Έχουμε συμφωνήσει σε εμπράγματες εγγυήσεις!
Οικονομικοί κύκλοι που έχουν προσβάσεις στις Βρυξέλλες τονίζουν ότι είναι βέβαιο αυτό, και θα καταγράφεται στη νέα δανειακή σύμβαση, που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή, σʼ ένα νέο Μνημόνιο, όπου θα ενσωματωθούν το πρώτο, του Μαΐου του 2010, και το Μεσοπρόθεσμο!
Η… παραχώρηση που έχει γίνει στον Παπανδρέου είναι η αναφορά για τις εμπράγματες εγγυήσεις να μην είναι πολύ… εμφανής και να έχει… διασπαρεί σε δευτερεύοντα θέματα και σε… υποσημειώσεις!
Πρόβλημα με τους ιδιώτες…
Στο μεταξύ πρόβλημα υπάρχει με το αν θα συμμετάσχουν όλοι οι ιδιώτες (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και επενδυτικά fund) που έχουν ελληνικά ομόλογα στην ανταλλαγή με άλλα που λήγουν αργότερα, με «κούρεμα» μέχρι 21%.
Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ενδεχομένως ένας κάτοχος ελληνικών ομολόγων που λήγουν π.χ. το 2015 να πει, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, γιατί να χάσω 20-21% και να μην τα κρατήσω και να τα εισπράξω στο ακέραιο;
Είναι ένα θέμα που ήδη συζητείται σε χρηματιστηριακούς και επενδυτικούς κύκλους, ως πολύ ενδεχόμενο να συμβεί.
Αλλάζει το κλίμα
Από την άλλη πλευρά, πολλές είναι οι ενδείξεις ότι μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών μεταστρέφεται το κλίμα. Και αυτό φαίνεται από το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για επενδύσεις στην Ελλάδα, είτε με τη συμμετοχή σε αποκρατικοποιήσεις, είτε με τοποθετήσεις στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού κ.ά.
Αυτή η αλλαγή δίνει τη δυνατότητα να διατυπώνονται αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα φανούν χειροπιαστά σημάδια ανάκαμψης.
Προσθέτουν όμως ότι αυτό δεν θα συμβεί όσο παραμένει η σημερινή κυβέρνηση, που έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί, αντίθετα είναι καταστροφική.