας που αφορούν την τελική λύση του Κυπριακού. Αρκετά κόμματα στην Κύπρο θεωρούν ξεπερασμένη τη θέση της πλήρους αποστρατιωτικοποίησης, καθώς πλέον σε περίπτωση λύσης η «Ενωμένη Κύπρος» θα πρέπει να μπορεί να εκπληρώνει υποχρεώσεις στην ΕΕ, και ειδικότερα στον πυλώνα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής. Κλασικά παραδείγματα είναι οι περιπτώσεις διάσωσης στα ανοικτά της Κύπρου και η συμμετοχή σε αποστολές του αμυντικού βραχίονα της ΕΕ ή ακόμη και του ΟΗΕ. Σε επαφές του ο έλληνας υπουργός Άμυνας εξέφρασε τη θέση Χριστόφια όπως κατατέθηκε στις συνομιλίες, ότι εν ολίγοις τα ζητήματα αυτά μπορούν να διευθετηθούν μέσω της Αστυνομίας, αντίληψη που είναι εσφαλμένη αφού η Αστυνομία δεν μπορεί να συμμετέχει σε «military» (στρατιωτικές) αλλά μόνο σε civilian (πολιτικές) missions (αποστολές) της ΕΕ.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, υποδείχθηκε προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας ότι από τη Ρόδο έως τη Μέση Ανατολή η διαχείριση του συγκεκριμένου γεωστρατηγικού χώρου θα ανήκει μετά τη λύση στην Τουρκία!


Σχολιάστε εδώ