«Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη»
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι κατασχέσεις ακινήτων από τις τράπεζες για στεγαστικά δάνεια που είχαν πάρει χιλιάδες μισθοσυντήρητοι τα προηγούμενα χρόνια και τώρα δεν μπορούν να τα ξεπληρώσουν, αφού οι μισθοί έχουν μειωθεί και η ανεργία καλπάζει.
Μεταξύ των αγανακτισμένων πολιτών που απέκλεισαν τις πλατείες και το Σύνταγμα πριν από λίγες μέρες ήταν και οι «αγανακτισμένοι δανειολήπτες». Μόνο που πλέον τα… φώτα δεν στρέφονται σʼ αυτούς. Ούτε κανένας αναφέρει τις δυνατότητες που έχουν οι δανειολήπτες, που πραγματικά δυστυχούν, να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να μειώσουν κατά πολύ τις δόσεις με τη διασφάλιση ότι δεν θα βγει στο… σφυρί το σπίτι τους. Ένας περίεργος «νόμος σιωπής» έχει επιβληθεί για το θέμα, γιʼ αυτό και δεν ασχολείται πλέον κανένας…
Οι αγανακτισμένοι δανειολήπτες φώναζαν στο Σύνταγμα: «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», χωρίς κανένας να τους δώσει σημασία. Σε σχετική καταγγελία δε, που έστειλαν στα ΜΜΕ, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει σπίτι σε οικογένεια δανειοληπτών αν δεν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη και αν δεν ληφθούν κι άλλα μέτρα ουσιαστικότερα, όπως η μείωση του χρέους, η αποχρηματοδότησή του κ.λπ.
Ένα άλλο σημείο στο οποίο επιμένουν οι «αγανακτισμένοι δανειολήπτες» είναι ότι υπήρχε εξαπάτηση των δανειοδοτουμένων από κερδοσκοπικό ιστό που λειτουργούσε στις τράπεζες και προκάλεσε την υπερχρέωση.
Ακόμα και σήμερα, όπως επισημαίνουν, γραφεία δανείων που λειτουργούν νόμιμα δίνουν δάνεια σε συνεννόηση με τράπεζες, όταν αυτές αρχικά αρνούνται… Φυσικά κάποιοι υπάλληλοι παίρνουν μίζες από τους δανειολήπτες…
Επίσης υπάρχουν «κοράκια» που στοχοποιούν κάποιους δανειολήπτες και στόχος είναι το περιουσιακό στοιχείο που έχει υποθηκευτεί… Συνήθως δεν είναι μεγάλης αξίας και βγαίνει στο σφυρί με μικρή τιμή, ώστε να μπορέσει να το… αρπάξει το «κοράκι» προς το συμφέρον κάποιου φίλου του, μπορεί και… Αλβανού.
Αυτά, συνεχίζει η καταγγελία, είναι λίγα μόνο από όσα προκαλούν τις υπερχρεώσεις οι οποίες οδηγούν σε κατασχέσεις που για να αρθούν δεν αρκούν οι αναστολές αλλά μέτρα ΔΙΑΣΩΣΗΣ μέσα στη λογική της σημερινής κρίσης. Μέτρα διάσωσης κι όχι ξεπουλήματος!
Αλλά αν το θέμα της υπερχρέωσης (= οικονομικής κρίσης) χρειάζεται κάποια βασικά σημεία για να ξεπεραστεί, αυτά πρέπει να αφορούν:
• Πρόσθετους πόρους στο ταμείο του υπερχρεωμένου.
• Όχι φόρους.
• Όχι στέρηση κοινωνικών επιδομάτων.
• Δημιουργία εργασιακών θέσεων.
• Ένα δάνειο που να απορροφά όλο το χρέος από το οποίο θα αφαιρεθεί ένα γενναίο ποσό, έτσι ώστε ο δανειολήπτης να είναι σε θέση να το αποπληρώσει χωρίς άλλες επιβαρύνσεις και υποθηκεύσεις.