Ο αρσενικός Ζαν ντ’ Αρκ, ο Ροβεσπιέρος, ο Αδιάφθορος…

> Είπε και μια μεγάλη αλήθεια, ότι η ανάθεση των υποβρυχίων στην HDW συνδυάστηκε με την, μπιρ-παρά, πώληση των ναυπηγείων στην ίδια εταιρεία.

> Μίλησε, ομοίως, για δημοσιογράφους που αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι των εμπορικών σχέσεων των εταιρειών, αλλά δεν μας είπε γιατί ουδέποτε επέβαλε μια ρήτρα ή κήρυξε προμηθευτή έκπτωτο.

Όταν οι καταγγελίες γίνονται «κατόπιν εορτής» προκαλούν χάχανα… Μήπως προκήρυξε έναν, έστω έναν, διαγωνισμό για υλικά και δεν το ξέρουμε; Τελεία αδιαφορία.

• Έχω, όμως, δύο απορίες:
> Στην α΄ κατάθεσή του, προ τετραμήνου, στην ανακρίτρια Πόπη Παπανδρέου, δήλωσε ως επάγγελμα: δημόσιος υπάλληλος. Από ποιον διορίστηκε; Πότε; Πού; Ας απαντήσει ο ίδιος…
> Τι ξέρει και δεν το ξέρουμε εμείς, που προτείνει να κληθούν Χούμπαυλης, Λιακουνάκος, Πλέσσας, Χατζημηνάς, Μπεκατώρος, Κόκκαλης και Μυτιληναίος;

ΕΑΣ (Ελληνικά
Αμυντικά Συστήματα)

> Οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση αφού, προηγουμένως, εξυγιανθούν στοιχειωδώς (π.χ. κάποιος διευθυντής βρέθηκε μισθοδοτούμενος και ως νυχτοφύλαξ!).
> Έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αρκετές πλευρές, ιδιαίτερα μάλιστα από αμερικανικό κολοσσό του χώρου, από τότε που, πολύ σωστά, ο κ. Μπεγλίτης εκδήλωσε τις προθέσεις του ΥΕΘΑ.
> Υπάρχουν όμως σημαντικές συμφωνίες σε εκκρεμότητα, με οικονομικό ενδιαφέρον για την εταιρεία, που κινδυνεύουν να ακυρωθούν, εφόσον δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες (εκσυγχρονισμός πυρομαχικών πυραύλων PATRIOT, γαλλικά πυρομαχικά κ.ά.).
> Επίσης, η συνέχιση και ολοκλήρωση της καταστροφής ναρκών, που έχουν αναλάβει τα ΕΑΣ με βουλγαρική εταιρεία, που είχε διακοπεί λόγω εγγενών δυσχερειών. Ο υπουργός έδωσε, ήδη, προσωπική εντολή για το θέμα.
> Τρέχει και δεν φτάνει ο πρόεδρος της εταιρείας, Στ. Ανδριάνης.

Συνεχίζεται ο χορός
των απευθείας αναθέσεων!
> Στις 1.5.11 είχαμε αποκαλύψει «υπόγειες» προθέσεις του ΥΕΘΑ να κάνει απευθείας ανάθεση στην εταιρεία ΜΑΝ 400 οχημάτων για τις ανάγκες του ΓΕΣ, μέσω ΕΛΒΟ.
> Ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος, υπέβαλε αναφορά για το θέμα στο υπουργείο Άμυνας, το οποίο, τηρώντας την κοινοβουλευτική δεοντολογία, απάντησε αμέσως διά του υπουργού, Πάνου Μπεγλίτη.
> Τι λέει το ΥΕΘΑ; Ότι, όντως, δρομολογεί παραγγελία μέσω ΕΛΒΟ, ενώ, ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που «οσμίστηκε» το θέμα έκανε παρέμβαση.
> Ο κ. Π. Μπεγλίτης καλό θα είναι να ενημερωθεί για το τι γλέντια γίνονταν με τις αναθέσεις μέσω κρατικών εταιρειών, κυρίως ΕΛΒΟ και ΕΑΒ. Ας προσέχει τα βήματά του.
> Σήμερα που το ΠΑΣΟΚ παραπέμπει ολόκληρο Άκη, βγάζει μάτι να γίνει, αν γίνει, απευθείας ανάθεση στην εταιρεία. Ένας διεθνής διαγωνισμός βλάπτει; (Ναι, ασφαλώς, τα λαμόγια…)

Kαι σ’ άλλα…

> Ο υπουργός Άμυνας Π. Μπεγλίτης ξήλωσε το πρυτανείο της κατώτερης νομενκλατούρας του κόμματος από την Ακαδημίας (ένθα το ΥΕΘΑ πλήρωνε ενοίκιο 100.000 ευρώ ετησίως), δηλαδή το Γραφείο Ενημέρωσης Κοινού, που θα εδρεύει πλέον στο Στρατόπεδο Παπάγου. Εντελώς μπανάλ… Εκτός Κολωνακίου…

> Θέλετε να εξοικονομήσετε κι άλλα; Μετρήστε πόσοι υπηρετούν εκεί και πόσοι είναι αναγκαίοι…

> Πληροφορηθείτε, επίσης, ποιοι υπηρετούν εκεί, εναλλάξ, από το… 1993. Σωστό πρυτανείο…

> Τελικά, μπράβο σας και σε άλλα τέτοια… Το κόμμα θα σας πιέσει, αλλά αδιαφορήστε…

Καλή η επιλογή του νέου Αρχηγού ΓΕΕΦ

Καλή θεωρείται η επιλογή του αντιστράτηγου Νάση Στυλιανού για τη θέση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον αντιστράτηγο Πέτρο Τσαλικίδη που παραιτήθηκε μετά την τραγωδία στην Κύπρο με την έκρηξη των κοντέινερ με τα πυρομαχικά. Ο νέος Αρχηγός έχει διατελέσει διοικητής Στρατιάς, διοικητής του ΝΑΤΟϊκού NDC GR, ενώ έχει διοικήσει τους πλέον αξιόλογους και ευαίσθητους σχηματισμούς και μονάδες σε Έβρο και νησιά.

Είναι επίσης γνώστης της κατάστασης στην Κύπρο γιατί ως ανώτερος αξιωματικός έχει υπηρετήσει στο νησί. Συμπερασματικά, η επιλογή Νάση είναι μια καλή επιλογή, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη ώρα για την Κύπρο, που έχει την αποδοχή των στελεχών. Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο θα ισχύσει και σε εθνικό επίπεδο…

Να παίξουμε
«δυναμικά και
επιθετικά»… Αλλά πώς;

«Οφείλουμε, παρά την πολιτική της Τουρκίας και του τούρκου πρωθυπουργού, εμείς να παίξουμε δυναμικά και επιθετικά στο μόνο προνομιακό πεδίο που διαθέτουμε. Στο πεδίο του Διεθνούς Δικαίου, της διεθνούς νομιμότητας και των θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών…». Τάδε έφη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ. Αποστροφή που σχολιάστηκε αρνητικά από αμυντικούς αναλυτές και στελέχη.

Γιατί πολύ απλά για να «παίξουμε δυναμικά και επιθετικά» απαιτούνται ουσιαστικές προϋποθέσεις, που δυστυχώς -ελέω Μεσοπρόθεσμου- παύουν προοδευτικά να ισχύουν.

Και αναφέρομαι φυσικά στις τεράστιες περικοπές, τόσο στα εξοπλιστικά όσο και στις λειτουργικές δαπάνες των ΕΔ, που έχουν άμεση επίπτωση στο επίπεδο διατήρησης της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας.

Kαι να φανταστεί κανείς ότι το Μεσοπρόθεσμο επιβάλλει νέες περικοπές κατά 800 εκατ. ευρώ στο εξοπλιστικό πρόγραμμα και κατά 400 εκατ. στις λειτουργικές δαπάνες των ΕΔ, μέχρι το 2015.


Λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας στο πιο τουριστικό νησί του Σαρωνικού, την Αίγινα, έδωσε για άλλη μια φορά το Πολεμικό Ναυτικό. Με απόφαση του Αρχηγού, Αντιναυάρχου
Δ. Ελευσινιώτη, έπειτα από σχετικό αίτημα, η θρυλική υδροφόρος «Δοϊράνη» μετέφερε τόνους νερού και έλυσε, έστω και προσωρινά, το πρόβλημα.


Σχολιάστε εδώ