Αυξάνεται η ανεργία, μειώνονται τα έσοδα

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ Κώστα Τσουπαρόπουλο και το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ είχαν την περασμένη εβδομάδα μέλη των δημοσιογραφικών ενώσεων της ΠΟΕΣΥ. Επί τάπητος τίθεται το μείζον ζήτημα της μείωσης των εσόδων των Ταμείων εξαιτίας της πτώσης της διαφήμισης αλλά και της μη απόδοσης του αγγελιοσήμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΠΟΕΣΥ μετά τη συνάντηση, σήμερα στο ΤΣΠΕΑΘ υπάρχουν καταγεγραμμένοι περίπου 700 άνεργοι δημοσιογράφοι. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε περίπου 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και οφείλεται στον περιορισμό της απασχόλησης αλλά και στη δραστική περικοπή των μισθών σε πολλές επιχειρήσεις, ενώ υπάρχει και εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή από τις εκδοτικές επιχειρήσεις, με την ΠΟΕΣΥ να υποστηρίζει ότι όλες οι αθλητικές εφημερίδες Αθήνας και Θεσσαλονίκης δεν έχουν αποδώσει τις οφειλόμενες εισφορές για δύο χρόνια. Σημειώνεται ότι πρόκειται για χρήματα των δημοσιογράφων από τους μισθούς τους και όχι για εργοδοτικές εισφορές.

Η εκδοτική εταιρεία Sport Day έστειλε έγγραφη διαμαρτυρία προς την ΠΟΕΣΥ καλώντας τη να επανορθώσει για την αναφορά της και δηλώνοντας πως «εκπληρώνει εμπρόθεσμα και με συνέπεια τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και δεν έχει καμία οφειλή σε αυτούς».

Η μείωση των εσόδων από το αγγελιόσημο φθάνει στο 32%, ενώ το διαφημιστικό έσοδο των επιχειρήσεων ΜΜΕ διοχετεύεται και στις ενημερωτικές σελίδες που διατηρούν στο διαδίκτυο, όπου δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής αγγελιοσήμου. Οι παραπάνω διαπιστώσεις χτυπούν ηχηρό καμπανάκι για τον δημοσιογραφικό κλάδο, καθώς αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τα Ταμεία οδεύουν προς λουκέτο. Η ΠΟΕΣΥ, στο μεταξύ, ζήτησε ενημέρωση για τις επιχειρήσεις ΜΜΕ που χρωστάνε μεγάλα ποσά στα Ταμεία, αλλά δεν την έλαβε. Το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ συμφωνεί, όπως διαφάνηκε, με τη θέση των Ενώσεων για άμεση νομοθετική ρύθμιση όσον αφορά τα ενημερωτικά πόρταλ, που θα επιτρέψει την ασφάλιση και των εργαζομένων στα διαδικτυακά Μέσα.


Σχολιάστε εδώ