Διάδρομοι και Ψίθυροι

• Είναι προφανές πως σε ένα τόσο έντονα αρνητικό περιβάλλον δέχονται πιέσεις ακόμα και τίτλοι που από τα θεμελιώδη στοιχεία τους δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Τίτλοι που στην περίπτωση μιας ανοδικής αντίδρασης της αγοράς θεωρητικά θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των επενδυτών. Εξαιρουμένων των τραπεζών, στην κατηγορία αυτήν εντάσσονται τόσο η Jumbo όσο και η ΔΕΗ. Εντύπωση προκάλεσε στο ξεκίνημα της εβδομάδας η πίεση που δέχθηκε ο τίτλος της Coca-Cola 3Ε.

• Ακόμα και στην… ακραία υποτονική αγορά μας την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις σε τραπεζικούς τίτλους. Μεταξύ αυτών στην Εθνική και στην Alpha Bank αλλά και στην Τράπεζα Κύπρου.

• Πιέσεις ασκήθηκαν και σε τίτλους που περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια μεγάλων θεσμικών. Ο λόγος για τα κρατικόχαρτα των ΔΕΗ, ΟΤΕ αλλά και τα «βαριά χαρτιά»-πρωταγωνιστές των πιο συντηρητικών χαρτοφυλακίων, δηλαδή τη Βιοχάλκο, τον Τιτάνα και τη Motor Oil.

• Ο OΠΑΠ προσπαθεί εσχάτως να κινηθεί –και να κρατηθεί– υψηλότερα του ορίου των 11 ευρώ, ενώ σταθερή εκτιμάται η συμπεριφορά των τίτλων του Ομίλου Μυτιληναίου.

• Μπορεί να φαντάζει άτοπο σε μια τέτοια χρονική συγκυρία να αναζητεί κανείς επενδυτικές ευκαιρίες ανατρέχοντας σε θεμελιώδη στοιχεία εισηγμένων, αλλά δεν μπορεί παρά να προκαλεί εντύπωση το ότι αρκετές μετοχές «πρώτης σειράς ενδιαφέροντος» αυτήν την ώρα διαπραγματεύονται ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ και από τη λογιστική τους αξία. Θέλετε παραδείγματα; ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Intralot, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Τιτάν… Όλες τους κερδοφόρες, για να μην ξεχνιόμαστε!

• ΕΧΑΕ: Κέρδη 3,9 εκατ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης προβλέπουν οι αναλυτές. Η είδηση όμως προέκυψε στο μέσον της εβδομάδας, όταν κυκλοφόρησε η φήμη περί ιδιωτικοποίησης του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Με τους ιθύνοντες της ΕΧΑΕ να δηλώνουν αρχικώς μάλλον αιφνιδιασμένοι, στη συνέχεια όμως ιδιαίτερα θετικοί σε ένα ενδεχόμενο «εκδήλωσης ενδιαφέροντος» για το ΧΑΚ. Λέτε;

• Σαράντης: Παραμένει στο τραπέζι η στρατηγική επέκταση της εταιρείας στις όμορες αγορές μέσω νέων εξαγορών. Ήδη το τελευταίο διάστημα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την εξαγορά εταιρειών σε Ουγγαρία και Σερβία και έπεται συνέχεια…


Σχολιάστε εδώ