Δεν «μπαίνει πάτος στο βαρέλι» με τη συμφωνία κορυφής της Ευρωζώνης

Αυτή η εκτίμηση, λένε, επιβεβαιώνεται από την επιβράβευση των κυβερνητικών αντιλαϊκών μέτρων και κυρίως από τις νέες δεσμεύσεις για νέα κλιμάκωσή τους.

Για την ουσία των αποφάσεων, αναφέρουν ότι πρόκειται για μια μικρή ελεγχόμενη χρεοκοπία υπό την αιγίδα της Ευρωζώνης, έναν συμβιβασμό στον οποίον κατέληξαν μεταξύ τους τα ισχυρά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ και οι τράπεζες.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Περισσού πρόκειται για έναν συμβιβασμό στο παραπέντε, αφού είχε προηγηθεί ο υπερδανεισμός της Ελλάδας για το 2010 – 2011 με μεγάλα επιτόκια όχι μόνο από την αγορά, αλλά και από τον μηχανισμό της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η επιμήκυνση, τονίζουν, του δανεισμού ανακυκλώνει το πρόβλημα του ελληνικού δημόσιου χρέους και γενικότερα τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας μέσα στην Ευρωζώνη και οξύνει τα προβλήματα ανισομετρίας που αφορούν άμεσα την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, αλλά ακόμα και την Ισπανία και την Ιταλία.

Κατά το ΚΚΕ, οι πολιτικές αποφάσεις των ηγετών της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να λύσουν αυτές τις αντιφάσεις, αφού διακηρύχθηκαν ορισμένα μέτρα «κεϊνσιανού τύπου» σε επίπεδο Ευρωζώνης, καταρχάς με τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που στηρίζουν και τις τράπεζες από την απαξίωση μέρους των κεφαλαίων τους.

Σχετικά με την εγγύηση των ελληνικών τραπεζών, λένε ότι αυτή δεν σημαίνει βελτίωση του εργατικού εισοδήματος ούτε προστασία του αγρότη και του αυτοαπασχολούμενου από την απελευθέρωση των αγορών με την κυριαρχία των μονοπωλίων.

Ο ελληνικός λαός, λένε, καθώς και οι λαοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης δεν πρέπει να παρασυρθούν στις θριαμβολογίες των ηγετών της για τα βήματα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, μέρος της οποίας θα είναι ενδεχομένως η διαμόρφωση μηχανισμού έκδοσης ευρωομολόγου ή η συγκρότηση ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης ή κάτι άλλο.

Όλα αυτά, τονίζουν, αφορούν αναδιατάξεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων, αντιθέσεις της Ευρωζώνης με συμφέροντα του αγγλοσαξονικού ιμπεριαλιστικού κέντρου, από το οποίο προέρχονται οι γνωστοί οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να παγιδευτεί στο κυβερνητικό και ευρωενωσιακό σύνθημα για εθνική ενότητα, που στόχο έχει να αναστείλει την ταξική και λαϊκή πάλη, τους αγώνες, την πολιτική απαξίωση των αστικών κομμάτων, του ίδιου του συστήματος, της ίδιας της εξουσίας του κεφαλαίου.

Υπογραμμίζουν ότι από τις δηλώσεις των ηγετών της ΕΕ επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ ότι το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα είναι μόνον εκδηλώσεις της καπιταλιστικής κρίσης, του ανταγωνισμού και της ανισομετρίας, που οξύνθηκαν με την ΟΝΕ και την Ευρωζώνη, την απελευθέρωση των αγορών, την ισχυροποίηση καπιταλιστικών οικονομιών (Κίνα, Ινδία) με εκατομμύρια εργατικού δυναμικού που πληρώνεται με μεροκάματα του 19ου αιώνα.

Κανένα, λένε, καπιταλιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης, όπως το αποκαλούμενο «Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ» δεν πρόκειται να ανατρέψει τη φτώχεια για τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας, για τα οποία η μοναδική διέξοδος είναι με την πάλη τους να ανατρέψουν την εξουσία του κεφαλαίου, που μαζί με τους διεθνείς συμμάχους του δημιουργεί και διαχειρίζεται το δημόσιο χρέος σε βάρος της εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων.


Σχολιάστε εδώ