«Άδειασε» τον Ραγκούση ο Καστανίδης =Δεν είναι 58 οι υπερχρεωμένοι δήμοι, αλλά μόλις 10-15!

Εντονη αμφισβήτηση της περιβόητης λίστας Ραγκούση με τους 58 υπερχρεωμένους δήμους είχαμε από τον διάδοχό του στο υπουργείο Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη δημοσιοποίησή της προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς πολλοί δήμαρχοι αμφισβήτησαν τα κριτήρια κατάταξής τους στον κατάλογο με τους ΟΤΑ που αντιμετωπίζουν οικονομική αδυναμία.
Όπως τόνισε ο κ. Καστανίδης σε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα εξυγίανσης των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, μόνο 10-15 δήμοι βρίσκονται στο «κόκκινο». Και απ’ αυτούς μόνο πέντε (Τρικκαίων, Αχαρνών, Πειραιά, Βύρωνα και Αμαρουσίου) έχουν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, ο συνολικός δανεισμός των ελληνικών ΟΤΑ είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.
«Η μεγάλη πλειονότητα των δήμων είναι υγιείς οικονομικά και δεν έχουν ανάγκες ειδικής αντιμετώπισης», επεσήμανε ο ίδιος. Πάντως για τους υπερχρεωμένους δήμους θα δημιουργηθεί «Λογαριασμός Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης» υπό την εποπτεία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ).
Οι ΟΤΑ θα μπορούν να εντάσσονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, είτε με αίτημά τους είτε υποχρεωτικά. Παράλληλα θα υποχρεωθούν:
= Σε πάγωμα ή περιορισμό των προσλήψεων και των συμβάσεων.
=Στη διάθεση μέρους ή του συνόλου των εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από ΣΑΤΑ για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
=Στην υλοποίηση του προγράμματος με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που δεν θα υπερβαίνει τη δημοτική περίοδο.
Ο κ. Καστανίδης ανακοίνωσε και την καθιέρωση του θεσμού των ενδοδημοτικών μετατάξεων. Όπως, είπε, ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει τις μετακινήσεις υπαλλήλων μεταξύ όμορων δήμων ή ΟΤΑ που ανήκουν στην ίδια διοικητική περιφέρεια.


Σχολιάστε εδώ