αμυντικά θέματα

Κι άλλες περικοπές στα στελέχη
Δεν έχουν τέλος οι περικοπές στα εισοδήματα των στελεχών των ΕΔ. Όπως ανακοινώθηκε, περικόπτεται κατά 50% το ειδικό επίδομα απασχόλησης των στελεχών των ΕΔ (από 360 ευρώ σε 180 ευρώ), μια περικοπή που χαρακτηρίζεται από όλους άδικη, δεδομένης της ειδικής φύσης και των ιδιαιτεροτήτων του στρατιωτικού επαγγέλματος. Η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης, και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλου, έχει εξοργίσει το σύνολο των στελεχών των ΕΔ. Μάλιστα, ο Τομέας Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, με δήλωση του τομεάρχη Μαργαρίτη Τζίμα, καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη αυτή, καθώς τα στελέχη των ΕΔ «το τελευταίο διάστημα έχουν υποστεί συγκριτικά την πιο βίαιη περικοπή εισοδημάτων από όλες τις επαγγελματικές τάξεις», ενώ επιτίθεται στον πρώην υπουργό Ευ. Βενιζέλο λέγοντας ότι είναι ο μόνος «ο οποίος υποτίθεται γνωρίζει εκ των έσω τον ζήλο, τον επαγγελματισμό και το αίσθημα ευθύνης που επιδεικνύουν τα στελέχη», αλλά «ποιείται την νήσσαν»…

Δωρεάν νοσηλεία
στα στρατιωτικά νοσοκομεία
Με απόφαση του ΥΕΘΑ Πάνου Μπεγλίτη, θα παρέχεται δωρεάν νοσηλεία στα στρατιωτικά νοσοκομεία που διαθέτουν πτέρυγα νοσηλείας τρίτων στα άγαμα και ανασφάλιστα τέκνα των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών των ΕΔ και ΣΑ, των δικαστικών λειτουργών του Δικαστικού Σώματος των ΕΔ, των υπηρετούντων και συνταξιούχων πολιτικών υπαλλήλων του ΥΠΕΘΑ και του υπηρετούντος προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
Μοντέρνες αντιλήψεις και στις Ένοπλες Δυνάμεις.…
Αφελείς απορίες…
ξ Η Ελλάδα είναι μια διεφθαρμένη χώρα, αποφάνθηκε, δημοσίως, προ μηνών ο κ. πρωθυπουργός και τον παρεξηγήσαμε. Όχι γιατί το είπε, αλλά γιατί, αφού το διαπίστωσε, δεν έκανε απολύτως τίποτα για να μεταβληθεί, έστω, σε ημιδιεφθαρμένη. Ούτε ο κ. Βενιζέλος έπραξε το ελάχιστο. Αντίθετα…
ξ Τον Οκτώβριο του 2001, ο τότε ΥΕΘΑ, κ. Άκης Τσοχατζόπουλος, την παραμονή, ακριβώς, της αναχώρησής του για το υπουργείο Ανάπτυξης, ανέθεσε στην εταιρεία SONAK, του εθνικού Προμηθευτή κ. Θ. Λιακουνάκου (έπειτα από διαδικασίες και αλχημείες-οπερέτα), το ηλεκτρονικό σύστημα Στρατού. Αμέσως και για να μην καθυστερούμε, έδωσε εντολή διάθεσης προκαταβολής 34,5 εκατ. ευρώ! Σημειώνω ότι η SONAK, εταιρεία «εκτέλεσης» αντισταθμιστικών, κυρίως, ήταν παντελώς άσχετη με συστήματα τέτοιας υψηλής τεχνολογίας.
ξ Η σύμβαση ήταν χαριστική, φιάσκο, ένα τραγικό λάθος εκ προθέσεως. Αυτά τα έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη και πιο απολαυστικά και εκτεταμένα από εμάς, ο Μ. Ηλιάδης («ΚτΕ» 23.8.09).
ξ Τελικά, το υλικό δεν παραλαμβανόταν από τον Στρατό, ως ανεπαρκές, ενώ ο κ. Βασιλάκος, κατά προσφιλή του μεθόδευση, δεν έπαιρνε απόφαση να κηρύξει την εταιρεία έκπτωτη και να απαιτήσει επιστροφή της προκαταβολής και δόσεων με τόκο, όπως προβλέπει ο νόμος. Επέτρεψε έτσι, έδωσε την άνεση στην εταιρεία να βγει από πάνω και να κάνει αγωγή για… καθυστερήσεις της Υπηρεσίας. Προ της γενικής κατακραυγής, ο κ. Γενικός προέβη στην εξής, άκρως κωμική, ενέργεια: Επέβαλε στην εταιρεία (Ιούλιος ’09) πρόστιμο 593 εκατ. ευρώ, που ούτε την ταρακούνησε ούτε το πλήρωσε ποτέ…
ξ Το γεγονός όμως είναι ότι ο ελληνικός Στρατός δεν έχει ηλεκτρονικό σύστημα, δηλαδή νευρικό σύστημα.
ξ Μέχρι πριν από έναν μήνα υπουργός Άμυνας ήταν ο κ. Βενιζέλος. Πρώτη του δουλειά θα ήταν να εγγράψει την εταιρεία στον μαύρο πίνακα των προμηθευτών και να απαγορεύσει πάσα επαφή των οργάνων του ΥΕΘΑ με αυτή. Ουδέν όμως έπραξε…
ξ Τι γίνεται σήμερα; Έχω στα χέρια μου τρεις ανακοινώσεις, πρόσφατες, ιουλιανές της ΓΔΑΕΕ. Ο γενικός διευθυντής, Πτέραρχος Δημ. Γεωργιόπουλος, δέχθηκε τρεις φορές (7, 9 και 15 Ιουλίου), μετά μουσικής και αναψυκτικών, εκπροσώπους της AXXON και της SONAK (της ίδιας που έστηνε την υπόθεση του ηλεκτρονικού πολέμου και άλλες παρόμοιες, με ένστολους ή μη, της ΓΔΑΕΕ), για να συζητήσουν διάφορα προγράμματα.
ξ Πώς όμως είναι δυνατόν να περιορισθεί η «επάρατος» διαφθορά, όταν οι πρωταγωνιστές των εξοπλισμών παραμένουν οι ίδιοι, κύριε Μπεγλίτη;

Belle epoque το 1991 στη Γαλλία
ξ Ύστερα από απόφαση παρισινού εφετείου, υποχρεώνονται η γαλλική κυβέρνηση και η εταιρεία THOMSON CSF (σημερινή THALES) να καταβάλουν πρόστιμο-ρεκόρ, ύψους 630 εκατ. ευρώ, στην Ταϊβάν, για υπόθεση δωροδοκίας!
ξ Αφορά στην πώληση έξι φρεγατών, ναυπηγημένων στην DCN, στη μικρή χώρα της Ανατολής, οι οποίες, όπως απεκάλυψαν οι ταϊβανικές αρχές που προσέφυγαν στα γαλλικά δικαστήρια, επιβαρύνθηκαν με τεράστια ποσά. Στο grand buffee είχαν πάρει μέρος (1991) άρχοντες της Ταϊβάν, της Γαλλίας και της εταιρείας, φυσικά.
ξ Μπράβο στη γαλλική Δικαιοσύνη.
ξ Μήπως σας θυμίζουν κάτι από τα δικά μας, όπου ουδείς κατηγορείται και ουδείς διώκεται;

Συστηματική, κλιμακωτή
απαξίωση…
ξ Των αξιωματικών και γενικότερα στελεχών των ΕΔ.
ξ Μετά τον κανιβαλισμό μισθών και συντάξεων, τις καταργήσεις δώρων, το ψαλίδισμα επιδομάτων επικινδυνότητας, ήρθε η μη καταβολή του μερίσματος ΜΤΣ στους δικαιούχους Στρατού Ξηράς.
ξ Ακολουθούν άλλα, όπως π.χ. ότι οι εταιρείες δεν παραδίδουν, πλέον, φάρμακα και ιατροτεχνολογικά υλικά στα στρατιωτικά νοσοκομεία – φαρμακεία, λόγω της συζητούμενης «ρύθμισης» των χρεών τους.
ξ Η ρύθμιση αυτή προβλέπει τοις μετρητοίς πληρωμή των εταιρειών για χρέος μέχρι 100.000 ευρώ και τα υπόλοιπα με ομόλογα μηδενικής απόδοσης (Zero coupon).

Το Ινστιτούτο Αμυντικών
Ερευνών ΥΕΘΑ
ξ Αλλαχού τέτοια ιδρύματα αποτελούν δεξαμενές προβληματισμού και όργανα παροχής πληροφοριών στο υπουργείο Άμυνας.
ξ Ο κ. Μπεγλίτης αποφάσισε την κατάργησή του. Ένα, όμως, συμβουλευτικό όργανο του χρειάζεται. Ας δει τι κάνουν οι γείτονες προς Δύση και Ανατολή…


Σχολιάστε εδώ