Κάτω… στον Πειραιά

Όπως τονίστηκε μάλιστα από τον δήμαρχο, το μέγα πρόβλημα του Πειραιά δεν είναι το οικονομικό, γιατί αυτό αφορά όλην την Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι της έλλειψης προσωπικού. Συνταξιοδοτούνται πολλοί υπάλληλοι, προσλήψεις δεν μπορούν να γίνουν, οπότε για να λειτουργήσει ο δήμος έπρεπε να γίνουν αλλαγές στον Οργανισμό του δήμου. Όπερ και εγένετο…

// «Ο Δήμος Πειραιά θα διεκδικήσει κάθε σπιθαμή γης που του ανήκει. Κάνουμε έλεγχο και καταγραφή της περιουσίας του και έχουμε ανακαλύψει τεράστιες εκτάσεις στη Μεταμόρφωση και στο Σχιστό που έχουν καταπατηθεί». Όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος, «στον Δήμο Μεταμόρφωσης υπάρχει έκταση 10 στρεμμάτων που ανήκει στην οικογένεια Δηλαβέρη και την είχε δωρίσει στον Πειραιά, και τώρα έχουν χτιστεί σ’ αυτήν πολυκατοικίες». Να σημειώσουμε ότι την έκταση αυτή την είχε πάρει γύρω στο 1890 ο Δηλαβέρης για να παίρνει χώμα και να το χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη για τα κεραμίδια και τα τούβλα που κατασκεύαζε στο εργοστάσιό του στη Λεύκα, που κι αυτό το έχει δωρίσει στον Δήμο. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλολιάκος, «Κανένας που λεηλάτησε τον Πειραιά δεν θα κοιμάται ήσυχος».

// Την ικανοποίησή του για τον καθαρισμό του Κονώνειου Τείχους εξέφρασε ο επικεφαλής του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καρδαράς. Όπως είπε, «Ο δήμαρχος υλοποίησε τη δέσμευσή του στο προηγούμενο συμβούλιο και πήρε την πρωτοβουλία να καθαρίσει τα τείχη». Πρότεινε ωστόσο να αξιοποιηθεί ολόκληρος ο αρχαιολογικός χώρος από τη Φρεαττύδα μέχρι το Παλατάκι. Ο κ. Καρδαράς είπε ακόμα πως ο Γιάννης Μίχας προεκλογικά, ως νομάρχης Πειραιά τότε, είχε δεσμευθεί να καταβάλει 500.000 ευρώ για την ανάδειξη των τειχών. Ο κ. Μίχας μιλώντας την Παρασκευή το πρωί στον Δημοτικό Ραδιοσταθμό του Πειραιά επιβεβαίωσε ότι το ποσόν έχει δεσμευθεί και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να βοηθήσει τον Δήμο σε συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Στέφανο Χρήστου για να μπορέσει να εκταμιεύσει το ποσόν και να το διαθέσει για τα Κονώνεια Τείχη.

// Μέχρι τον Νοέμβριο διαρκεί η απαγόρευση των εκδόσεων οικοδομικών αδειών στην περιοχή της Σούδας, όπου βρίσκονται τα οικόπεδα της ΧΡΩΠΕΙ. Όπως τονίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, μέχρι τότε, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρχουν, θα αποφασιστεί αν παραταθεί για άλλο ένα εξάμηνο η απαγόρευση.

// «Ο Πολυχώρος ”Απόλλων” σίγουρα ενδιαφέρει τον Δήμο Πειραιά. Αλλά δεν πρόκειται να δώσει ποτέ ενοίκιο 25.000 ευρώ τον μήνα, όπως έκανε η Νομαρχία Πειραιά. Μέχρι 5.000 τον μήνα μπορούμε να δώσουμε κι αυτή την πρόταση έκανα στον ιδιοκτήτη του τον κ. Τσάκο». Με τα λόγια αυτά ο δήμαρχος Πειραιά έδωσε τέλος στη… φιλολογία που έχει αναπτυχθεί για… το μέλλον του πολυχώρου. «Λέγεται», συνέχισε ο δήμαρχος, «πως ο κ. Τσόκας διαπραγματεύεται τον χώρο με την Περιφέρεια Αττικής. Αν δεν βρει άκρη, εμείς εδώ είμαστε. Αλλά μόνο με 5.000 ευρώ τον μήνα. Γιατί κανονικά με τα λεφτά που έχει πάρει τόσα χρόνια από τα υπέρογκα ενοίκια θα έπρεπε να μας τον… κάνει δώρο».

// Είπαμε να γίνεται οικονομία, αλλά να γίνεται εκεί που πρέπει. Γιατί ο ΟΑΣΑ, για να κάνει οικονομία, «έκοψε» 4 δρομολόγια λεωφορείων που συνέδεαν τον Πειραιά με γύρω δήμους (Αιγάλεω, Δαφνί, κ.λπ.), αλλά το χειρότερο είναι πως «έκοψε» και τη γραμμή Πειραιά – Σχιστού (Νεκροταφείο). Αυτή η απόφαση εκτός από απάνθρωπη για τους κατοίκους τους Πειραιά, που τους «καταδικάζει» να μην μπορούν να επισκεφτούν τους τάφους των συγγενών τους, είναι και παράλογη, μια και από τη λεωφόρο Σχιστού δεν περνάει καμία άλλη λεωφορειακή γραμμή, οπότε καμία συγκοινωνία δεν περνάει έστω και κοντά από το Νεκροταφείο, για να έχει τη δικαιολογία ο ΟΑΣΑ για το «κόψιμο» της γραμμής που είχε δημιουργηθεί ακριβώς γι’ αυτό και το λεωφορείο έμπαινε μέσα στο Νεκροταφείο. Τώρα όλοι οι Πειραιώτες έχουν πρόβλημα. Γιατί αναγκάζονται είτε να «φορτώνονται» σε συγγενείς και φίλους για να τους πάνε με τα ΙΧ τους στους τάφους των συγγενών τους, είτε να παίρνουν ταξί και να «αιμορραγούν» οικονομικά (σ.σ.: τώρα βέβαια με την απεργία δεν έχουν ούτε αυτήν τη δυνατότητα). Για το θέμα έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας τόσο στον υπουργό Μεταφορών όσο και στον ΟΑΣΑ ο δήμαρχος Πειραιά και οι φορείς της πόλης.

// Μια μεγάλη καινοτομία θα επιχειρήσει τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν το «Κανάλι 1». Συγκεκριμένα θα μεταδίδει κάθε Κυριακή 3-4 αγώνες των Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων Πειραιά στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για την ανάδειξη και την προώθηση του πειραϊκού αθλητισμού. Ήδη ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Κυριάκος Μανωλάκος έστειλε σχετική επιστολή στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά και στις διοικήσεις των ομάδων και ενημέρωσε σχετικά. Τα σωματεία αποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την ιδέα και εξήραν την πρωτοβουλία του Δημοτικού Ραδιοσταθμού. Στο μεταξύ συνεχίζεται η εβδομαδιαία επαφή που έχει καθιερώσει ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος με τους δημότες του Πειραιά μέσω της εκπομπής «Τα παράπονά σας στον δήμαρχο» που μεταδίδεται κάθε Τρίτη από τις 9 μέχρι τις 10 το πρωί από το «Κανάλι 1».

// Ανοίγουν μεθαύριο οι φάκελοι που κατέθεσαν οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να πάρουν τον «χρυσό ναύλο» των 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τη μεταφορά καυσίμων σε όλη την επικράτεια από τα ΕΛΔΑ για λογαριασμό της ΠΑ στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκήρυξε πριν από 15 μέρες η αρμόδια υπηρεσία του Λιμενικού. Παρά τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν και τις πολλές συζητήσεις που προκάλεσε στους ναυτιλιακούς κύκλους του Πειραιά ο υψηλός ναύλος σε εποχές ένδειας, ο διαγωνισμός έγινε και μεθαύριο θα γίνει η τελική κρίση και επιλογή. Για να δούμε ποιος θα είναι ο… τυχερός. Εκτός κι αν κάποιος αρμόδιος θελήσει να ψάξει την υπόθεση και αλλάξουν τα δεδομένα…

// Το… φάντασμα του χιονοδρόμου πλανάται ακόμα στον Πειραιά. Ενώ εδώ και 3 χρόνια το ΑΣΕΠ είχε αποφανθεί ότι την… περιβόητη θέση που ετοιμαζόταν να καταλάβει ο ανιψιός του πρώην δημάρχου έπρεπε τελικά να την πάρει η κ. Μάθεση, επειδή είχε περισσότερα μόρια ως επαγγελματίας και ως μητέρα που μεγαλώνει μόνη της ανήλικο παιδί, ξαφνικά, πριν από λίγες μέρες, έστειλε άλλη απόφαση στον δήμο, με την οποία τον καλούσε να ακυρώσει την πρόσληψη της κ. Μάθεση, γιατί ο κ. Αγραπίδης είχε προσκομίσει στοιχεία που «αχρήστευαν» την προϋπηρεσία βάσει της οποίας είχε μοριοδοτηθεί η κ. Μάθεση! Οπότε τη θέση θα πρέπει να καταλάβει ο κ. Αγραπίδης. Την περασμένη Πέμπτη, όμως, το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά με την απόφαση 1289/11 έκρινε ότι το ΑΣΕΠ δεν μπορεί να κάνει έλεγχο στοιχείων ούτε να αποφανθεί για την εγκυρότητά τους, γιατί αυτό είναι έργο της Δικαιοσύνης. Οπότε το δικαστήριο θα πρέπει να διευκρινίσει αν τα στοιχεία που προσκόμισε στο ΑΣΕΠ ο κ. Αγραπίδης είναι νόμιμα και με βάση την δικαστική απόφαση θα εκδώσει τη δική του το ΑΣΕΠ! Δηλαδή βλέπουμε ότι το ΑΣΕΠ έσπευσε να υποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη για λόγους που θα πρέπει να γνωστοποιήσει κάποτε, γιατί κινδυνεύει ο δήμος να παρασυρθεί σε μια μη νόμιμη ενέργεια, αλλά και ηθικά απαράδεκτη αφού θα έχει αποτέλεσμα να μείνει άπορο ένα παιδί. Γιατί γίνονται όλα αυτά δεν θέλουμε να φανταστούμε. Αλλά για ν’ αποφύγει τον… σκόπελο, η δημοτική αρχή θα μπορούσε -ως σολομώντεια λύση- να τους προσλάβει και τους δύο για να τελειώνει το θέμα που ταλαιπωρεί τον δήμο και εκθέτει τη δημόσια διοίκηση για πάνω από 8 χρόνια.

// «Ακορντεόν» έχει γίνει το έλλειμμα που πάει… να φορτώσει στους προηγούμενους δημάρχους Σαλαμίνας και Αμπελακίων ο σημερινός δήμαρχος του νησιού κ. Τσαβαρής. Με στόμφο ανακοίνωσε στο δημοτικό συμβούλιο ότι το έλλειμμα ήταν γύρω στα 55-60 εκατ. ευρώ. Όμως ο ορκωτός λογιστής που έκανε ενδελεχή έρευνα βρήκε ότι δεν ξεπερνάει τα 30-32 εκατ. ευρώ! Έτσι όλα όσα καταμαρτυρούσε στους προηγούμενους δημάρχους πήγαν… περίπατο. Εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς του έχει έρθει σε ρήξη με πολλά στελέχη του συνδυασμού του. Για να κάμψει τις αντιδράσεις αυτές, φοβούμενος μην αυξηθούν οι διαφωνούντες και του διαλύσουν τον συνδυασμό, προχώρησε στη διαγραφή του δημοτικού του συμβούλου Γιώργου Μπίλλα. Ταυτόχρονα παραιτήθηκε ένας από τους συμβούλους που είχε διορίσει στο Λιμενικό Ταμείο. Πριν από λίγες μέρες εξάλλου η δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης Ρούλα Νάνου είχε κάνει προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 52 για την ακύρωση ανάθεσης μελετητικού έργου ύψους 108.000 ευρώ. Η επιτροπή έκανε δεκτή την προσφυγή χαρακτηρίζοντας μη σύννομη την ανάθεση, την οποία φυσικά ακύρωσε! Εκείνοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, πάντως, λένε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε… ναυμαχίες στο ιστορικό νησί! Για να δούμε…

// Ουσιαστική και αποτελεσματική φιλοπεριβαλλοντική πολιτική σχεδιάζεται και υλοποιείται στον Δήμο Κορυδαλλού. Με στόχο την προστασία των κοινόχρηστων χώρων, την άνετη και ασφαλή κίνηση των πεζών, την απελευθέρωση των πεζοδρομίων, αλλά και την προστασία του κοινωνικού εξοπλισμού της πόλης έχουν κινητοποιηθεί το Τμήμα Περιβάλλοντος και η Δημοτική Αστυνομία. Σχεδιάζονται επίσης δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών (πραγματοποίηση ημερίδας με θέμα το αστικό πράσινο, προκήρυξη διαγωνισμού πράσινης βεράντας, οργάνωση εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα δασοπονίας κ.λπ.). Σημαντική είναι η διανομή ενημερωτικού υλικού σπίτι με σπίτι από εργαζόμενους της υπηρεσίας πρασίνου.

// Αλλά και για τους παραβάτες εφαρμόζονται αποφασιστικά τα μέτρα που έχει πάρει το δημοτικό συμβούλιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πρόσφατη συνεδρίασή του, στην οποία συζητήθηκε και απορρίφθηκε η προσφυγή δημότη για πρόστιμο που του επιβλήθηκε από την υπηρεσία για αυθαίρετο κλάδεμα, ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης τόνισε ότι δεν υπάρχει ανοχή σε τέτοια φαινόμενα, η διοίκηση είναι αποφασισμένη να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και δεν υπολογίζει πολιτικό κόστος. Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Γρηγόρης Γουρδομιχάλης ζήτησε από όλες τις παρατάξεις να συμβάλουν στην κατεύθυνση αυτή, λέγοντας ότι ήδη αποδίδει η προσπάθεια που γίνεται. Ερωτήματα δημιούργησε η στάση της παράταξης του ΚΚΕ που διαφωνεί με την επιβολή κυρώσεων, με το αιτιολογικό ότι «είναι δύσκολη η οικονομική συγκυρία».

// Συνεχίστηκε την περασμένη Τρίτη η φροντίδα των φυτών της αναδάσωσης στο όρος Αιγάλεω, που ο ΠΕΣΥΔΑΠ μαζί με τον ΣΚΑΪ, τη δασική υπηρεσία, τους δήμους Κορυδαλλού, Κερατσινίου, Αγίας Βαρβάρας, οικολογικές οργανώσεις, σχολεία και πολίτες είχαν υλοποιήσει το 2010, φυτεύοντας περισσότερα από 5.000 δενδρύλλια.

// Την… καθιερωμένη επίσκεψη κάθε νέας ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης στον Κορυδαλλό πραγματοποίησε ο νέος υφυπουργός Γιώργος Πεταλωτής. Ο υφυπουργός είχε συνεργασία με τον δήμαρχο, από τον οποίο ενημερώθηκε για το σχέδιο διαμόρφωσης της έκτασης των 10 στρεμμάτων που θα αποδοθούν στον Δήμο Κορυδαλλού μετά την κατεδάφιση των δύο από τις τρεις πτέρυγες των γυναικείων φυλακών. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης δεν παρέλειψε να… ξαναϋποσχεθεί την απομάκρυνση και των ανδρικών φυλακών από την πόλη, όπως γίνεται κάθε φορά εδώ και δεκαετίες. Μόνο που τώρα ήταν πιο συγκεκριμένος, αφού ως προϋπόθεση για την απομάκρυνση του συνόλου των φυλακών έθεσε την κατασκευή τεσσάρων νέων καταστημάτων κράτησης, ένα εκ των οποίων στην Αττική, στο πλαίσιο της σωφρονιστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

// Με ιδιαίτερη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση του προγράμματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2011, το οποίο υλοποιείται από τον Όμιλο UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων και σε συνεργασία με τον Όμιλο UNESCO Νέων Μόσχας UNITY, στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των κρατών Ελλάδας, Ουκρανίας, Μολδαβίας και Ρωσίας και του Διαλόγου των Πολιτισμών των Λαών. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μαθητές και έφηβοι ηλικίας 11-18 ετών από τις χώρες αυτές και από το τμήμα νέων του Ομίλου για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων.

// Τα κορίτσια της εθνικής πόλο που μας έκαναν για μια ακόμα φορά υπερήφανους αφού κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου που έγινε στη Σαγκάη, είναι στην πλειονότητά τους αθλήτριες του Ολυμπιακού και του Εθνικού, των δύο μεγάλων συλλόγων του Πειραιά. Ωστόσο η έλλειψη υποδομών τις υποχρεώνει να ψάχνουν επί ώρες να βρουν χώρους να προπονηθούν και να προετοιμαστούν. Την επισήμανση αυτή έκανε σε επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο ο δήμαρχος Πειραιά, ο οποίος τονίζει ότι η διάκριση αυτή είναι μια ευκαιρία για να κατασκευαστεί στον Πειραιά κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων που τόσο ανάγκη έχει η πόλη, αλλά και οι αθλητές και αθλήτριες που τόσες διακρίσεις χαρίζουν στη χώρα. Να σημειώσουμε ότι και ο Σπύρος Γιαννιώτης, που κατέκτησε το χρυσό και το ασημένιο μετάλλιο στα 10.000 μέτρα και τα 5.000 μέτρα ανοικτής θαλάσσης στους ίδιους αγώνες, μπορεί να κατάγεται από την Κέρκυρα, αλλά εδώ και πολλά χρόνια είναι κάτοικος Πειραιά και διατηρεί πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ στο Σκαφάκι. Μάλιστα όλη την προετοιμασία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας την έκανε στην Πειραϊκή και όσοι έκαναν τη βόλτα τους τον τελευταίο χρόνο στην Ακτή Θεμιστοκλέους και ήξεραν, τον έβλεπαν να κολυμπά επί ώρες κάθε μέρα! Από τη στήλη, από τον Πειραιά, από την Ελλάδα ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Σπύρο Γιαννιώτη και στα κορίτσια του πόλο για τη χαρά που μας έδωσαν τούτες τις εξαιρετικά δύσκολες ώρες που περνάμε. Πάντα τέτοια!


Σχολιάστε εδώ