ΓΚΡΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΒΑΝΤΑ» ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Το τελευταίο φιλοκυβερνητικό χτύπημα του Αρχιεπισκόπου ήταν το άνοιγμα που έκανε στον επιχειρηματικό κόσμο. Με ανοικτή επιστολή τους ζήτησε να φέρουν πίσω τις καταθέσεις που έχουν μεταφέρει στο εξωτερικό, γιατί ο κόσμος παρακολουθεί «με οδύνη» να αδειάζουν οι ελληνικές τράπεζες! Πρέπει να δείξουν τη γενναιοδωρία, την αυταπάρνηση και την αγάπη τους για την Ελλάδα, ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος από τους επιχειρηματίες. Να μιμηθούν τους ήρωες, εθνομάρτυρες και μεγάλους πολιτικούς και εκκλησιαστικούς άνδρες που στήριξαν τη χώρα οικονομικά και με την επιρροή τους.

Και για να προλάβει τις εκατέρωθεν αντιδράσεις είπε πως και η Εκκλησία πρόσφερε ένα μεγάλο μέρος από την περιουσία της, ανεξάρτητα αν κάποιοι σήμερα δεν το αναγνωρίζουν. Το ζήτημα είναι, Μακαριώτατε, τι αποφάσεις έχει πάρει σήμερα η ηγεσία της Εκκλησίας, εκτός από το να… νουθετεί τους «έχοντες» και να συστήνει υπομονή σε αυτούς που πια έχουν «στεγνώσει»…

«Τι συναισθήματα δημιουργούνται στον κόσμο όταν βλέπει τους ιεράρχες του να κόπτονται μόνο για να αποσπάσουν τη δέσμευση του υπουργού πως δεν θα υποστεί μειώσεις ο μισθός των κληρικών και δεν θα πειράξουν την εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία;» σχολίαζε κληρικός στους διαδρόμους της Συνόδου. «Έχει χίλια δίκια η ιεραρχία να διεκδικεί, γιατί τα έσοδα της Εκκλησίας δαπανώνται για το κοινωνικό έργο. Είναι όμως προκλητικό να επαίρονται για τη διατήρηση των δικών τους κεκτημένων και να κάνουν και προτροπές για να σωθεί η πατρίδα…» πρόσθεσε. Στην επιστολή του, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος δηλώνει πως η Εκκλησία είναι έτοιμη να ξαναπροσφέρει. Όμως και οι επιχειρηματίες μπορούν, λέει ο κ. Ιερώνυμος, να σώσουν την εθνική οικονομία με τις παρεμβάσεις τους. Το «αντίδωρο» γι’ αυτήν την εθνική τους υπηρεσία, αναφέρει, είναι η βεβαιότητά του πως θα… έχουν θέση στη βασιλεία των ουρανών και θα αναγραφούν με χρυσά γράμματά τα ονόματά τους στη λίστα των μεγάλων εθνικών ευεργετών!

Τόσο στους επιχειρηματικούς όσο και στους αρχιερατικούς κύκλους το κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. «Κανένας δεν διαφωνεί με το αν είναι σωστά αυτά που λέει ο Αρχιεπίσκοπος. Ας μη γελιόμαστε όμως. Οι επιχειρηματίες πρώτα θα δουν το προσωπικό τους συμφέρον και μετά το καλό της πατρίδας. Επομένως τι νόημα έχουν τέτοιες παρεμβάσεις; Σε αυτήν την περίπτωση δεν χρειάζονται πολλά λόγια, αλλά έργα από την πλευρά μας. Ο καθένας ξέρει τι πρέπει να κάνει για την πατρίδα» τονίζει έμπειρος Μητροπολίτης. «Σε ένα περιβάλλον τόσο αρνητικό, που η πατρίδα αγγίζει τη χρεοκοπία, εμείς τους λέμε φέρτε πίσω τα χρήματά σας για το εθνικό συμφέρον; Είναι σωστό, αλλά πόσοι επιχειρηματίες έχουν την πρόθεση να το κάνουν;».

Τεχνάσματα

Οι αρχιερείς δεν βλέπουν με καλό μάτι τις τελευταίες παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου. Πρώτα η επιστολή του προς τον Ευάγγ. Βενιζέλο και τον Γ. Προβόπουλο με την οποία τους ζητούσε να αναστείλουν τους πλειστηριασμούς και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Τα αυτονόητα δηλαδή, που ακόμη και ο… Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριζε πως πρέπει να γίνουν κάποια στιγμή. Και, τώρα, η επιστολή προς τους επιχειρηματίες με την οποία ζητά να ρίξουν το βάρος στο συμφέρον της χώρας και μετά στο δικό τους. Οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες (όχι… ενθουσιασμού βεβαίως) γι’ αυτήν την πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου. Κάποιοι αρχιερείς διατείνονται πως είναι επικοινωνιακά «κόλπα» για να προσφέρει, γι’ ακόμη μία φορά λένε, την αμέριστη στήριξή του στην κυβέρνηση. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις, υποστήριξαν, δεν «αγγίζουν» τον κόσμο ούτε εκφράζουν τον λαό.

Ο επιχειρηματικός κόσμος, από την άλλη, δεν διαφωνούσε με την ουσία των όσων υποστήριξε ο Αρχιεπίσκοπος. Πολλοί θεωρούν όμως πως η ηγεσία της Εκκλησίας έχει το δικαίωμα να δίνει συμβουλές μόνο όταν και η ίδια ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο. «Γιατί δεν έστελνε και μία επιστολή για τα χρήματα του κράτους που χάθηκαν τόσα χρόνια και την ευθύνη των πολιτικών; Αν ανακοινώσει ο Αρχιεπίσκοπος πως η Εκκλησία θα αναλάβει τους μισθούς των ιερέων, τότε θα τον κάνουμε εθνικό ήρωα… Μακαριώτατε, αντί να απευθυνθείτε στους επιχειρηματίες, μήπως πρέπει επιτέλους να βγείτε και να ψάλλετε τις κυβερνήσεις που σχεδιασμένα βγάζουν στην ανεργία χιλιάδες πιστούς σας;» ήταν μερικά από τα πολλά σχόλια που ακούστηκαν και γράφτηκαν στο ίντερνετ.

Άρα, δεν είναι καθόλου τυχαίο, λένε με νόημα οι Μητροπολίτες, πως αυτές τις παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου τις προβάλλουν με πηχυαίους τίτλους και πλούσια ρεπορτάζ τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Όλα εντάσσονται, λένε, σε μια γραμμή που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η ηγεσία της Εκκλησίας.

Και βεβαίως οι αρχιερείς δεν παραλείπουν να κάνουν και τις ανάλογες συγκρίσεις με το παρελθόν. «Θυμάστε κάποτε που κατηγορούσαν τον Χριστόδουλο περί… Δεξιάς του Κυρίου; Φανταστείτε τι θα έλεγαν και τι θα είχαν… σούρει στον μακαριστό, αν έβαζε την ίδια πλάτη που βάζει ο Ιερώνυμος σε αυτήν την κυβέρνηση…».


Σχολιάστε εδώ