Πήγαν για μαλλί και…

Οι βουλευτές έδωσαν την απάντησή τους στο κουκούλωμα και στην απόπειρα να φορτωθεί το δικομματικό σκάνδαλο σε δύο μόνο πρόσωπα, βγάζοντας λάδι τους υπόλοιπους. Το φιάσκο επιβεβαιώθηκε όταν κατά τη μυστική ψηφοφορία τουλάχιστον 18 βουλευτές της συμπολίτευσης στην πρώτη περίπτωση και 13 στη δεύτερη βρέθηκαν εκτός κομματικής γραμμής και απέρριψαν τη σχετική πρόταση των 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που, σε περίπτωση θετικής εισήγησης των δικαστικών, θα οδηγούσε σε σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους δύο βουλευτές. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, εφόσον η πρόταση για την αξιολόγηση της κατηγορίας απορριφθεί, θα πρέπει να επανέλθει εντός δεκαπενθημέρου με το αίτημα της σύστασης προανακριτικής επιτροπής, χωρίς ερώτημα, που περιλαμβάνεται επίσης στην πρόταση. Ο Κανονισμός ορίζει τη δυνατότητα, αν όχι την υποχρέωση, και αν θέλει το ΠΑΣΟΚ θα την επαναφέρει. Σιγά, τώρα που κάηκε στον χυλό, να μη θέλει… Αν όμως δεν την επαναφέρει, είναι πολλαπλά εκτεθειμένο…

• Η παραπομπή στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο των δικαστικών απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία 151 ψήφων. Η κυβερνητική πλειοψηφία των 154 βουλευτών βρήκε ωστόσο στην κάλπη 141 ναι για τον Γιώργο Αλογοσκούφη (7 όχι, 6 παρών, 13 λευκά, 11 άκυρα) και 136 ναι για τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη (8 όχι, 10 παρών, 13 λευκά, 11 άκυρα). Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ είχαν αποχωρήσει από την ψηφοφορία, το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Αριστερά και η Ντόρα ψήφισαν λευκό και ο ΣΥΡΙΖΑ άκυρο γράφοντας στο ψηφοδέλτιο «όχι στο κουκούλωμα». Απουσίαζαν τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, από τους οποίους οι δύο, η Βάσω Παπανδρέου και ο Φραγκίσκος Παρασύρης, αδικαιολόγητα, ενώ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος νοσηλευόταν ύστερα από επέμβαση και η Ροδούλα Ζήση βρισκόταν στο εξωτερικό. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 178 βουλευτές. Το συμπέρασμα πάντως των συζητήσεων στα ΠΑΣΟΚικά πηγαδάκια αμέσως μετά την ψηφοφορία ήταν σαφές. Το μήνυμα ελήφθη. Για το ΠΑΣΟΚ πολιτικά το θέμα έκλεισε…

• Παρουσία δέκα με δεκαπέντε βουλευτών συζητούσαν στη Βουλή για την εμπλοκή των δύο πρώην υπουργών της ΝΔ. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν προσέλθει, η συζήτηση τράβηξε και η ψηφοφορία έγινε 2,5 ώρες αργότερα από την αρχικά προκαθορισμένη ώρα. Με τα χίλια ζόρια έτρεχαν να μαζέψουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα . Η κυβέρνηση ξέθαψε την υπόθεση της Ζήμενς, προφασιζόμενη την κάθαρση, για να αλλάξει την ατζέντα και για να πείσει ότι προχωρά την έρευνα σε βάθος. Περιόρισε όμως το σκάνδαλο που, σύμφωνα με την πρόταση 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έχρηζε περαιτέρω διερεύνησης από προανακριτική επιτροπή, σε δύο πρώην υπουργούς της ΝΔ, εκ των οποίων ο ένας πήγε με την Ντόρα και ο άλλος βρίσκεται εκτός πολιτικής. Υπολόγισαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο και εν προκειμένω τη συμπεριφορά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που δεν τσίμπησε στην ολοφάνερη κοροϊδία. Έπρεπε να προσέξουν περισσότερο.

• Υπήρξε συναλλαγή και κουκούλωμα, είπε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης κατά την τοποθέτησή του. «Δεν θα ήμουν σε αυτήν τη θέση αν παρέμενα στη ΝΔ». Αυτό ξαναπέστο… Ο συμψηφισμός είναι ολοφάνερος. Κατά τα άλλα η ΝΔ μιλά για πράσινο σκάνδαλο και με τη σφραγίδα πλέον των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Το δε ΠΑΣΟΚ επικαλείται τις δημοκρατικές διαδικασίες, τονίζοντας ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις, επί των προσώπων, οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση και δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία.

• Τι πειθαρχία; Εδώ μιλάμε για το μπάχαλο, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν προλαβαίνει να μετράει αντάρτικα. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν ελέγχεται και το πράγμα δεν μαζεύεται. Οι βουλευτές δρουν κατά βούληση και διαπιστώνεται αδυναμία να ελεγχθούν. Παρ’ όλα αυτά… τσακίστηκαν ύστερα από μία βδομάδα να συγκαλέσουν διευρυμένο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Μεταφορών για την απελευθέρωση των ταξί που ζήτησαν 22 βουλευτές του κόμματος σε εντονότατους τόνους! Έστω και καθυστερημένα, ο Γιάννης Ραγκούσης δεν θα γλιτώσει τον εξάψαλμο την ερχόμενη Τρίτη. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος άρχισε ήδη να καλοπιάνει τους βουλευτές, δηλώνοντας πως είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η εμπειρία που υπάρχει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου, ως γνωστόν, ισχύουν πληθυσμιακά κριτήρια, κάτι που ζητούν και οι βουλευτές αλλά δεν θέλει ούτε να το ακούσει ο υπουργός. Αντάρτικο και από τον γραμματέα;

• Τρεισήμισι εκατομμύρια ευρώ από δημόσιους πόρους σε μια περίοδο που τα οικονομικά της χώρας βρίσκονται στη γνωστή τραγική κατάσταση δίνονται για κατάρτιση υψηλής εξειδίκευσης στις δραματουργικές σπουδές 365 ανέργων νέων από τρεις περιφέρειες της χώρας! Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Ζ΄ αντιπρόεδρος Τάσος Κουράκης, αναφέροντας ότι στον Νομό Αττικής δίνονται 1.382.400 ευρώ, στον Νομό Θεσσαλονίκης 1.132.800 ευρώ και στον Νομό Ροδόπης –όπου σε ολόκληρη τη Θράκη δεν υπάρχει ούτε μία από τις 29 αναγνωρισμένες ιδιωτικές δραματικές σχολές– το υπόλοιπο ένα εκατομμύριο και για την ακρίβεια 998.900 ευρώ!

Περίεργη η στόχευση, παρατηρεί ο βουλευτής, της κατάρτισης ανέργων νέων σε έναν κλάδο όπως η υποκριτική τέχνη που, σύμφωνα με στοιχεία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, η επίσημη ανεργία του κυμαίνεται ανάμεσα στο 85-90%, κάτι που σε απόλυτο αριθμό μεταφράζεται σε περίπου 3.500 άνεργους ηθοποιούς. Δηλαδή δημιουργούνται ουσιαστικά 365 ακόμα νέοι ηθοποιοί χωρίς κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και το πρόγραμμα, αντί να βελτιώσει, θα χειροτερέψει την εργασιακή κατάσταση των ηθοποιών.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος φορέας θα αναλάβει την κατάρτιση στον Νομό Ροδόπης. Ίσως να είναι σε θέση να απαντήσει ο κ. Πεταλωτής…


Σχολιάστε εδώ