ΒΑΖΟΥΝ ΦΡΑΓΗ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΑΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ

Η νομοθετική παρέμβαση, μάλιστα, ήρθε μόλις μία μέρα πριν από την απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της Σούπερ Λίγκας να υποβιβάσει Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα για τις δραστηριότητες των επίσημων ή ανεπίσημων ιδιοκτητών τους, του Αχιλλέα Μπέου και του Μάκη Ψωμιάδη. Δύο ατόμων που το δικαιοδοτικό όργανο δέχθηκε ότι χρησιμοποιούσαν τις ιδιότητές τους και τις προσβάσεις τους για να χειραγωγούν αποτελέσματα αγώνων, δηλαδή έστηναν ματς για να βγάζουν χρήματα από το παράνομο στοίχημα.
Οπότε αποκτούν μεγαλύτερη σημασία οι ασφαλιστικές δικλίδες, τις οποίες βάζει η Πολιτεία για όποιον θέλει να αγοράσει μετοχές σε μία ΠΑΕ ή να γίνει ιδιοκτήτης της. Με ελέγχους και προϋποθέσεις που θα τηρούνται απαρέγκλιτα, ανεξάρτητα από το όνομα της ομάδας και του ενδιαφερόμενου.
«Δεν θέλουμε άλλους Μπέους και Ψωμιάδηδες», λένε στην κυβέρνηση. Και προσπαθούν να δείξουν με πράξεις ότι δεν λογαριάζουν το όποιο πολιτικό κόστος. Άλλωστε αυτό είναι μικρό, καθώς ο περισσότερος κόσμος έχει κουραστεί από τη δράση τέτοιων ατόμων και παρόμοιων κυκλωμάτων.
Κατάργηση των συνδέσμων
Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο βάζει φρένο και στην ανεξέλεγκτη δράση των οργανωμένων οπαδών, με την κατάργηση των συνδέσμων και τη δημιουργία λέσχης φιλάθλων με συγκεκριμένο καθεστώς λειτουργίας και αδειοδότηση από την Πολιτεία. Αδειοδότηση που θα ανανεώνεται εάν οι λέσχες συνεχίζουν να τηρούν τους νόμους και το καθεστώς ίδρυσής τους. «Δεν νομίζω ότι θα κλάψουν και πολλοί για την κατάργηση των συνδέσμων», δήλωσε σε μία αποστροφή του λόγου του ο Παύλος Γερουλάνος και, ασφαλώς, κέρδισε τις εντυπώσεις, διότι ο απλός κόσμος, που αγαπάει τον αθλητισμό γενικότερα και το ποδόσφαιρο ειδικότερα, έχει κουραστεί από την ανεξέλεγκτη δράση των οργανωμένων στρατών που δρούσαν έως σήμερα υπό καθεστώς ασυλίας, καθώς απολάμβαναν και τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των παραγόντων, οι οποίοι ζούσαν καθημερινά με τον φόβο των οργανωμένων.
Επιστροφή ιδιώνυμου
Ταυτόχρονα με τη διάλυση των συνδέσμων, η νομοθεσία γίνεται σκληρή απέναντι σε όσους προκαλούν ή συμμετέχουν σε επεισόδια. Με την επιστροφή του ιδιώνυμου, οι παραβάτες θα οδηγούνται στη φυλακή και θα τους απαγορεύεται η είσοδος στο γήπεδο με υποχρεωτική παρουσία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, στην οποία κατοικούν οι δράστες. Για να διευκολυνθεί η τήρηση της τάξης στους αθλητικούς χώρους ανασυγκροτείται η ΔΕΑΒ και επιβάλλεται σε όλες τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Έτσι, θα γίνεται καλύτερα ο έλεγχος, αλλά και ο εντοπισμός των δραστών σε περίπτωση πρόκλησης επεισοδίων. Επίσης αποκτούν θεσμικό ρόλο οι σεκιούριτι με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και τουλάχιστον για την επόμενη σεζόν απαγορεύονται οι μετακινήσεις.
Αφεντικό η ΕΠΟ
Επίσης με το νέο νομοσχέδιο αποκτά αυξημένες αρμοδιότητες η εκάστοτε ομοσπονδία, η οποία αναλαμβάνει επί της ουσίας τη διοργάνωση των Πρωταθλημάτων και μετατρέπει τις λίγκες σε απλούς συνεταιρισμούς χωρίς συγκεκριμένες δράσεις. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι διαφορετικά μπορούν να συνεννοηθούν με μία αρχή, έναν άνθρωπο, παρά με την πολυφωνία που παρουσιάζεται κατά καιρούς στις λίγκες μέσα από τη σύγκρουση συμφερόντων.
Μένουν οι ποινές και στα Εφετεία
Θετικό αντίκτυπο είχε στην κυβέρνηση και η κίνηση του Σοφοκλή Πιλάβιου να περάσει τροποποιήσεις στον ΚΑΠ και στο Πειθαρχικό Δίκαιο του ποδοσφαίρου με αυστηρότερες ποινές για κάθε παραβατική συμπεριφορά. Φυσικά το κρίσιμο τεστ αποτελούν οι εφέσεις του Ολυμπιακού Βόλου, της Καβάλας, του Αχιλλέα Μπέου και του Μάκη Ψωμιάδη που αναμένεται να εκδικαστούν μέσα στην εβδομάδα. Αλλά όπως λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην ΕΠΟ, οι τιμωρίες όλων των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων θα παραμείνουν και σε δεύτερο βαθμό, επειδή «όλοι θέλουμε να καθαρίσουμε το ποδόσφαιρο», όπως υποστηρίζουν από την Ομοσπονδία και συμφωνούν απόλυτα στην κυβέρνηση και στην ΟΥΕΦΑ.
Σύμπλευση απόψεων που έγινε αντιληπτή απ’ όλους τους εμπλεκομένους στη συνάντηση του Μισέλ Πλατινί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον Παύλο Γερουλάνο στο μέγαρο Μαξίμου.


Σχολιάστε εδώ