Μάχη με τον χρόνο…

ΚΑΤΩ από τις ασφυκτικές πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που απαιτούν πιστή και ταχεία εφαρμογή των μέτρων, ο Γ. Παπανδρέου επιχειρεί να κινητοποιήσει την κυβερνητική μηχανή, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του πρώτου Μνημονίου, όπου αποφάσεις λαμβάνονταν, νόμοι ψηφίζονταν, αλλά οι υπουργοί καθυστερούσαν την υλοποίησή τους. Τρεις τουλάχιστον φορές τις τελευταίες ημέρες (προφορικώς και γραπτώς) ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, ενώ αντίστοιχα ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε την ανάγκη εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της δανειοδότησης και το νέο πακέτο στήριξης. Ο κ. Παπανδρέου μάλιστα έθεσε προτεραιότητες ανά υπουργείο και με χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλος Αυγούστου. Σε μια προσπάθεια τόνωσης του ηθικού των βουλευτών και των στελεχών μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα «θριαμβολόγησε» για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, λέγοντας ότι αντιμετωπίσθηκε το ζήτημα του χρέους. Αισιοδοξία που δεν συμμερίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ προεξοφλεί την αποτυχία και του νέου «πακέτου σωτηρίας», καθώς δεν δίνει λύση στο πρόβλημα της ανάπτυξης. Η Αλ. Παπαρήγα, από την πλευρά της, θεωρεί ότι πολύ σύντομα θα χρειαστεί και νέο «κούρεμα» του χρέους της τάξης του 50%, ενώ ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνει ότι οι αποφάσεις των Βρυξελλών καταδικάζουν τον λαό σε ισόβια εξαθλίωση και ζήτησε πρόωρες εκλογές.
Ρευστότητα
ΣΤΙΣ διεθνείς αγορές η… ευφορία για τις αποφάσεις της Ευρωζώνης κράτησε λίγα μόνο 24ωρα. Όπως αναμενόταν, οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s και Standard and Poor’s υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, θέτοντάς τη στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Ο δεύτερος μάλιστα εκτίμησε ότι στη διάρκεια της επόμενης διετίας η χώρα μας θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ επανήλθε ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί που προέβλεψε έξοδο από το ευρώ της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας. Στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας των Βρυξελλών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η πρώτη σύσκεψη για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού, αλλά και ξένων τραπεζών. Δυσφορία προκάλεσαν στην κυβέρνηση οι νέες δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος σημείωσε ότι οι προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα. Στην Αθήνα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες τεχνικό κλιμάκιο της «τρόικας» για έναν πρώτο έλεγχο της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού και της εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Τον Αύγουστο αναμένεται να έρθει το επίσημο κλιμάκιο για τους τελικούς ελέγχους εν όψει της επόμενης δόσης από το δάνειο των 110 δισ.
Κυνήγι εσόδων
«ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ πτέρνα» η πορεία των εσόδων, καθώς οι υποτιθέμενες προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής δεν έχουν αποδώσει καρπούς και η υστέρηση εξακολουθεί να είναι σημαντική. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο από την 1η Αυγούστου ενεργοποιεί διάταξη βάσει της οποίας όσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ θα οδηγούνται στο αυτόφωρο. Οι επικεφαλής των εφοριών έχουν λάβει εντολή να ενημερώσουν ξεχωριστά κάθε οφειλέτη να σπεύσει να πληρώσει το χρέος προκειμένου να μην υποστεί τις κυρώσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, στη διάταξη εμπίπτουν περί τις 900.000 άτομα και το συνολικό ποσό που χρωστούν ανέρχεται στα 41 δισ. ευρώ. Με στόχο την άντληση εσόδων η κυβέρνηση επισπεύδει τη ρύθμιση των αυθαιρέτων μειώνοντας σημαντικά τα πρόστιμα και θέτοντας ασφυκτικά χρονικά περιθώρια μέχρι το τέλος του χρόνου.
Αναταράξεις
ΣΕ «γόρδιο δεσμό» εξελίσσεται για την κυβέρνηση το θέμα των ταξί, ενώ οι κινητοποιήσεις του κλάδου προκάλεσαν εκτεταμένα προβλήματα στις μετακινήσεις του επιβατικού κοινού, αλλά και των τουριστών. Σε δημόσια παρέμβασή του ο πρωθυπουργός κάλυψε εν μέρει τον αρμόδιο υπουργό Γ. Ραγκούση, ωστόσο μίλησε για διάλογο από μηδενική βάση και χωρίς προαπαιτούμενα. Στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ραγκούσης βρέθηκε αντιμέτωπος με τη σκληρή κριτική των βουλευτών που τον κατηγόρησαν για λάθος χειρισμούς και τον κάλεσαν να δώσει λύση ώστε να αρθεί το αδιέξοδο. Ο τελευταίος ζήτησε χρόνο προκειμένου να καταθέσει τις τελικές προτάσεις του, διευκρίνισε ωστόσο ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα γίνει. Την ίδια ώρα χιλιάδες αυτοκινητιστές πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. Εμμέσως πάντως ο υπουργός Υποδομών είχε διαμηνύσει ότι σε περίπτωση που αποφασισθεί αλλαγή πολιτικής, θα υποβάλει την παραίτησή του.


Σχολιάστε εδώ