ΡΕΠΠΑΣ: Αν μιλούσα…
Ένας άτυπος πόλεμος μεταξύ δύο υπουργείων έχει ξεσπάει, με τον Αρκά Δημήτρη Ρέππα να κρατάει την ψυχραιμία του, να χαμογελά και να δηλώνει με χιούμορ ότι η αδικία τον τρέφει!
Όσοι όμως γνωρίζουν τον υπουργό Εσωτερικών καταλαβαίνουν ότι μʼ αυτά που ακούει από το υπουργείο Υποδομών μπορεί να γελάει δημόσια, αλλά μέσα του «βράζει», βλέποντας τον Ραγκούση να λέει ότι δεν συνεδρίασε ποτέ κανένα κυβερνητικό όργανο και καμία πολιτική απόφαση δεν ελήφθη που θα τον δέσμευε να ακολουθήσει την πολιτική του προκατόχου του με τα πληθυσμιακά κριτήρια για την έκδοση αδειών ταξί και το Προεδρικό Διάταγμα που δεν πρόλαβε, λόγω ανασχηματισμού, να φτάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για γνωμοδότηση, για το αν είναι συνταγματικό ή όχι.
Συνομιλώντας με συνεργάτες του, τονίζει ότι στην πολιτική δεν παίζουν ρόλο τα πρόσωπα, πολύ περισσότερο όταν εκείνο που προέχει είναι η χώρα και το ΠΑΣΟΚ και απαντά στα περί κυβερνητικού οργάνου: «Τότε την τούμπα που έκανε ο Ραγκούσης στη δική μου πολιτική γιατί δεν την πέρασε πρώτα από τα κυβερνητικά όργανα;», ως δε προς τα περί μη συνταγματικότητας του ΠΔ, λέει: «Ας το πάει στο ΣτΕ για να αποφασίσει το ίδιο αν είναι συνταγματικό ή όχι και μετά να κρίνει τι θα γίνει. Όχι να προκαλεί τέτοια ταλαιπωρία στους πολίτες αλλά και στη χώρα που πλήττεται θανάσιμα αυτήν την ώρα».
Στο ίδιο κλίμα και οι άμεσοι συνεργάτες του, αναρωτιούνται γιατί ο Ραγκούσης πολιτεύεται με τρόπο που αδικεί τον εαυτό του: «Όταν ο Ραγκούσης τονίζει ότι σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου το ΠΔ θα εκπέσει στο ΣτΕ, ξεχνά ότι ο ίδιος νομικός σύμβουλος έφτιαξε και συνέταξε το ΠΔ που τώρα αρνείται τη νομιμότητά του. Πώς είναι δυνατόν από τη μια ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου να έχει συντάξει το ΠΔ που ρυθμίζει την απελευθέρωση του επαγγέλματος και να είναι σίγουρος πριν από τον ανασχηματισμό ότι δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα από το συνταγματικό δικαστήριο και τώρα να υποστηρίζει τα ακριβώς αντίθετα; Είναι δυνατόν;»
Στο γραφείο του Ρέππα δεν ξέρουν τι να πιστέψουν. Πού είναι η αλήθεια και πού η πολιτική. Αναρωτιούνται ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του Ραγκούση σε σχέση με τις μελλοντικές του κινήσεις.
Όταν δε άκουσαν ότι οι 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ζήτησαν να συγκληθεί ο ΚΤΕ Μεταφορών, με επιστολή του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Β. Έξαρχου, υποκινούνται από τον Βενιζέλο, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, τότε δεν άντεξαν και έκαναν το εξής σχόλιο: «Βλέπει φαντάσματα…»
Ο Ρέππας παρʼ όλα αυτά αρνείται να μιλήσει δημόσια. Αν μιλούσε, θα έπρεπε κάποιος να παραιτηθεί από την κυβέρνηση, γιατί ο Αρκάς πολιτικός είναι χρόνια στο «κουρμπέτι» και ξέρει πού είναι σωστός και πού λάθος.
Διαθέτει μεγάλη εμπειρία διαχείρισης κρίσεων και ποτέ δεν λειτουργεί υπό καθεστώς πίεσης και εν θερμώ. Ωστόσο αυτό που ξέρει πολύ καλά είναι ότι πρέπει να περιμένει.
Αν μιλούσε, θα προκαλούνταν μεγαλύτερη κρίση, γιατί γνωρίζει πολύ καλά τι είχε προηγηθεί. Τις συζητήσεις που είχαν γίνει με τον πρωθυπουργό, την «τρόικα» και τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τον τρόπο που θα απελευθερωνόταν το επάγγελμα των ταξιτζήδων χωρίς αντιδράσεις. Ξέρει πολλά που δεν είναι γνωστά μέχρι σήμερα ώστε να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα για την κρίση και την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο. Τα γνωρίζει όμως και ο Παπανδρέου, ο οποίος καθημερινά συνομιλεί μαζί του, ακόμη και τις δύο ημέρες που έλειπε στις Βρυξέλλες, αγωνιώντας για την εξέλιξη της απεργίας των ταξιτζήδων.
Ο πρωθυπουργός είναι ενοχλημένος από τη στάση του Γιάννη Ραγκούση και αναρωτιέται κι αυτός για τους λόγους που ο υπουργός Μεταφορών επέλεξε τη σύγκρουση. Την αγωνία του εκφράζει και σε άλλους υπουργούς, όπως και στον γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος του είπε ότι θα πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση και να κλείσει το μέτωπο της σύγκρουσης υπουργείου και ιδιοκτητών ταξί με τον λιγότερο επώδυνο τρόπο.
Η τακτική του Ραγκούση οδήγησε πολλούς υπουργούς και βουλευτές να διατυπώσουν ανοικτά τη συμπάθειά τους στον Ρέππα, όπως έκαναν οι βουλευτές που πήραν τον λόγο στη Βουλή και μίλησαν για τη σύγκρουση Ραγκούση – Λυμπερόπουλου, όπως η Μαρία Σκραφνάκη, ο Β. Κεγκέρογλου και οι 21 βουλευτές που υπέγραψαν την επιστολή για σύγκληση του ΚΤΕ και έμμεσα τάχθηκαν υπέρ των λύσεων του Ρέππα και κατά των επιλογών του υπουργού Υποδομών.
Ο Ρέππας βρήκε συμπαραστάτες, καθώς πολλοί είναι αυτοί που του τηλεφωνούν καθημερινά, ζητώντας του να λύσει τη σιωπή του και να μιλήσει, εκτιμώντας ότι έτσι αναγκαστικά θα δοθεί η λύση που πρέπει και θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των ταξιτζήδων, από τις οποίες η χώρα έχει πάθει μεγάλη ζημιά. Ο ίδιος όμως τους λέει ότι «ο κάθε υπουργός είναι αρμόδιος και υπεύθυνος στο υπουργείο του. Εγώ τώρα ασχολούμαι με άλλα θέματα. Ας τα λύσουν αυτοί που πρέπει…»