Θετικές προοπτικές

Επιτέλους εδέησαν οι εταίροι μας της ΕΕ να πάρουν πολιτικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Αναμφίβολα οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας μας, διασφαλίζουν το τραπεζικό σύστημα και σε συνάρτηση με το αναπτυξιακό πακέτο που υιοθετήθηκε δημιουργούν θετικές προοπτικές. Άλλωστε η Ελλάδα καιρό τώρα διεκδικούσε χαμηλότερα επιτόκια, επιμήκυνση αποπληρωμής, δυνατότητα επαναγοράς χρέους και δυνατότητα επέμβασης του Ευρωπαϊκού Ταμείου στη δευτερογενή αγορά, ώστε να επαναγοράζει ομόλογα σε χαμηλές τιμές. Και όλα αυτά που διεκδικούσαμε γίνανε αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Τώρα διαθέτουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε την κρίση χρέους και την οικονομική ύφεση.
•Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζοζέφ Στίγκλιτς, μετά τις ευρωπαϊκές αποφάσεις διαθέτει «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος». Βέβαια τώρα η μπάλα βρίσκεται στο δικό μας γήπεδο κι από εμάς εξαρτάται το τελευταίο εκβάν. Οφείλουμε να υλοποιήσουμε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, να πραγματοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, να συμμαζέψουμε τις δημόσιες σπατάλες και να πετύχουμε τον στόχο για έλλειμμα 7,3% του ΑΕΠ το 2011. Φυσικά το βάρος πέφτει στους ώμους της κρατούσας κατάστασης, ωστόσο χρειάζεται και οι κοινωνικές δυνάμεις να βάλουν πλάτη για να βγούμε από το τέλμα.
•Δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει το δένδρο κι όχι το δάσος του ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης της χώρας μας. Ο κ. Σαμαράς ψειρίζει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, αναζητώντας άλλοθι για να στηρίξει το αίτημά του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Όμως αυτήν την ώρα οι εκλογές ισοδυναμούν με καταστροφή, αφού θα τινάξουν στον αέρα το οικονομικό κλίμα και την πολιτική σταθερότητα. Θα το πούμε καθαρά: Το ευρωπαϊκό σχέδιο μπορεί να σώσει τη χώρα ή να γίνει άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τη χώρα. Από εμάς εξαρτάται και στο «εμάς» ανήκει και η αξιωματική αντιπολίτευση. Ιδού η Ρόδος…
ΥΓ.: Τον Αύγουστο η στήλη πάει διακοπές. Υπό κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης θα επανέλθει τον Σεπτέμβριο.


Σχολιάστε εδώ