Ερντογάν: Δεν επιστρέφω τίποτε, δεν σηκώνω τον «Αττίλα» και παγώνω τις ενταξιακές
Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι δεν θα επιστρέψει τη Μόρφου ούτε θα προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση στο θέμα της Αμμοχώστου, καθώς και ότι δεν θα επιστραφεί η Καρπασία. Εάν θέλουν, είπε, οι Ελληνοκύπριοι να πηγαίνουν στον Απόστολο Ανδρέα, μπορούν να το κάνουν ως επισκέπτες-προσκυνητές!
Όσο, δε, για τον τουρκικό στρατό, ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποχωρήσει από την Κύπρο και κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να κάνουν όσα περισσότερα παιδιά μπορούν, προφανώς για να γίνουν σταδιακά η πλειοψηφία στο νησί (!), δείχνοντας ποιος είναι ο τελικός στόχος της Τουρκίας.
Οι Ελληνοκύπριοι, τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός, είχαν την ευκαιρία για λύση το 2004 με το Σχέδιο Ανάν. Τώρα, πρόσθεσε, τα συζητούμε όλα από την αρχή.
«Δύο κράτη»
Ο Ταγίπ Ερντογάν επανάλαβε με στόμφο τις πάγιες τουρκικές θέσεις ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί και ότι η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από εκείνη των δυο συνιδρυτικών κρατών.
Δρακόντεια μέτρα
Ο Ερντογάν είχε πάρει μαζί του στα κατεχόμενα ολόκληρη φρουρά και τα μέτρα που ελήφθησαν από τις κατοχικές αρχές ήταν δρακόντεια για την αποφυγή αποδοκιμασιών. Τον περασμένο Ιανουάριο ο τούρκος πρωθυπουργός είχε υβρίσει τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την κακή οικονομική κατάσταση στο «ψευδοκράτος» και τη διαφθορά, χαρακτηρίζοντάς τους αχάριστους.
Ο δυναμίτης
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είπε, από την πλευρά του, ότι οι δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού είναι εκρηκτικές και δεν δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας ενώ πρόσθεσε ότι δυναμιτίζουν τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, οι δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού δεν αρέσουν ούτε στα Ην. Έθνη. Πάντως, ο κ. Ερντογάν συνέδεσε το Κυπριακό με την ενταξιακή πορεία της χώρας του και διευκρίνισε ότι εάν δεν υπάρξει λύση ως την 1η Ιουλίου του 2012, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, η χώρα του θα αναστείλει τις ενταξιακές διαδικασίες για έξι μήνες. Διότι όπως είναι πρόδηλο, δεν θα θέλει να παρακάθεται στο ίδιο τραπέζι με την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε την αποδοχή της αναγνώρισής της από την Άγκυρα, πράγμα που ισοδυναμεί με αυτοαναίρεση της τουρκικής πολιτικής. Βεβαίως, η Άγκυρα επιδιώκει να οδηγήσει το Κυπριακό σε αδιέξοδο τον Οκτώβριο και να ζητήσει ως μοναδική διέξοδο τη διεθνή διάσκεψη.