«Ανθύπατοι» σε απόγνωση…
«Οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να καταλάβουν ότι έχουμε πρόβλημα αποτελεσματικότητας στο κράτος. Θα μπορούσαν να καταλάβουν και ορισμένες περιπτώσεις διαφθοράς. Αλλά την πλήρη ανυπαρξία δημόσιας διοίκησης και τη γενικευμένη διαφθορά στους ελληνικούς διοικητικούς μηχανισμούς δεν μπορεί να τα χωρέσει το μυαλό τους», έλεγε χαρακτηριστικά.
• Σε πολλές περιπτώσεις, όπως μας είπε, η συνεργασία ελληνικών και κοινοτικών αρχών για την εφαρμογή του Μνημονίου καταλήγει σε άκρως παράλογα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, είναι τόσο έντονη η απουσία εθνικής στρατηγικής σε πολλά θέματα, ώστε συχνά οι Ευρωπαίοι «ανθύπατοι» είναι αυτοί που καλούνται να προσδιορίσουν το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας και να χαράξουν ανάλογα τη στρατηγική που θα το εξυπηρετήσει!
• Με άλλα λόγια, μας είπε ο συνομιλητής μας, δεν αποφάσισαν οι «ανθύπατοι» να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της Ελλάδας, καταργώντας το κράτος μας, μόνο επειδή έτσι εξυπηρετείται καλύτερα το συμφέρον των ξένων κυβερνήσεων, αλλά, κυρίως, επειδή το ελληνικό κράτος είχε… αυτοκαταργηθεί λόγω αναποτελεσματικότητας και διαφθοράς, πολύ πριν πάρουν τον έλεγχό του οι «ανθύπατοι»!
Εξαφάνισαν το σ/ν
για θύματα καρτέλ!
• Από την άνοιξη του 2010 έχει πέσει η ιδέα στην κυβέρνηση να κατατεθεί στη Βουλή μια νομοθετική ρύθμιση, στα πρότυπα αντίστοιχων προβλέψεων της Λευκής Βίβλου της Κομισιόν, με την οποία θα διευκολυνθούν θύματα των καρτέλ και των μονοπωλίων να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, εφόσον βέβαια δικαιωθούν πρώτα από την… κοιμώμενη Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η πατρότητα της ιδέας ανήκει στον γ.γ. Καταναλωτή Δ. Σπυράκο και είχε υιοθετηθεί από την τότε υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.
• Όπως είναι φυσικό, τέτοιες ρυθμίσεις δεν αρέσουν ιδιαιτέρως στις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, ελληνικές και πολυεθνικές, καθώς αυτές είχαν κατά καιρούς «μπλεξίματα» με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και δεν θα ήθελαν να ανοίξουν δρόμοι για διεκδικήσεις εκατομμυρίων από τα θύματα των καταχρηστικών πρακτικών τους, δηλαδή μικρότερες επιχειρήσεις και καταναλωτές. Τίποτε περίεργο ως εδώ, για μια χώρα όπου ο πρόεδρος του ΣΕΒ ήταν επικεφαλής ομίλου που τιμωρήθηκε με τεράστια πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το καρτέλ στο φρέσκο γάλα.
• Το περίεργο είναι ότι εδώ και πολλούς μήνες η ρύθμιση αυτή παραμένει εξαφανισμένη. Δεν περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό που κατατέθηκε προ καιρού από τον Μ. Χρυσοχοΐδη, ενώ μάταια την αναζητήσαμε και στο νομοσχέδιο για θέματα προστασίας των καταναλωτών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση πριν από λίγες ημέρες. Ξέρει κάτι, άραγε, ο κ. Χρυσοχοϊδης γι’ αυτήν την «εξαφάνιση»; Κάθε απάντηση είναι ευπρόσδεκτη.
«Δωράκι» στους ξένους
• Μέσα στον καταιγισμό διατάξεων που έχει το «μνημονιακό» πολυνομοσχέδιο-σκούπα («Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και την δημοσιονομική εξυγίανση – Θέματα αρμοδιότητας υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης»!) πέρασε απαρατήρητη, ίσως, μια διάταξη που αποτελεί «δωράκι» στους διεθνείς ομίλους ξενοδοχείων.
• Όπως παρατήρησε η Λούκα Κατσέλη, οι διατάξεις για την ανάπτυξη σύνθετων μονάδων, που θα συνδυάζουν ξενοδοχειακή υποδομή και τουριστικές κατοικίες (mixed use resorts), θέτουν έτσι τις προδιαγραφές (έκταση μεγαλύτερη των 150 στρεμμάτων και δημιουργία μονάδων 5 αστέρων), που «ουσιαστικά περιορίζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον στους μεγάλους τουριστικούς επενδυτικούς ομίλους του εξωτερικού». Η κ. Κατσέλη αντιπροτείνει ότι «θα μπορούσε να επιτρέπεται η δημιουργία και μονάδων 4 αστέρων, οι οποίες είναι πλήρως συμβατές με το υπό διαμόρφωση τουριστικό προφίλ της χώρας». Και έχει απόλυτο δίκιο: Καλές οι ξένες επενδύσεις, αλλά ας μη φθάσουμε στο σημείο να αποκλείουμε τις ελληνικές!