Ερντογάν: Δείτε την κατάντια του «νότου»!

Φωτιές άναψε η απερίσκεπτη απόφαση της κυβέρνησης Χριστόφια να υπογράψει μεταξύ του ελληνοκυπριακού και του τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου συμφωνία ιδιωτικής, όπως ισχυρίζεται, υφής με το «ψευδοκράτος» για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, μόλις έφθασε στην κατεχόμενη Κύπρο την περασμένη Τρίτη για τους εορτασμούς της 20ής Ιουλίου, είπε: «Είδατε την κατάντια του νότου»(!) και πρόσθεσε: «Οι Τούρκοι είναι μεγαλόψυχοι και έδωσαν ηλεκτρικό ρεύμα στους Ελληνοκύπριους. Εσείς έχετε ενέργεια».

Η απόφαση του Προέδρου Χριστόφια και οι δηλώσεις Ερντογάν ξεσήκωσαν αντιδράσεις. Οι αγανακτισμένοι πολίτες και πολιτικοί, όπως και κόμματα, μεταξύ των οποίων ο Νικόλας Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ και ο Ζαχαρίας Κουλίας, το ΕΥΡΩΚΟ και η ΕΔΕΚ θεωρούν την κυβερνητική ενέργεια εξευτελιστική και απαράδεκτη, που μετατρέπει, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νικόλας Παπαδόπουλος, το «ψευδοκράτος» σε κράτος και το κράτος σε ψευδοκράτος. Οι Τούρκοι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός από την πρώτη στιγμή και το χρησιμοποιούν ήδη για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη διεθνώς και για να πείσουν περί της ορθότητας των θέσεών τους, όπως:

1. Την άρση του βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του κεφαλαίου της ενεργείας. Οι Τούρκοι προβάλλουν το ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν οι Ελληνοκύπριοι να παίρνουν ηλεκτρικό ρεύμα από τους Τουρκοκύπριους και να διατηρούν το βέτο τους στο κεφάλαιο της ενεργείας;

2. Την άρση του λεγόμενου «εμπάργκο» σε βάρος των κατεχομένων με την προβολή του ακόλουθου επιχειρήματος, κυρίως από τον κ. Μπαγίς: Εφόσον οι Ελληνοκύπριοι συνεργάζονται με τα κατεχόμενα και συνάπτουν συμφωνίες, γιατί να μην μπορούν τα υπόλοιπά κράτη-μέλη της ΕΕ;

Η κυβέρνηση Χριστόφια κατηγορείται ότι κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο και ότι πλήττει με τη δράση της την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία του κυπριακού κράτους.


Σχολιάστε εδώ