Σαμαράς: Γεμάτο σκοτεινά σημεία το «πακέτο σωτηρίας»!

Παράλληλα θεωρούν ότι η νέα δανειακή σύμβαση θα φέρει νέα μέτρα και δεν πείθονται από τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, επικαλούμενοι το γεγονός ότι έχει διαψευσθεί κατʼ επανάληψιν στο παρελθόν.

Στη δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε τη συμφωνία των Βρυξελλών «ομολογία αποτυχίας» της πολιτικής που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα, με συνέπεια να απαιτούνται καινούργια μέτρα, καινούργια δάνεια, ενώ παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες –ενδεχομένως και στο 2019– η έξοδος της χώρας στις αγορές.

Παράγοντες της ΝΔ εξέφραζαν τις ανησυχίες τους για τις συνέπειες αφενός στην περίπτωση κατά την οποία η χώρα περιέλθει σε καθεστώς κάποιας μορφής χρεοκοπίας και αφετέρου στο ενδεχόμενο αποτυχίας και της συγκεκριμένης πολιτικής. Χαρακτηρίζουν θετικό το γεγονός ότι διασφαλίζεται η ρευστότητα των τραπεζών, υπογραμμίζουν ωστόσο ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι η διασφάλιση της πραγματικής οικονομίας. Υπό την έννοια ότι θα πρέπει οι τράπεζες να γίνουν πιο ευέλικτες στη χορήγηση των δανείων, ώστε να τονωθεί η αγορά, να υπάρξει ανάκαμψη και ανάπτυξη. Διαφορετικά, «θα δίνουμε παράταση ζωής σε μια οικονομία που αργοπεθαίνει», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Σαμαράς, επιμένοντας στην πάγια τακτική του να αναδεικνύει ως μείζον ζήτημα την ανάπτυξη. Στη βάση ότι η χώρα δεν πρόκειται να βγει από το τούνελ όσο η οικονομία βουλιάζει στην ύφεση.

Στο πλαίσιο αυτό βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυαν «πυρά» κατά της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού για το ότι από το τελικό κείμενο της συμφωνίας απαλείφθηκε το σημείο που αναφερόταν σε ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για την ανάπτυξη. «Σκοτεινό σημείο» εξάλλου θεωρούν στη Λ. Συγγρού την αναφορά στο κείμενο σε «εμπράγματες εγγυήσεις» που φέρεται να παρείχε η ελληνική πλευρά προκειμένου ορισμένα κράτη της Ευρωζώνης (π.χ. Φινλανδία, Σουηδία) να συναινέσουν στο τελικό σχέδιο. Δεν υπάρχει επʼ αυτού καμιά εξειδίκευση, ενώ και η κυβέρνηση απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε διευκρίνιση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά η Φινλανδία ζήτησε ως «εγγύηση» δημόσια περιουσία στην Ελλάδα ή μετοχές του νεοσύστατου Ταμείου που θα διαχειριστεί την κρατική περιουσία και τις αποκρατικοποιήσεις.

Πρόθεση του κ. Σαμαρά είναι το επόμενο διάστημα να εντείνει τις πιέσεις προς την πλευρά του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών ώστε να υποχρεωθούν να δώσουν διευκρινίσεις και εξηγήσεις. Η αρχή μάλιστα θα γίνει την προσεχή Τετάρτη, οπότε ο Γ. Παπανδρέου θα ενημερώσει το Κοινοβούλιο για τις αποφάσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Στην ίδια συζήτηση ο κ. Σαμαράς θα επαναλάβει ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση αν δεν αλλάξει ο προσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Θα καλέσει μάλιστα τον κ. Παπανδρέου να δεσμευτεί ενώπιον της Βουλής ότι δεν προτίθεται να λάβει πρόσθετα μέτρα, πέραν αυτών που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο. Όχι διότι στη ΝΔ πιστεύουν ότι θα δυσκολευτεί να το πράξει ο πρωθυπουργός, αλλά επειδή είναι βέβαιοι ότι στην πορεία θα διαψευσθεί και θα εκτεθεί εκ νέου στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας.


Σχολιάστε εδώ