Σεισμικές δονήσεις στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου

Η υποβολή παραίτησης ήταν αποτέλεσμα της φοβερής πίεσης που ασκείται από τους πολίτες και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Κύπρου για παραίτηση του Προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, αλλά και της κυβέρνησής του. Κάθε βράδυ έξω από το Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιείται ογκώδης εκδήλωση από τους αγανακτισμένους πολίτες που ξεπερνά τις 10 χιλιάδες κόσμου και ζητά εντοπισμό των ενόχων την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη και πάνω από όλα την παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια και της κυβέρνησής του.

Οι πολιτικοί λόγοι

Η παραίτηση υποβλήθηκε την περασμένη Τρίτη και την Τετάρτη ο Πρόεδρος Χριστόφιας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον κ. Κυπριανού, του τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Όμως, ο κ. Κυπριανού επέμεινε, αφού δέχεται έντονη κριτική για τους χειρισμούς του στα θέματα με τη Συρία και το Ιράν.

Το «Παρόν» επιβεβαιώνεται πλήρως για όσα έγγραψε για τις σχέσεις του Προέδρου Χριστόφια με τους δικτάτορες της Λιβύης και της Συρίας, καθώς και με τον ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Ότι δηλαδή έστηνε δίκτυο συνεργασίας με εμπλοκή της Βενεζουέλας στα πετρέλαια της Κύπρου, καθώς και ότι η καταστροφή ή η πώληση των μεταλλικών κιβωτίων θανάτου που τίναξαν στον αέρα τη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Ζύγι και τον κεντρικό σταθμό παραγωγής ρεύματος της Κύπρου στο Βασιλικό δεν έγινε επειδή η Κύπρος δεν ήθελε να χαλάσει τις σχέσεις της με τη Συρία και το Ιράν.

Η θέση του Προέδρου

Την περασμένη Δευτέρα άρχισε ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής της Κύπρου έρευνα για την τραγωδία, στην οποία κλήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του. Η φράση την οποία χρησιμοποίησε ήταν όπως τον απαλλάξει ο Πρόεδρος Χριστόφιας των καθηκόντων του. Την ίδια στιγμή υπήρχαν κόμματα, όπως το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι, οι οποίοι ζητούσαν κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Βεβαίως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν έχει καμιά πρόθεση για υποβολή παραίτησης, διότι δεν θεωρεί τον εαυτό του ένοχο και ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τι συνέβαινε με τα μεταλλικά κιβώτια των εκρηκτικών υλών, που τίναξαν στον αέρα τη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και τον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Κύπρου στο Βασιλικό. Τονίζει δε ότι δεν θα δεχθεί να καταδικαστεί οποιοσδήποτε από λαϊκά δικαστήρια, προσθέτοντας ότι θα ολοκληρωθεί το ανακριτικό έργο και η απονομή της δικαιοσύνης θα γίνει από τους θεσμούς του κράτους.


Σχολιάστε εδώ