Ο Παπανδρέου κρατάει ακόμα στη θέση του τον Ραγκούση…

Πέταξε στο καλάθι των αχρήστων, όπως είπε στους ταξιτζήδες, το Προεδρικό Διάταγμα που είχε ετοιμάσει ο προκάτοχός του Δημήτρης Ρέππας, με τις ρυθμίσεις στις οποίες είχε συμφωνήσει η Ομοσπονδία τους, δηλώνοντας ότι όποιος θέλει άδεια ταξί, να καταθέσει μια αίτηση για να την πάρει, στέλνοντας στα κάγκελα τους ταξιτζήδες, με τη χώρα και τον τουρισμό να είναι τα μεγάλα θύματα για το καπρίτσιο του κ. Ραγκούση, που, όχι άδικα, χαρακτηρίζεται ως ο «μοιραίος άνθρωπος» για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση. Και όπως αποδείχθηκε, δεν είχε ενημερώσει ΚΑΝΕΝΑΝ για τη διαφωνία του με τη ρύθμιση Ρέππα, ούτε έβαλε το θέμα στην Κυβερνητική Επιτροπή, ούτε εξέθεσε τις αντιρρήσεις του στο γραφείο του πρωθυπουργού. Αποφάσισε και διέταξε ο μέχρι πρότινος «αντʼ αυτού». Δεν υπάρχει προηγούμενο υπουργού που να καταργεί απόφαση του προκατόχου του της ίδιας κυβέρνησης… Κι όμως το ζήσαμε κι αυτό, με την Ελλάδα να διασύρεται σʼ όλο τον κόσμο, προς μεγάλη χαρά των ανταγωνιστών μας στον προνομιακό για μας χώρο, τον τουρισμό, που τρίβουν τα χέρια τους. γιατί πολλοί τουρίστες θα κατευθυνθούν του χρόνου και τα επόμενα χρόνια στις χώρες τους…

Από τη στιγμή που έβαλε το… μπουρλότο ο κ. Ραγκούσης κρύφτηκε. Δεν βγήκε καν να υπερασπιστεί την απόφασή του, να εξηγήσει γιατί ανέτρεψε τη συμφωνία Ρέππα, και το σπουδαιότερο, γιατί τώρα, μεσοκαλόκαιρο, που όλη η χώρα, όλες οι περιοχές, τα νησιά, κάθε γωνιά, περιμένουν πώς και πώς τους τουρίστες για να δουλέψουν και να καλύψουν ξενοδοχεία και μαγαζιά τις υποχρεώσεις τους, να βγάλουν οι εργαζόμενοι μεροκάματο και να πάρουν μια ανάσα και να κερδίσουν κάποια παράταση ζωής, τα τίναξε όλα στον αέρα.

Δεν είναι τυχαία η απουσία του από τα κανάλια. Πρόκειται για έναν φοβισμένο τύπο, όπως λένε εκείνοι που τον γνωρίζουν, που δεν πάει πουθενά αν δεν νιώθει ότι βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον. Και… ελεγχόμενο. Τότε μόνο βγαίνει στα κανάλια.

Δεν μπορεί ένας υπουργός να φέρνει τη χώρα άνω κάτω και να δίνουμε επιχειρήματα στους «τροϊκανούς» ότι ούτε αυτό το θέμα δεν μπορούμε να λύσουμε και να μην επεμβαίνει αμέσως ο πρωθυπουργός, πολύ περισσότερο αν αληθεύει ότι είχε παντελή άγνοια για τις διαθέσεις του Ραγκούση. Αν το πρωί της περασμένης Δευτέρας είχε παρέμβει, αποπέμποντας αμέσως τον υπουργό, και καλούσε σε διάλογο τους ταξιτζήδες, θα είχαν σταματήσει οι αποκλεισμοί των αεροδρομίων και των λιμανιών, η χώρα θα είχε γλιτώσει την τεράστια ζημιά από τον διασυρμό που έχει υποστεί και θα μας κοστίσει και στα επόμενα χρόνια, γιατί η Ελλάδα όλο και περισσότερο γίνεται προορισμός προς αποφυγή. Δυστυχώς όμως ο πρωθυπουργός ήταν ΑΠΩΝ. Λάθος… Το θέμα δεν ήταν αν παίζουν οι ταξιτζήδες κομματικά παιχνίδια, αν τους έχει βάλει η ΝΔ. Αυτό που προείχε και προέχει και τώρα, μια και η αναστάτωση συνεχίζεται, είναι η ανακωχή. Να αποτραπούν οι ζημιές. Να σταματήσει η ταλαιπωρία των τουριστών γιατί δεν θα ξαναπατήσουν το πόδι τους στην Ελλάδα.

Αυτό, κύριε πρωθυπουργέ, θα έκανε ο πατέρας σας, ο Ανδρέας. Και αν είχατε παρέμβει και επαναφέρατε στην… τάξη τον υπουργό σας, θα είχατε κερδίσει όλο τον κόσμο. Κι όλες τις τάξεις που ζουν από τον τουρισμό. Και είναι χιλιάδες σπίτια.

Εκβιάζει με παραίτηση ο Ραγκούσης;

Μια εξήγηση που κυκλοφορεί μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, για τους λόγους που δεν έχει ζητήσει ακόμα ο πρωθυπουργός την παραίτηση του υπουργού Υποδομών, είναι ότι ο Ραγκούσης «εκβιάζει» απειλώντας με παραίτηση, και αυτό δεν το θέλει ο Παπανδρέου σʼ αυτήν την κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες, γιατί ενδεχομένως να προκαλούσε αστάθεια και εξελίξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, με το δεδομένο ότι η πλειοψηφία έχει φθάσει στα όρια.

Αυτή η εξήγηση δεν φαίνεται να υιοθετείται από πολλούς βουλευτές και υπουργούς, αντίθετα υποστηρίζουν ότι με την αποπομπή του υπουργού Υποδομών θα αποκαθίστατο η ηρεμία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι βουλευτές είναι απέναντι στον Ραγκούση. Του είχαν πολλά μαζεμένα. Και τώρα ήρθε κι αυτό να ξεχειλίσει το ποτήρι. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα υπήρχε τόσο αφελής υπουργός που θα δημιουργούσε αυτήν την πρωτοφανή αναταραχή. Εκτός κι αν είχε τους λόγους του… Γιατί πολλές είναι οι ερμηνείες που ακούγονται και συζητούνται στα πηγαδάκια στο εντευκτήριο της Βουλής και στο Περιστύλιο. Που ενισχύονται από το γεγονός ότι ο υπουργός Υποδομών γνώριζε ότι βουλευτές του κόμματός του είναι αντίθετοι στη χωρίς προϋποθέσεις απελευθέρωση των ταξί. Στις 6 Ιουλίου, συγκεκριμένα, είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές Δημήτρης Βαρβαρίγος (Ζακύνθου), Βασίλης Κεγκέρογλου, πρώην υφυπουργός Εργασίας (Ηρακλείου), και Σπύρος Μοσχόπουλος (Κεφαλληνίας – Ιθάκης), στην οποία εξέφραζαν τη διαφωνία τους για την αλλαγή πολιτικής, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις του Ραγκούση δημιούργησαν σύγχυση και ανέκυψαν εύλογα ερωτήματα, καλώντας τον υπουργό να απαντήσει:

«Ποιοι είναι οι λόγοι της ξαφνικής αλλαγής πολιτικής για την απελευθέρωση των ταξί και αν προτίθεται να προχωρήσει σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για τη λύση του προβλήματος».

Επερώτηση εξάλλου είχαν καταθέσει η Τόνια Αντωνίου και ο Νίκος Σαλαγιάννης.

Δεν μπορεί επομένως να ισχυριστεί ο Ραγκούσης ότι δεν ήξερε τις διαφωνίες που υπήρχαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, κι όμως δεν ένιωσε την ανάγκη να τους εξηγήσει τις αντιρρήσεις του για το ΠΔ του Ρέππα και νʼ ακούσει τις απόψεις τους και να αποφασίσει μετά. Σου λέει, λόχος είναι η ΚΟ, θα κάνει αυτό που θέλω. Και δεν είναι η πρώτη φορά που υπουργός δεν υπολογίζει τους βουλευτές. Όμως υπάρχουν και όρια…

Κόκκινο πανί
για τους βουλευτές

Μετά τον ξεσηκωμό των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που δημόσια από τα κανάλια κατήγγειλαν τους χειρισμούς του Ραγκούση και 21 βουλευτές έφτασαν στο σημείο να απαιτήσουν εγγράφως και τελεσιγραφικά να πάει ο Ραγκούσης στη Βουλή να τους ενημερώσει και να του τα ψάλουν (και τελικά θα πάει την Τρίτη στον ΚΤΕ, μετά από παρέμβαση του Γραμματέα της ΚΟ Βασ. Έξαρχου και στην περίπτωση που αρνούνταν, 50 βουλευτές θα υπέγραφαν νέο αίτημα που πλέον δεν θα μπορούσε να αγνοήσει ο υπουργός), στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια της παραμονής του στην κυβέρνηση. Και για τον πρωθυπουργό γίνεται μονόδρομος η αποπομπή του. Εκτός κι αν τον προλάβει ο «κηπουρός» του και δηλώσει ότι παραιτείται και θα πάει να βρει άλλη δουλειά να κάνει… Ενδεχομένως να πιστεύει ότι έτσι θα μπορεί να κινείται πιο ανεξάρτητα και χωρίς τους περιορισμούς του αξιώματος, για να προωθήσει τις φιλοδοξίες του για… αρχηγός. Κομμάτι δύσκολο, αφού δεν έχει και συμπάθεια στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, διότι ως υπερυπουργός είχε μόνιμα τις πόρτες του κλειστές και δεν σήκωνε ούτε το τηλέφωνο. Που ήταν όμως ανοικτό στους κολλητούς του δημοσιογράφους.

Πού το πάει

Έντονες είναι οι εκτιμήσεις ότι ο Ραγκούσης σπρώχνει τα πράγματα προς έξοδο. Δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι από κει που ήταν στο ρετιρέ, και ο «κολλητός» του Παπανδρέου, που πέρασε απʼ όλα τα πόστα, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, συντονιστής, πρώτος τη τάξει υπουργός, πήγαινε και για αντιπρόεδρος, μέχρι και διάδοχο τον έχρισε κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός, βρέθηκε ξαφνικά μέσα σε μια νύχτα στο ισόγειο… Γνωρίζοντας το πώς λειτουργεί ο Γιώργος, είναι σίγουρος ότι ο επόμενος σταθμός γιʼ αυτόν θα είναι να βρεθεί εκτός κυβέρνησης…

Ήδη τα μηνύματα μετά τον υποβιβασμό του συνεχίζονται. Σε κλειστή σύσκεψη που έγινε πριν από την έκρηξη της Δευτέρας με τον πρωθυπουργό για τον καθορισμό της στρατηγικής, ο Ραγκούσης δεν είχε κληθεί! Και το επόμενο μήνυμα θα προέλθει από το αν ο κ. Παπανδρέου θα πάει φέτος στην Πάρο για… κανό και για να παραστεί στην Εκατονταπυλιανή τη μέρα της Παναγίας. Οι πληροφορίες είναι άσχημες για τον Γιάννη. Ο (παραμένων ακόμη) υπουργός Μεταφορών αντιλαμβάνεται –έχει άλλωστε μεγάλη πείρα του πώς λειτουργεί το ΠΑΣΟΚ από την ανάμειξή του από νεαρή ηλικία στη νεολαία και κάποια στιγμή ήταν και στην αυλή του Γεννηματά– ότι το πόστο που έχει σήμερα δεν βοηθά, δεν έχει τις αβάντες για να προωθηθεί κάποιος ως δελφίνος. Από το πρώτο τη τάξει υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήλεγχε πολλούς και πολλά, ενώ το Υποδομών είναι ένατο στη σειρά…

Τον θεώρησε αποτυχημένο

Στον ανασχηματισμό όλα τα φώτα έπεσαν επάνω στην αναβάθμιση του Βενιζέλου, ο οποίος ξαφνικά τα πήρε όλα. Και όλοι οι φιλοδοξούντες να πάρουν τη σκυτάλη βρέθηκαν εκτός…

Όμως η δεύτερη σημαντική κίνηση του Παπανδρέου ήταν η ριζική ανατροπή στο πόστο που κατείχε ο Ραγκούσης, ο οποίος στον πρώτο ανασχηματισμό είχε ανέβει κατακόρυφα στη θέση του «αντʼ αυτού» και πολλοί είχαν πει τότε ότι ο Γιώργος τον έχρισε διάδοχο.

Ο Ραγκούσης είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Δεν μιλούσε με τους δημάρχους, ζητούσαν ραντεβού να του πουν για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν με τον «Καλλικράτη» και δεν τους απαντούσε! Με την ΑΔΕΔΥ είχε κοπεί κάθε επαφή. Και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση δεν περπατούσε καθόλου. Μύθος ήταν τα περί βημάτων που δήθεν έγιναν. Στο συνέδριο του «Economist» που πρόσφατα έγινε στην Αθήνα και θέμα είχε την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση σε σχέση με την επιχειρηματικότητα, ο Ραγκούσης τʼ άκουσε για τα καλά. Με στοιχεία αποκαλύφθηκε ότι από τους στόχους που είχε ανακοινώσει, μόλις το 3% είχε υλοποιηθεί… Εκεί για πρώτη φορά έγινε γνωστός ο κ. Τζωρτζάκης, όπου ανέβηκαν οι μετοχές του και χρίστηκε υφυπουργός για τον τομέα αυτόν.

Οι επιλογές για το Εσωτερικών έγιναν με σαφή κριτήρια:

α) Ο Καστανίδης φέρνει νομοσχέδιο στο τέλος Αυγούστου για διορθώσεις στον «Καλλικράτη» μετά τη διαπίστωση ότι το νομοθέτημα του Ραγκούση ήταν στο πόδι και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα λειτουργίας. Και όλοι οι δήμαρχοι κοντεύουν να πάνε στο τρελάδικο. Κι αυτό μέσα σε λίγους μήνες από την έναρξη της εφαρμογής του.

β) Ο Ρέππας, για να αποκαταστήσει τον διάλογο και τις επαφές με την ΑΔΕΔΥ, γιατί, ως γνωστόν, έχει το προνόμιο της διαλλακτικότητας και, το κυριότερο, συζητάει.

γ) Ο Κουκουλόπουλος, λόγω των καλών σχέσεών του, ως πρώην δήμαρχος και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, με όλα τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και ξέρουν οι δήμαρχοι ότι είναι πλέον ανοιχτή η πόρτα του στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Χαρακτηριστική του καθεστώτος που είχε δημιουργήσει ο Ραγκούσης είναι η παρακάτω αναφορά στο δελτίο Τύπου της ΚΕΔΚΕ, που εκδόθηκε την Πέμπτη: «Το υπουργείο Εσωτερικών “ξανάνοιξε τις πόρτες” του στην τοπική αυτοδιοίκηση και εγκαινιάστηκε ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των δύο μερών, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Χ. Καστανίδη και τον υφυπουργό Π. Κουκουλόπουλο. Το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ εκτιμά ότι βρέθηκαν κοινοί τόποι και τρόποι αντιμετώπισης τόσο των επειγόντων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, όσο και των αστοχιών, εκκρεμοτήτων και προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εφαρμογή του “Καλλικράτη”». Είναι ή δεν είναι μεγάλο χαστούκι κατά του Ραγκούση;

δ) Ο Τζωρτζάκης, ως ειδήμων, για να περπατήσει την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση που έχει μείνει στα χαρτιά.

Όλα αυτά κάθε άλλο παρά προς τιμήν του κ. Ραγκούση είναι. Αντίθετα, αποτελούν αποδείξεις της αποτυχίας του…

Όσο για τις προθέσεις του να κατέβει υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας –μια και το Επικρατείας μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσει– δεν είναι και τόσο βέβαιο, όπως τονίζουν έμπειροι της περιοχής αυτής, ότι πρόκειται για σωστή επιλογή…

Ίσως θα πρέπει να ψάχνει γιʼ αλλού, εκτός κι αν αποφασίσει να αποσυρθεί στα πάτρια εδάφη, εκεί στην Πάρο… Αν κι εκεί είναι ζητούμενο αν το κλίμα τον σηκώνει…


Σχολιάστε εδώ