Παίρνουν δύο σκάνερ για έλεγχο των λαθραίων που μπαίνουν από Πάτρα και Ηγουμενίτσα

Σε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών που κατέθεσε, με βάση το δημοσίευμά μας, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άγγελος Κολοκοτρώνης, στο οποίο επισημαίναμε την απώλεια εσόδων λόγω της έλλειψης σκάνερ στα Τελωνεία Πειραιά, Πάτρας και Ηγουμενίτσας, ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς (ο οποίος αναδομήθηκε με τον ανασχηματισμό) σε απάντησή του παραδέχεται ότι τα Τελωνεία Πάτρας και Ηγουμενίτσας δεν διαθέτουν σκάνερ και μόνο το Ε΄ Τελωνείο Πειραιά έχει δύο αυτοκινούμενα, ένα για έλεγχο εμπορευματοκιβωτίων και ένα για δέματα. Και τώρα, αφού έχουν χαθεί εκατοντάδες εκατομμύρια για να μην πούμε δισεκατομμύρια ευρώ, αποφάσισαν να προμηθευτούν δύο σκάνερ για τα Τελωνεία Πάτρας και Ηγουμενίτσας, επιβεβαιώνονται πλήρως το δημοσίευμά μας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουσελάς σημείωνε στην απάντησή του ότι «ευρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διαγωνισμός για την προμήθεια δύο ακόμη X-RAY συστημάτων εντοπισμού καπνικών και άλλων προϊόντων, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία επειδή είναι αυτοκινούμενα, είναι δυνατόν να μετακινούνται και στα Τελωνεία Πάτρας και Ηγουμενίτσας, όταν αυτό προκύπτει από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό». Μισοδουλειές δηλαδή, αφού από την Πάτρα και την Ηγουμενίτσα διακινούνται τα περισσότερα κοντέινερ από την Ευρώπη αλλά και μέσω Τουρκίας. Εν πάση περιπτώσει από το τίποτα καλή και η Παναγιώταινα, που λέει και η παροιμία…

Αν και από την απάντηση του υφυπουργού τίποτε το βέβαιο δεν προκύπτει, αφού αυτό που λέει είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός, δηλαδή ίσως και να μην έχει προκηρυχθεί ακόμη, απλώς μια διαβεβαίωση δίνει, και άγνωστο είναι πότε θα φτάσουν στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα τα δύο σκάνερ. Και ως τότε η είσοδος λαθραίων ειδών αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ίσως και δισ. θα συνεχίζεται. Απορίες όμως μπαίνουν, γιατί αυτοκινούμενα σκάνερ και όχι σταθερά, να υπάρχει τουλάχιστον ένα σε κάθε τελωνείο; Όταν θα λείπουν σε κάποια αποστολή, τα κοντέινερ θα περνούν χωρίς έλεγχο. Έτσι δεν είναι, κύριε Βενιζέλο; Κι εσύ Παντελή Οικονόμου, ως ο πιο αρμόδιος;

Να σημειωθεί ότι οι απώλειες από τη φοροδιαφυγή που γινόταν εξαιτίας της μη ύπαρξης σκάνερ στα Τελωνεία Πάτρας και Ηγουμενίτσας επισημαίνονται σε εμπιστευτική έκθεση τού επί κυβέρνησης ΝΔ Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Πασχάλη Μπουχώρη.

Στο δημοσίευμα του «Π» σημειώναμε:

«Τεράστια είναι η φοροδιαφυγή με τα εμπορεύματα που εισάγονται λαθραία στην Ελλάδα από τα τρία κεντρικά λιμάνια, Πάτρας, Ηγουμενίτσας και Πειραιά που είναι οι κύριες πύλες εισόδου της χώρας μας από Ευρώπη και τρίτες χώρες.

Οι τελωνειακές αρχές δεν είναι σε θέση πάντα να γνωρίζουν το ακριβές περιεχόμενο του φορτίου των νταλικών και των κοντέινερ λόγω έλλειψης κατάλληλων τεχνικών μέσων (σκάνερ) όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι ιταλικές τελωνειακές αρχές στα εκεί λιμάνια και που τους παρέχουν τη δυνατότητα να ”σκανάρουν” όλο το περιεχόμενο της νταλίκας και να εντοπίζουν έτσι τα λαθραία εμπορεύματα. Τα υπάρχοντα αντίστοιχα μέσα στα ελληνικά λιμάνια είναι ανεπαρκή και δεν μπορούν να απεικονίσουν όλο το περιεχόμενο μιας νταλίκας».


Σχολιάστε εδώ